Journalistprisen til Aftenbladets Anders Minge

Årets to journalistpriser gikk til Aftenbladets Anders Minge, og NRKs Syed Ali Shahbaz Akhtar. Frilansfotograf Marie von Krogh fikk fotoprisen.

Aftenbladets fotojournalist Anders Minge fikk prisen for årets reportasje.
Publisert: Publisert:

Årets reportasje

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Prisene deles ut av Norsk Journalistlag, Stavanger. Minge fikk prisen for årets reportasje «I over 30 år har han kun jobbet natt: - Hva ville Shellen vært uten Egil? Og hva ville Egil vært uten Shellen?»

Her er juryens begrunnelse for Årets reportasjepris:

«Journalisten og fotografen har en evne til å få leseren til å føle at de virkelig er der det skjer i denne reportasjen. Lesere som har vært der før, eller som gjennom noen bilder og en levende tekst kan se det hele for seg. Gjennom reportasjen sitter vi igjen og føler at vi kjenner mannen som har jobbet og stått på i over 30 år. De fleste her inne kunne i teorien blitt sendt ut for å lage denne reportasjen, men det er altså en her som har gjort det. Og det er vanskelig å se at det kunne vært gjort bedre. Det er et portrett av en mann og hans sted, en mann og et sted vi vanligvis bare går forbi. Journalisten får imidlertid vist at alle har en historie som er verdt å lese om, og observasjon er fremdeles en svært god metode. Det å sitte der en natt og i stor grad observere en mann på arbeid, har i hvert fall i dette tilfellet gitt en stor leseropplevelse. I metoderapporten til denne saken står det:
«Skrivingen var først en utfordring, for Egil Tveit er en mann av få ord. Jeg lukket derfor øynene og tenkte på hva jeg hadde sett, hørt og luktet. Så gløttet jeg opp – og skrev så fort jeg bare klarte.»

Hverdagshelter

– Veldig stas at en historie om en hverdagshelt kan treffe og berøre mange. At en mann som gjør en innsats for samfunnet, men som ikke så mange legger merke til, får den oppmerksomheten og at vi kan løfte en sånn historie, det er fint. De fleste av oss er jo slik. Vi gjør jobben vår til punkt og prikke, men får ikke alltid skinne like mye.

Sier Anders Minge. Han er glad i folk.

– Jeg lar meg fascinere av folk som gjør en god jobb og ikke brøler så høyt om det. Det liker jeg godt.

Minge fikk også diplom og hederlig omtale for fotoarbeidet sitt. 

– Jeg ble sendt på reportasje da jeg hadde fotovakt. De første meldingene om brannen i Sokndal var ikke så dramatiske, men så viste det seg at det var kolossalt dramatisk. Dette var en bildeserie jeg tok den kvelden og natten da det sto på som verst.

Igjen handlet det om folk.

– I stor grad var det lokalbefolkningen som deltok i slukkingsarbeidet. De kom med traktorer og møkkaspredere. Folk står på når det skjer noe. De sitter ikke rolig, men tar ansvar, rykker ut og gjør det som er fornuftig å gjøre. Det er mange av den typen her i Rogaland. Folk som tar ansvar.

Mer folk

Ikke på grunn av prisene, men fotojournalist Minge skal fortsette å skrive om folk.

– Å være ute blant folk, komme inn til dem og høre historier - det finnes ikke noe bedre. Det er en drøm å få lov å sitte en natt på en bensinstasjon å se og høre. Det er det som er det fine med dette yrket. Du kan ta kontakt med folk og spør om å få være med dem, og oftest sier de ja. Da er det et stort ansvar å formidle de historiene så godt du kan.

Les reportasjen her:

Les også

I over 30 år har han kun jobbet natt: – Hva ville Shellen vært uten Egil? Og hva ville Egil vært uten Shellen?

Syed Ali Shahbaz Akhtar fikk prisen for årets nyhetssak.

Årets nyhetssak:

Prisen for årets nyhetssak gikk til Syed Ali Shahbaz Akhtar, NRK.

Her er juryens begrunnelse:

«En representant fra en til tider utskjelt yrkesgruppe, med stadig mindre sympati fra andre folk, ble hørt og trodd. Det ble avslørt grovt maktmisbruk. Et statlig organ ble fullstendig strippa for tillit. Saken snudde helt rundt på bøndenes og Mattilsynets rolle. NRK-journalist Ali Akhtar jobbet med kildene sine på en eksemplarisk måte. Han var grundig, dokumenterer alle fakta i saken, var beinhard da han konfronterte Mattilsynet og han fortalte historien på en god måte. Først med en lang nettsak med ulike elementer, deretter ble det flere saker på nett, på TV og i radio. Saken «Skandalen i Mattilsynet» gjorde at lederen, Harald Gjein, gikk av. Tre av lederne i Mattilsynet i Rogaland ble suspenderte. Men aller viktigst: Mattilsynet måtte endre rutiner og bøndene vil få en bedre behandling fremover. Derfor vinner Ali Akthar, også i år, pris for Årets Nyhetssak.»

Et fjågt øyeblikk da Aftenbladjournalist Leif Tore Lindø delte ut fotoprisen til frilansfotograf Marie von Krogh.

Årets fotopris

Fotoprisen fikk til frilansfotograf Marie von Krogh (for Aftenbladet) for «Sjømannsøya – inn i det blå».

Juryens begrunnelse: «Serien har et helhetlig poetisk uttrykk. Den er sanselig og varsomt fotografert. Menneskene i sine miljøer er portrettert med en nærhet og intensitet som gjør at vi ikke bare ser dem, men føler dem. Bruken av lys og farger er gjennomført malerisk, og fotografen er beundringsverdig selvsikker i sitt visuelle språk. Serien er veldig godt redigert, vi får det hele og kjeder oss aldri. Den etterlater oss med opplevelsen av å ikke bare ha vært der motivene er – men også å ha smakt, luktet, lyttet og kjent på en øy.»

Hederlig omtale, tekst og foto

Statuttene for denne prisen er at det er en god historie som blir fortalt på en spennende og karakteristisk måte – på papir, digitale flater eller i etermedier. Det var tolv påmeldte reportasjer, og flere av dem var utrolig godt laget.

Hederlig omtale gikk til:

  • Tommas Torgersen Skretting, Aftenbladet, for boken om Alexander Kielland-ulykken.
  • Thomas Ergo og Tove Bjørnå, Aftenbladet, for artikkelserien «Når alt rakner».
  • Anders Minge, Aftenbladet, for foto i artikkelen «Sokndal».
  • Arild Inge Olsson og Jarle Aasland, Aftenbladet, for reportasjeserien «USA på grensen».
  • Erlend Frafjord, NRK, for reportasjen «Du må finne datteren din nå».
  • Frilansfotograf Marie von Krogh for foto i saken «Digitalisering».
Publisert: