Savnet tysker funnet i god behold

Den tyske statsborgeren som var meldt savnet i området ved Preikestolen er funnet.

Bredt smil fra den tyske mannen som har vært savnet i fjellet ved Preikestolen natt til torsdag. Glad for å få vann fra politiet etter at han kom seg ned fra fjellet etter ei natt som savnet.
 • Siv Helen Kvalvåg
 • Andreas Askildsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er kanskje meg dere leter etter, spurte den tyske turgåeren da han møtte en tilfeldig fotturist i området ved Preikestolen torsdag formiddag.

Da hadde store mannskaper lett etter tyskeren siden kvelden før og gjennom hele natta.

LES OGSÅ:

Les også

Savnet tysker: – Nå er kona veldig sint

Den tyske fotturisten ble funnet i god behold før klokka 10 torsdag formiddag. Her er han på vei inn til en samtale med politiet etter nedkomsten fra fjellet.
Norsk Folkehjelp Strand, Speiderne, Hjelmeland Røde Kors, Norske redningshunder, Sea King samt politiets egne patruljehunder og mannskap har deltatt i søket.

Tyskeren befant seg ved nødhytta Tjødnane da han kom i kontakt med en turgåer. Turgåeren ringte til Preikestolhytta og formidlet til letemannskapene at han trolig hadde funnet den savnede, tyske forturisten.

Politiet meldte klokka 9.55 at den savnede tyskeren er funnet i god behold. Mannen har vært savnet siden i går.

– Han er i god form, bare litt sulten og kaffetørst, men han har fått vann og tilsyn. Han går nå ned selv sammen med våre mannskaper, opplyser innsatsleder Frode Kleven.

Det er ikke klart om tyskeren har overnattet i nødhytta i natt eller hva som har skjedd i natt. Han ble påtruffet oppe i terrenget, en drøy halvtimes gange fra Preikestolhytta.

Bakgrunn for leteaksjonen: person savnet fra reisefølge på to

Mannen møtte ikke opp ved Preikestolhytta som avtalt. Ifølge en kamerat gikk han fra Preikestolhytta klokken 13.30 og skulle returnere til samme sted. Turen tur/retur Moslifjellet tar normalt cirka seks timer.

Det var en halvtime før midnatt rundt sju grader på fjellet. Mannen skal ha vært godt kledd og fjellvant, men det er et kupert terreng.

Både redningshelikopter og politiets hundepatrulje ble satt inn i søket onsdag kveld.

– I tillegg er rundt 30 frivillige fra Norsk Folkehjelp, Hjelmeland Røde Kors og Speidernes beredskapsgruppe på plass ved Preikestolen. De har også med seg to redningshunder. To patruljehunder er på vei fra Stavanger, forteller operasjonsleder Brit Randulff ved Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet like etter klokken 23.

Norsk Folkehjelp Strand, Speiderne, Hjelmeland Røde Kors, Norske redningshunder, Sea King samt politiets egne patruljehunder og mannskap deltok i søket torsdag morgen.

Trapper opp

Politiets aksjonsleder, Sten Kristian Lund ved Preikestolhytta sa at aksjonen vil bli trappet opp utover formiddagen:

– Status er at en person er savnet fra et reisefølge på to. Det er iverksatt leiteaksjon for å finne ham.

Mannskapene lette i området ved Preikestolehytta og i fjellområde rundt.

– Vi har frivillige mannskaper som søker i lag og vi søker med helikopter. Det vil skje en opptrapping. Vi holder aksjonen oppe for å finne ham, sier Lund.

– Kald natt, cirka ni grader nå, hva tenker dere om det?

– Ja, det har vært kjølig. Men vi tenker at det er godt håp om å finne ham i god behold, sier Lund til Aftenbladet torsdag morgen.

Sten Kristian Lund leder leteaksjonen etter den savnede tyske mannen.

Resultatløst

Mannskapene søkte gjennom hele natten, men uten resultat.

– Søket pågår fortsatt, men vi har ikke funnet ham ennå. Nå er vi i ferd med å skifte ut mannskapene som har søkt i natt og helikopteret skal snart i lufta igjen, sa operasjonsleder Randulff til Aftenbladet ved 6-tiden torsdag morgen.

Einar Johannessen er operatør ved politiets operasjonssentral. Han har gått den aktuelle ruten det ble søkt langs. Det er god sti til Moslifjellet, men utfordringen er at det er mange stier ut fra hovedstien.

– Det har gått mye folk i dette området opp gjennom mange år, dermed blir det tråkk og stier utenom hovedstien, sier Johannessen.

Ifølge ham er det svært bratt terreng på vestsiden av fjellet, mens det langs stien lengre øst er mer lettgått terreng.

Omfattende søk

Mannskapene som har søkt gjennom natten har hatt ansvar for hver sine søketeiger, altså delområder i søkeområdet.

– De har søkt nøye og dersom han ikke har truffet på den rette stien, har vi også søkt alternative ruter. Derfor er det litt rart at vi ikke har sett noe til ham. Politiets hundepatrulje som har vært med i søket i natt, har gått halvannen mil i natt, sier Johannessen.

Moslifjellet er godt synlig fra Preikestolveien. Det er opp mot denne toppen den savnede skal ha gått.

– Hvordan har været vært gjennom natten?

– Letemannskapene, som er i bevegelse, går lettkledd, men det er ikke mer enn 4–5 grader i heia der inne. Det har vært opphold og ikke så mye vind, så det har vært gode leteforhold, sier Johannessen.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) sendte onsdag kveld et Sea King-helikopter til stedet og deltok i søket fra luften.

Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Hovedredningssentralen
 3. Preikestolhytta
 4. Forsand kommune
 5. Sør-Vest politidistrikt

Mest lest akkurat nå

 1. Blankt nei til 110-grense i Ryfast

 2. Mistet lappen i trafikkontroll på Ganddal

 3. Fishglobe har bygd ny «kule» for oppdrettslaks

 4. Se hvor det kan komme nye hytte­felt

 5. Politiet: Båt funnet i Tokagjelet der tre personer er savnet

 6. Bør jeg ta influensavaksinen selv om jeg er frisk til vanlig og 33 år?