Siktet for hvitvasking av 100 millioner - har reist til Dubai på møtevirksomhet

Den tidligere aktive Ap-politikeren i Sola og lederen for hjelpeorganisasjonen GNRD, norskpalestineren Loai Deeb, er siktet for hvitvasking av millionbeløp. Nå har han reist fra landet og oppholder seg i Dubai. Advokaten hans poengterer at Deeb ikke har rømt landet, men at han er bortreist på grunn av møtevirksomhet, og at han vil være tilbake i Norge i løpet av uken.

Publisert: Publisert:

Det er i disse lokalene i Kvalabergveien i Hillevåg at politiet for to uker siden gjennomførte en razzia i organisasjonen GNRDs lokaler. Organisasjonen og lederen er siktet for hvitvasking av flere millioner. Foto: Lars Idar Waage

Denne artikkelen er over fire år gammel

Nyheten om at Økokrim for to uker gikk til razzia mot hjelpeorganisasjonens lokaler i Kvalabergveien i Stavanger, slo ned som en bombe i byen da nyheten ble kjent gjennom Dagsrevyen i går.

Ifølge NRK er organisasjonen og dens leder, Loai Deeb, siktet for hvitvasking og heleri av over 100 millioner kroner, og Økokrim mener det er skjellig grunn til å tro at pengene er utbytte fra en straffbar handling. Beløpet på over 100 millioner kroner skal komme fra kilder i De forente arabiske emirater over en periode på tre år.

– Pengene har kommet fra utlandet og inn i Norge. Ut over det har vi ingen kommentar, sier statsadvokat Håvard Kampen til NRK.

Dagens Næringsliv publiserer i dag en større sak om organisasjonen og Loai Deeb, og ifølge denne er organisasjonen bortimot ukjent for norske utenriks— og bistandsmyndigheter.

— Vi kjenner ikke til dem. Det er ikke lett å forstå hva slags organisasjon dette er, sier kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm til avisen.

Menneskerettigheter

Det er et bilde som også går igjen lokalt i Stavanger-området. Selv om organisasjonen har flere 10-talls ansatte på kontoret i Hillevåg og oppgir å ha over en million følgere på Facebook, er det ingen som kjenner til organisasjonen.Forkortelsen GNRD står for Global Network for Rights and Development, og mange av de ansatte i Stavanger har utenlandsk opprinnelse.

— Helt ukjent for meg, sier lederen av Sola Arbeiderparti Jorunn Blomvik til Aftenbladet. Heller ikke Odd Kristian Reme, sentral i arbeidet for palestinernes rettigheter og tidligere har vært sentral i Arbeiderpartiet lokalt, kjenner til organisasjonen.

— Jeg ble først oppmerksom på den for kort tid siden, sier Reme.Hovedkontoret for organisasjonen ligger i Stavanger, men ifølge NRK har den samarbeidspartnere i Østerrike, Belgia, Jordan, Spania, Sudan, Sveits, De forente arabiske emirater og Zambia. GNRD åpnet et nytt kontor i London nylig, og har planer om et kontor i New York, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen fikk organisasjonen også nylig også begrenset, konsultativ status i FN, noe som både adgang, posisjon og innflytelse. Flere vestlige land, blant annet USA, var skeptisk, men flertallet hvor blant annet Russland og Kina inngikk, godkjente søknaden.

Ap-politiker

Loai Deeb kom som flyktning fra Palestina til Norge, og bosatte seg i Sola. Der engasjerte han seg i Sola Arbeiderparti, og satt fire år i kommunestyret.

— Loai Deeb gikk ut av kommunestyret for fire år siden, og er ikke lenger aktiv, opplyser lederen i Sola Arbeiderparti, Jorunn Blomvik.

— Har dere kontakt med han?

— Nei, ikke nå lenger.

— Vet dere hvor han er?

— Han er i Dubai, opplyser Blomvik.

Aftenbladet forsøkte i går å komme i kontakt med flere av dem som jobber i organisasjonen i Stavanger, men ingen var villige til å si noe om saken eller uttale seg.

Kjell Brygfjeld i advokatfirmaet Endresen, Brygfjeld og Torall er advokat for Deeb.

— Jeg er oppnevnt av påtalemyndighetene. Jeg har hatt kontakt med organisasjonen og bistått i forbindelse med opphold for en del av søkere fra den tredje verden. Ut over det har jeg ingen kommentar til saken, sier Brygfjeld.

Tilbake i løpet av uken

Brygfjeld poengterer at Deeb ikke har flyktet landet, men at han er på et kortvarig opphold i Dubai, i forbindelse med møtevirksomhet.

— Deeb vil være tilbake i landet i løpet av uken, sier advokaten.

Publisert: