Vil droppe demenslandsby for nytt sykehjem

Stavanger Ap mener det vil bli for dyrt å bygge demenslandsby i Storhaug bydel, og foreslår prosjektet utsatt i minst fem år. Istedet vil partiet bygge et nytt sykehjem med rundt 120 plasser.

Kari Nessa Nordtun, Arnt-Heikki Steinbakk og Dag Mossige vil ikke være med på å rive Ramsvigtunet sykehjem for å bygge demenslandsby.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Stavangerbudsjettet: - Fortsetter vi som nå, må vi bygge nytt sykehjem hvert annet år

Les også

Vil flytte bebuarane under bygginga av demenslandsby

Les også

Levekår vet mye om demensomsorg

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Også SV og MDG støtter forslaget når formannskapet torsdag behandler justering av 2018-budsjettet etter åtte måneder. De tre partiene vil ikke følge rådmannens råd om å kjøpe den siste tredelen av utstillingshallen Forum Expo for anslagsvis 66,9 millioner kroner.

Sykehjemskø

– De pengene vil vi heller bruke der de trengs mest, nemlig innen eldreomsorgen. Men vi vil ikke bygge noen demenslandsby nå. Det er for dyrt å bruke 410 millioner kroner på et slikt formål, som bare vil gi 40 nye sykehjemsplasser. Det står allerede 83 eldre i kø for å få langtidsplass på sykehjem, og vi vet at behovet vil øke sterkt i årene framover, sier Kari Nessa Nordtun, som er ordførerkandidat for Ap.

– I en slik situasjon mener vi det er utrolig hvis man vil rive et sykehjem som Ramsvigtunet, for så å ende opp med færre omsorgsboliger, mindre dagsenter og altså bare et fåtall nye sykehjemsplasser, legger hun til.

I tertialrapporten, som skal endelig godkjennes i bystyret mandag, foreslår rådmann Per Kristian Vareide at kommunen skal forhandle med Stavanger Forum om overtakelse av den siste tredelen av utstillingshallen Expo Forum. Kommunen eier allerede de to andre tredelene. Det politiske flertall i Stavanger mener at økt satsing på konferanser og kongresser kan skape store inntekter for næringslivet , og i neste omgang også for kommunen.

- Vi mener dette er feil bruk av penger nå. Før vi kan behandle noe slikt, må vi ha en skikkelig utredning på bordet om en eventuell ny driftsmodell for Forumområdet, sier Nessa Nordtun.

Det er ingen overraskelse at Ap, SV og MDG vil knipe igjen pengesekken i Stavanger Forum. Mer overraskende er det at demenslandsbyen også er ute i kulden.

Fram og tilbake

Da saken var oppe i levekårstyret i oktober i fjor var det bare SV som var mot å bygge demenslandsby i Stavanger. Ap, ved Arnt-Heikki Steinbakk, var da for,

– Hvorfor har du endret mening?

– Vi har uttrykt skepsis til dette i flere omganger. Men det er riktig observert. Etter det møtet har det blitt klart at det ikke legges opp til å bygge et nytt sykehjem og dessuten at prisen for å bygge om Ramsvigtunet er blitt høyere enn vi hadde grunn til å tro, sier Steinbakk.

– Har ikke Stavanger behov for et nytt senter for personer med demens?

– Stavanger har alt sykehjem med spesiell kompetanse rettet mot denne gruppen beboere, ikke minst Blidensol. Vi vil gå inn for å videreutvikle Blidensols rolle, og heller utsette byggingen av en demenslandsby i minst fem år, sier Steinbakk.

– Hvor i byen vil dere bygge nytt sykehjem?

- Kommunen har tomter til formålet både på Madla og Hundvåg, men vi går ikke inn på lokaliseringen nå. Det viktige er at det ikke er avsatt penger til nytt sykehjem i byen, med unntak av de 40 plassene her ved Ramsvigtunet. Et nytt sykehjem med 120–130 plasser vil ventelig koste 4–500 millioner kroner, men vi mener Stavanger har behov for det. Det er vel og bra at vi skal satse på at folk skal greie seg hjemme så lenge som mulig, blant annet ved hjelp av velferdsteknologi. Men vi trenger ordinære sykehjemsplasser også, sier Steinbakk.

– Dette gjelder ikke bare de 83 som står i sykehjemskø . Det gjelder i høy grad også deres pårørende. Usikkerheten om det vil bli mulig å få sykehjemsplass, påvirker hele familien, sier Dag Mossige, også han kommunalråd for Ap.

Eldrerådet bekymret

Også det kommunale eldererådet har reagert på det foreliggende forslag til handlings- og økonomiplan for perioden 2019–2022.

Les også

Redningsaksjon for Stavanger Forum etter nye underskudd

Rådet advarer sterkt mot å droppe tommelfingerregelen om at en kommune bør ha en dekningsgrad der antall sykehjemsplasser utgjør 25 prosent av andelen eldre over 80 år.

Heller ikke eldrerådet tror at et ombygget og utvidet sykehjem i Ramsvigtunet vil monne stort, og krever at det alt nå må legges fram planer for hvor det neste nye sykehjemmet skal lokaliseres.

I rådmannens presentasjon av handlings- og økonomiplanen tidligere i oktober var det et hovedpoeng at Stavanger ikke kan fortsette å bygge sykehjem i takt med økningen av antall eldre over 80 år. Ifølge rådmannen har man ikke råd til å fortsette byggingen av store sykehjem. Man vil også få store problemer med å skaffe kvalifiserte ansatte til den type institusjoner.

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Stavanger
 3. Helsepolitikk
 4. Arnt-Heikki Steinbakk
 5. Kari Nessa Nordtun

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 5. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje