Ingen avklaring for pelsbønder

Senterpartiet fikk bare med seg Arbeiderpartiet på kravet om «full erstatning» til pelsdyroppdrettere. Frp forhandler fortsatt med regjeringen.

Publisert: Publisert:

Foto: Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

  • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve

– Nå må regjeringspartiene og Frp ta seg sammen og sørge for et anstendig oppgjør til bøndene som er rammet. Det er provoserende å se hvordan statsminister Erna Solberg (H) fortsatt styrer Frp, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp).

Han er skuffet etter at komiteen tirsdag avga sin innstilling til Sp- forslaget om en bedre erstatningsordning for bøndene som rammes av pelsdyrforbudet, basert på prinsippene for ekspropriasjon. Da ble det klart at Sp og Ap blir stående alene. Frp har ikke skrevet inn noen merknader i innstillingen, og dermed ikke sagt noe om hvordan de vil stille seg når saken skal behandles i stortingssalen neste tirsdag.

– Det er synd at Frp igjen svikter pelsdyrnæringen, sier Pollestad.

Forhandler med departementet

Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen sa i forrige uke at han vurderte å gå sammen med Ap og Sp i saken. I så fall ville Frp påføre mindretallsregjeringen det første nederlaget etter at de gikk i opposisjon.

Men siden har det pågått intense forhandlinger mellom Frp og Landbruksdepartementet om å forbedre ordningen landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) la på bordet før jul. Næringen selv mener denne på langt nær erstatter tapene de får og at mange til og med blir sittende igjen med gjeld.

Økt tilskudd per tispe?

Ifølge NTBs kilder har Landbruksdepartementet tilbudt seg å øke erstatningssummene per tispe, slik at bøndene kommer bedre ut.

Men Frp og departementet ble ikke enige før Næringskomiteens frist for å levere en innstilling. Saken skal behandles i stortingssalen tirsdag 11. februar, og det kan drøye helt til da før en løsning ligger på bordet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi kan ikke gi unntak for én-meterregelen for voksne i breddeidretten nå

  2. Boreal fikk regning på 3,7 millioner - har ikke betalt

  3. Flytter ledelsen fra Aker Brygge til Plogfabrikkvegen og håper på USA-kontrakt på 1,5 milliarder

  4. Første uke uten koronadødsfall

  5. Her tuter alle båtene i Vågen

  6. Olafsens tidligere kollega og VM-vinner omkom i ulykke: – En uvirkelig og fryktelig trist dag

  1. Pelsdyrnæringen
  2. Geir Pollestad
  3. Olaug Bollestad