33-åring tiltalt for drap og drapsforsøk

RØYNEBERG: - Påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern vil bli nedlagt, står det i tiltalen.

En 33 år gammel mann fra Sola er tiltalt for drap og drapsforsøk etter å ha knivstukket to menn i forbindelse med en familiefest på Røyneberg i januar. Foto: Tommy Ellingsen

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var i 16.00-tiden søndag 29. januar i år at Mark Ole Jensen (52) ble funnet hardt skadet i et bolighus på Røyneberg i Sola kommune. Kort tid etterpå ble han erklært død på stedet.

Les også

Drapet på Røyneberg: - Vondt for familiene som er involvert

Les også

Flere sykehusansatte avhørt etter Røyneberg-drapet

33-åringen som ble pågrepet av politiet kort tid etter hendelsen, er nå tiltalt for drap. Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Oddbjørn Søreide på ordre fra riksadvokaten, ble skadene påført avdøde med en kniv.

Drapsforsøk

Like etter at han knivstakk Jensen i brystet, vendte han seg ifølge tiltalen mot en annen person. Også denne mannen ble knivstukket i brystet

For denne handlingen tiltales 33-åringen for drapsforsøk. «Forsøket lyktes ikke i det NN (navnet på fornærmede journ.anm.) gjorde motstand og avverget angrepe», heter det i tiltalen.

Statsadvokaten kommer til å legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

I varetekt

Drapet på Jensen skjedde i forbindelse med et bursdagsselskap på Røyneberg. Den tiltalte 33-åringen ble varetektsfengslet kort tid etter drapet, men ble værende i varetekt på SUS, innenfor rammen av tvungent psykisk helsevern, på grunn av helsetilstanden.

Politiadvokat Erik W. Rand, som i juli sendte sin innstilling til statsadvokaten, opplyste tidlig at psykiatrisk sakkyndige ble koblet inn i saken.

I juli opplyste han overfor Aftenbladet at påtalemyndigheten uansett ville kreve varetekt fram til dom har falt.

- Det bygger vi både på faren for gjentakelse og hensynet til allmennhetens rettsfølelse, sa Rand den gangen.

Familieselskap

Den avdøde 52-åringen var sammen med godt over ti andre personer, blant andre 33-åringen, gjest i et bursdagsselskap i huset på Røyneberg.

Det var et familieselskap.

LES OGSÅ: Drap og drapsforsøk i bursdagsselskap

Det har fredag ettermiddag ikke lyktes Aftenbladet å komme i kontakt med Elisabeth Fjeld, som er bistandsadvokaten til de etterlatte.

Advokat Hege Veland, som er den tiltalte 33-åringens forsvarer, ønsker ikke å kommentere tiltalen.

Kristin Jensen Undheim, som er bistandsadvokaten til mannen 33-åringen er tiltalte for å ha forsøkt å drepe, sier til Aftenbladet at hennes klient er fornøyd med at tiltalen endelig foreligger og at han håper saken kommer opp så snart som mulig.

Foto: Tommy Ellingsen

– Han er ikke overrasket over tiltalen og håper at saken innebærer at tiltalte får den hjelpen han trenger innenfor psykisk helsevern. Saken har vært veldig krevende og vanskelig for ham, den innebar en fullstendig omveltning av livet til min klient; han var egentlig i Norge for et kort opphold, men har valgt å bli her. Han studerte selv psykologi i England, og går nå på norskkurs for å kunne bruke utdannelsen sin i Norge. Hendelsen satt ham veldig tilbake, men han er nå i ferd med å lappe sammen livet sitt igjen, sier Jensen Undheim.

– Hadde tre timers perm

I en pressemelding som ble sendt ut kort tid etter drapet, skrev Stavanger universitetssjukehus at personen som er siktet for drapet er pasient ved Klinikk psykisk helsevern voksne ved SUS. Pasienten var på permisjon fra sykehuset i tidsrommet da drapet skjedde.

LES OGSÅ: Starter egen etterforskning mot SUS etter Røyneberg-drapet

Politiadvokat Rand bekreftet overfor Aftenbladet at drapstiltalte var ute på perm fra psyk drapsdagen. Aftenbladet kjenner til at permisjonen hadde en varighet på tre timer.

Publisert:
 1. Psykisk helsevern
 2. Drap
 3. Sola kommune
 4. Etterforskning
 5. Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode

 2. «Det er nok nå!»

 3. Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak

 4. Hjerneforsker Marianne Fyhn: – Det er forskjell på menns og kvinners hjerne

 5. Regjeringsvedtak tvinger kvinnene til å legge ned bedriften sin

 6. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.