– Hva betyr smart teknologi? Hva må vi gjøre?

På Nordic Edge-konferansen legger kommuner, investorer, gründere, bedrifter og politikere hodene i bløt for å finne smarte og bærekraftige løsninger.

Lærer Kine Eimhjellen fra Frøyland ungdomsskole hjelper elev Bjørn Austerå med programmering på Nordic Edge. – Programmering er jilt og annerledes. Det er spennende, men jeg vet ikke om det er noe jeg vil holde på med når jeg blir eldre, sier Austerå.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag ble Stavanger Forum Expo fylt med dingser, roboter, VR, blinkende skilt, twist-konfekt og kreative innsalg. Og så var det noen som gikk sin egen retning, da. Det rådgivende ingeniørfirmaet Rambøll stilte opp med tørkede norske insekter som besøkende kunne smake på. Men hvorfor?

– Hva betyr smart teknologi? Hva må vi gjøre? Å spise insekter er et eksempel på noe vi kan gjøre i framtiden som er bærekraftig, sunt og billig. Først og fremst handler dette om å endre måten vi tenker på, at vi må gjøre ting smartere og annerledes, og det er noe alle kan bidra med, sier Pernille Berg i Rambøll.

Les også

Direkte fra Nordic Edge Expo

Else Dybkjær var blant dem som smakte på delikatessene.

Kineserne søker nordisk inspirasjon

Nordic Edge handler om ny teknologi og digitale løsninger, og hvordan disse kan brukes for å skape bærekraftige byer og lokalsamfunn. Dette har kineserne bitt seg merke i. I løpet av konferansen skal rundt 100 kinesere fra private selskaper, myndighetene og entreprenører bli inspirert av skandinaviske løsninger.

– Vi har enorme utfordringer med urbanisering, der millioner av mennesker flytter fra landsbygden til urbane strøk. Da trenger vi smarte løsninger og vi trenger å jobbe, bo og reise på nye, mer bærekraftige måter, sier Gao Peng, prosjektleder for Innovasjon Norge i Beijing.

Gao Peng og Lin Li i Innovasjon Norge loser kinesiske delegater gjennom festivalen på jakt etter friske ideer.

I løpet av 2019 skal verdens største flyplass stå på plass i Beijing, som skal ha en kapasitet på 100–130 millioner reisende årlig. Mange av de kinesiske delegatene kommer for å finne investeringsobjekter som kan gjøre flyplassen så smart som mulig.

Les også

Stavanger får lyktestolpar med elbillading til Nordic Edge

Danskene Sten J. Østergaard (til høyre) og Marco Lloyd Mangayayam fra University of Copenhagen fikk en tur til Nordic Edge etter å ha vunnet et hackaton. - Det er veldig spennende! Vi er interesserte i smarte bygninger og grøntområder i fremtidens byer, sier Østergaard.
SMIÅ kurs- og konferansesenter delte ut rabarbrajuice. Her ved Daisy Eikeskog (venstre) og Marit Stokka Vidsjå.

Oppstartsbedrift fra Stavanger vant 250.000

Blant utstillerne på konferansen var Stavanger kommune, som viste frem hendige smartløsninger for stavangerpolitikerne. Blant nyvinningene var en smart temperaturmåler med sensorer som sender badetemperaturer til kommunen én gang i timen fra populære badeplasser. Tidligere måtte kommuneansatte bruke store deler av dagen på å reise rundt og ta temperaturen på de ulike strendene og bassengene. Det er det slutt på nå.

Stavanger kommune har satt opp en miniatyrmodell av Gamlingen for å vise fram en forbedret temperaturmåler. Stavangerpolitikerne fikk også inspisere. Her tuller Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen med SV-politiker Eirik Faret Sakariassen.

Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet var én av dem som lot seg imponere av messen tirsdag.

– Dette er en veldig god møteplass for kommuner og næringslivet. Jeg tror kommuner kan bli bedre på å lære av hverandre - det er en enklere måte å drive innovasjon på, sier Chaffey.

Stort sett alle utstillere setter ut twist på standene sine, slik som den norske mobiloperatøren Com4.
– Velkommen til London, sier Nikolai Amor i HP Norge. Han gir Karl Inge Aksnes en guidet tur gjennom Google Earths VR-satsing. - Å, salikatt. Nå er jeg på Kings Cross, men hvordan kommer jeg meg til Emirates stadion? Jeg blir litt svimmel av dette, sier Aksnes.
Les også

Skal ha Nordic Edge-konferanse i USA

Konferansen er også en gylden mulighet for ulike gründere til å vise fram prosjektene sine. Fem oppstartsbedrifter var blant finalistene som kunne vinne 250.000 kroner i SR-Banks gründerkonferanse. Etter fem korte innsalg om alt fra rent drikkevann til veneflonbeskyttelse, falt valget på Stavanger-bedriften Zendera AS. Oppstartsbedriften har utviklet en software som tar sikte på å løse effektivitetsutfordringer for budbilbransjen. Gjennom automatisering skal programvaren blant annet redusere behov for personell, optimalisere ruter og øke fyllingsgraden for budbilene.

– Selskapet har utviklet en programvare som løser en stor utfordring både sett fra en bedrifts ståsted så vel som for samfunnet som helhet. Det er en løsning som har et globalt marked med et stor potensiale, skriver juryen i sin begrunnelse.

Nordic Edge Expo varer fram til torsdag.

Publisert: