Ordfører kutter egen lønn

Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) foreslår å redusere sin egen lønn med 25.000 kroner. Totalt skal kommunen spare 100.000 kroner på politiske godtgjørelser.

Publisert: Publisert:

Gjesdal-ordfører Frode Fjelsbø har selv vært saksbehandler for forslaget om å redusere egen lønn. Foto: Torstein Lillevik

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På grunn av for få saker ble det forrige kommunestyremøte i Gjesdal avlyst. Det gjør at kommunen sparer rundt 50.000 kroner i møtegodtgjørelse.

Politikerne ønsker imidlertid at innsparingen skal få en mer varig karakter slik at kommunen ikke må avlyse møter for å spare penger i framtiden, selv om det kan være fornuftig å gjøre det innimellom.

Nå er sakslisten til kommunestyret lang nok, og 8. mai skal de 27 medlemmene ta stilling til å kutte i egne møtegodtgjørelser.

Stramt budsjett

I budsjettbehandlingen før jul ble det vedtatt å spare 100.000 kroner på politikernes egne godtgjørelser. Bakgrunnen var det stramme budsjettet for 2017. Når andre grupper og sektorer måtte spare og prioritere tøft, ville politikerne også kutte på egen pengebruk.

Les også

Borgli topper lønningslista: - Bra med åpenhet rundt dette

Les også

Slik lønnes politikerne

Alle de fem partiene som er representert i kommunestyret (Ap, H, KrF, Sp og Frp), har vært med i en egen arbeidsgruppe som har kommet med forslag om hvor det skal kuttes.

Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) har selv ført i pennen et forslag om å redusere sin egen lønn med 25.000 kroner. Normalt er det rådmannen og administrasjonen som kommer med innstilling i saker som skal opp til politisk behandling. Likevel kan det, i samråd med rådmannen, legges fram enkeltsak med politisk innstilling og forslag til vedtak.

Støtter forslaget

Det litt spesielle i denne saken er at ordføreren selv har vært sekretær for arbeidsgruppen og står oppført som saksbehandler. Men hele arbeidsgruppen står sammen om innstillingen til kommunestyret. Det betyr i praksis at alle de politiske partiene stiller seg bak forslaget og gjør at det er stor sannsynlighet for at det blir vedtatt uten endringer.

– Når vi har bestemt at vi skal redusere på politiske godtgjørelser, vil det være rart å ikke gjøre noe med ordførerens lønn. Så jeg støtter forslaget fullt ut, sier Frode Fjeldsbø.

De nye spareforslagene gjør at kommunen vil spare 100.500 kroner i året på politiske godtgjørelser.

– Vi laget et stramt budsjett i fjor høst, og da ville vi også se på egen pengebruk. 100.000 kroner er ikke all verden i et stort budsjett. Men det viser en vilje til å se på egne godtgjørelser, sier Fjeldsbø.

Selv om saksmengden varierer og forrige kommunestyremøte ble avlyst på grunn av få saker, ønsker arbeidsgruppen ikke å kutte i antall møter i formannskapet eller kommunestyret, som begge har åtte møter i året. De vil heller ikke kutte i antall møter i utvalg for levekår eller utvalg for kultur og samfunn.

I utgangspunktet skal ordførerlønnen i Gjesdal være lik rådmannens lønn. Per januar i år var den på 1.014.000 kroner. Forslaget er å fryse lønnen til ordføreren, mens rådmannen får vanlig lønnsøkning. Det skal gi en innsparing på rundt 25.000 kroner.

Varaordføreren får 20 prosent av ordførerlønnen. Når ordførerlønnen blir redusert, blir det en tilsvarende prosentvis reduksjon for varaordføreren. Det gir en innsparing på 5000 kroner.

– Det er ikke det som avgjør om jeg har råd til å kjøpe brød, og vi må være med å bidra med vårt. Vi måtte skjære ned på over hele fjøla, og da ble vi enige om å skjære ned også på politiske godtgjørelser. 100.000 monner iallfall litt, og signaleffekten er viktig, sier varaordfører Henry Tendenes (H).

I dag får politikerne 1800 kroner for å møte i formannskapet, kommunestyret, utvalg for levekår og utvalg for kultur og samfunn. Forslaget er å redusere det til 1650 kroner. Det betyr at kommunen vil spare rundt 60.000 kroner i året.

Antallet møter i politisk ledergruppe skal reduseres fra 7 til 6. Det gjør at kommunen sparer 5.500 kroner.

Utvalgslederne i utvalg for levekår og utvalg for kultur og samfunn må også ta sin del av innsparingene. I dag får de 50.000 kroner. Det blir redusert til 47.500 kroner og gjør at kommunen sparer 5000 kroner.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Et nytt smittetilfelle i Sola, tre i Stavanger

 2. Korona-virus knakk eventbyrået hennes

 3. Se video: Derfor er Sola og Stavanger konserthus farget i rødt i kveld

 4. Haaland byttet ut etter mål og assist. Så vant Bayern supercupen: – Kjenner meg paff

 5. Kleppsbu inn i styret i Norges Bondelag

 6. Eigersund: Omstridt rådmann går av

 1. Frode Fjeldsbø
 2. Gjesdal
 3. Lønn
 4. Politikk