Jakten på ulovlige skilt er i gang

Bøyde skilt, små speil, uoriginale nasjonalitetsmerker. Statens vegvesen planlegger flere kontroller de neste ukene.

Den svarte bakgrunnen på nasjonalitetsmerket er nå ulovlig.
 • Tove M. E. Bjørnå
  Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble to mopeder og én bil stoppet i Bryne sentrum og i Klepp. Alle måtte ut med 3000 kroner for bruk av ulovlige nasjonalitetsmerker. I Sandnes ble én sjåfør tatt for det samme.

1. september kom det endring i forskrift om gebyr i veitrafikksaker. Politiet og Statens vegvesen kan nå ilegge gebyr på 3000 kroner til fører av kjøretøy hvor det er påsatt uoriginale nasjonalitetsmerker eller tukling med bilskiltet.

Les også

Hunnedalen vil ha redusert fart og fotobokser for hyttefolket i Sirdal

De neste ukene skal Statens vegvesen gjennomføre flere kontroller.

Flere kontroller

De neste ukene vil kontrollører fra Statens vegvesen være ute flere steder for å se etter svarte kjennemerker, støy, trimming, sotede vinduer og andre ting som gjør kjøretøyene ulovlige. De uoriginale nasjonalitetsmerkene har lenge vært populære både på biler, motorsykler og andre kjøretøy.

Statens vegvesen ser flere lette motorsykler på veiene nå, ikke så mange mopeder som tidligere. Og noen trender når det gjelder styling skiller seg ut.

– Mange syns det er tøft å ta bort refleksen bak. De setter på små speil som ikke har noen funksjon, eller tar ut støydempingen i lydpotten, sier seniorinspektør John Østråt i Statens vegvesen.

Trafikkoordinator ved Sandnes politistasjon, Georg Grødem, ser at en del ungdommer bøyer skiltene på mopedene eller skjuler dem under skjermen.

Noen kapper i skiltene.

– Noen syns antagelig det ser kult ut, eller så er det for å hindre at politiet ser registreringsnummeret, sier han.

Dette bilskiltet har riktig merking.

Streng praksis

Fra politiet har Statens vegvesen fått en rekke registreringsnumre på lette motorsykler og mopeder som de i disse dager kaller inn til kontroll.

Hallvard Nærland er bilentusiast og jobber som bilmekaniker på NAF. Han har selv pyntet bilen med det svarte nasjonalitetsmerket.

– Det er snart et år siden jeg ble stoppet av politiet. De ba meg rive av merkene. De kjeftet litt og spurte om jeg visste at det var ulovlig. Den gang ble det ikke bøtelagt, sier han.

Det frister lite med 3000 kroner i bot, så nå velger Nærland å legge bort merkene. Men han skjønner ikke helt at dette må være så strengt.

– Jeg ser ikke problemet med å ha det svart, så lenge du har det norske flagget og en N som viser at du er fra Norge. Han syns det svarte merket ser bedre ut på mange biler.

De neste ukene skal Statens vegvesen gjennomføre flere kontroller.
Les også

Alkohol medvirkende da kvinne ble frifunnet for trafikkuhell

Offentlig dokument

– Det er ofte folk som vil at bilen skal skille seg ut i mengden som setter på merkene, forklarer han. – Og det er enkelt og billig å få tak i på nett.

– Flere ungdommer skjønner ikke poenget med at dette skal være så strengt, særlig dette med å pynte bilskiltene med svart nasjonalitetsmerke. Hvorfor skal man punge ut 3000 kroner i bot?

– Et kjennemerke er et offentlig dokument. Det blir lånt ut og det er klare retningslinjer for hvordan de skal være utformet og plassert. Før fikk de beskjed om å ta det av, nå vil de få bot, svarer John Østråt i Vegvesenet.

– Vi har de samme diskusjonene med de som blir stoppet hver gang. Dette er regelverket og vi er satt til å håndheve det, sier han.

Onsdag postet Politiets nettpatrulje – Sør-Vest dette innlegget på Facebook:

Publisert:
 1. Statens vegvesen
 2. NAF
 3. Aftenbladet ung

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen