Samarbeidet med Siv Jensen, nå advarer KrF-veteran mot Frp-naivitet

Han samarbeidet tett med Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) på Stortinget. Nå advarer tidligere KrF-statsråd Einar Steensnæs mot en naiv tilnærming mot Frp.

Einar Steensnæs var på plass i Trondheim under landsmøtet i KrF. Nå advarer han mot partifeller som vil inn i regjering med Frp.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Erna Solberg (H) har ikke gitt helt opp å få KrF med i regjering, selv om KrF-ledelsen avfeier alle muligheter for å gå inn i regjering eller i et formelt samarbeid med Frp.

Partitopper i Hordaland som Terje Gilje (leder i Bergen KrF) og Pål Kårbø (fylkesleder i Hordaland KrF), anbefaler ifølge VG KrF-leder Knut Arild Hareide å søke regjeringsmakt også med Frp av hensyn til gjennomslag for KrF-politikk og muligheten for å «dempe» Frp-statsråder rundt Kongens bord.

– Jeg mener det er et uttrykk for politisk naivitet å tro på at KrF, som riktignok kom seg over sperregrensen, skal kunne flytte politikken markert i KrFs retning i regjering når de da må sitte sammen med to så sterke høyrepartier som Frp og Høyre. Det vil, etter min mening, være i strid med landsmøtevedtaket til KrF og det partiet har fortalt velgerne. Det vil også være veldig problematisk for partiledelsen å forklare på en troverdig måte, sier KrF-æresmedlem Steensnæs.

Les også

Solberg vil lokke Venstre inn i regjering

Les også

Gjør deg klar for færre oljemilliarder fra Erna Solberg

Les også

Hareide freder Solberg, men ikke i fire år

Han representerte Rogaland KrF i tre stortingsperioder, var parlamentarisk leder for KrF på Stortinget fra 1997–2000, og satt som statsråd under Jan P. Syse-regjeringen med Høyre, KrF og Sp fra 1989 til 1990 og under Kjell Magne Bondeviks andre regjering med Høyre, KrF og Venstre fra 2001 til 2004.

Han samarbeidet blant annet i fire år med Erna Solberg (H) i finanskomiteen og forteller at han som parlamentarisk leder samarbeidet godt med Siv Jensen (Frp) som leder av finanskomiteen.

– Jeg har selv sittet i regjering to ganger med Høyre og har gode erfaringer med det. Fremskrittspartiet har flere dyktige representanter, men det er politikkens innhold som teller for KrF. Den politiske avstanden til Frp er for stor til at et regjeringssamarbeid med dem kan fungere, sier han.

– Kjøttvekten teller og vil prege beslutninger i regjering. I noen tilfeller kan jeg forstå et ønske om å sitte i regjering, men i et større politisk bilde må KrF også beregne kostnadene ved å svelge dryge politiske kameler i en regjering med Høyre og Frp. Det vil i et slikt bilde være naivt å tro at det er mulig for KrF å få betydelig innflytelse nå i en regjering med Høyre og Frp, sier Steensnæs.

Stortingsvalget 2005: Statminister Kjell Magne Bondevik, Dagfinn Høybråten. (t.h.) og Einar Steensnæs (t.v.) fotografert under Kristelig Folkepartis valgvake på Ekebergrestauranten.

Splittelse blant velgere

KrF-veteranen som ved én anledning sto på stand under valgkampen for KrF i Haugesund, står fullt og helt bak landstyrevedtaket som landsmøtet i vår sluttet seg til:

 • Søke regjeringsmakt, ikke med Frp, men med Høyre, Venstre og KrF.
 • Vurdere deltakelse i regjering etter valgresultat, styrkeforhold og utsikter til politisk gjennomslag.
 • Dersom Høyre, Venstre og KrF-regjeringssamarbeid ikke skulle bli mulig etter stortingsvalget, så vil KrF sannsynligvis velge opposisjon.

– Savnet du mer tydelighet før valget?

– Jeg kan ikke se at det er noe å kritisere partiledelsen for, i så fall må landsmøtet ta ansvaret for det. KrF har velgere med klar orientering mot de såkalt borgerlige partiene, men det er også velgere som peker på gode samarbeidsmuligheter til venstre. Mange velgere har pekt på at KrF kanskje burde tatt et steg til venstre, fordi det har aldri vært prøvd i KrFs historie. Derfor er nok en del velgere splittet i oppfatningen om hvem KrF burde søke samarbeid med, og det speiler seg i landsmøtets konklusjoner. Det endte på et alternativ som nok ikke var det mest realistiske.

– Hva med dine preferanser?

– Jeg har stått helt og fullt bak landsmøtets vedtak og partiledelsen. Hareide var forbilledlig klar både valgnatten og dagen etter. Det er en sammenheng i det han sa der og hva som ble uttalt fra landsmøtet og partiledelsen etter det.

– Du ser den røde tråden?

– Absolutt. For partiledelsen nå er det viktig at man holder fast på landsmøtevedtaket. Venstre synes å ha en større utfordring. Partiledelsen kommer i skvis når ulike aktører presser på for ulike løsninger. Nå fortsetter Erna som statsminister og samarbeidet med Frp. Merkelig nok, må jeg nesten si, så går diskusjonen i Venstre om å slutte seg til dette samarbeidet, sier Steensnæs.

Ap-flørting

– KrFs primære ønske med sentrum-Høyre er ikke mulig. Da blir det opposisjon som partilederen har sagt er mest sannsynlig. Opposisjon betyr ikke å gå imot alt som kommer fra regjeringen. Det innebærer at vi ikke forplikter oss formelt til et samarbeid med Erna som statsminister, samtidig som vi vil forhandle med regjeringspartiene der det er naturlig å søke og få politisk gjennomslag. Samtidig står partiet fritt til å søke samarbeid med andre opposisjonspartier, Sp og Ap først og fremst. Det er den veien som det er naturlig at KrF nå velger, sier han.

– Tidlig i valgkampen var det snakk om frieriet til Jonas Gahr Støre (Ap) og om partiet lot seg sjarmere av en slags flørt mellom KrF og Ap. Det var tydelig at det ikke lå noen veldig stor realisme i det. Men for mange, meg selv inkludert, så er det interessant nå å få testet ut samarbeidsmuligheter fra sak til sak med Ap i opposisjon. Jonas har stått fram som bekjennende kristen. Hadia Tajik er muslim, men kjenner godt det kristne miljøet fra bedehuset miljø i Bjørheimsbygd. Som kulturminister viste hun stor forståelse for viktigheten av det kristent verdigrunnlaget da hun avviste deler av Stålsett-utvalgets innstilling om et mer livssynsnøytralt samfunn. Så det kan bli interessant å se hva som kommer ut av en mer fristilt rolle for KrF i Stortinget, sier han.

Einar Steensnæs og Knut Arild Hareide avbildet under KrF-landsmøtet i Trondheim tidligere i år.

– Veldig bekymringsfullt

KrF tapte to mandater etter å ha gått ned 1,4 prosentpoeng fra forrige valg til

KrFs nye stortingsgruppe på åtte representanter kommer fra Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Det har reist spørsmål om KrF er blitt et sørvestlandsk parti.

– Det kan jeg skjønne. Vi er ikke representert nord for Møre og Romsdal, heller ikke på Østlandet. Det er veldig bekymringsfullt og viktig for partiet å ta tak i, sier Steensnæs.

Ny direktørjobb

75-åringen var klar for pensjonisttilværelse i sommer og avslutning av engasjementet ved Oslosenteret som i dag ledes av tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik.

1. oktober erstatter imidlertid Steensnæs Tore Torstad som direktør for senteret på midlertidig basis, hvert fall ut året.

– Vi er både et livssynsnøytralt og politisk nøytralt forum, så det har ikke vært mange samtaler om valgkamp under lunsjpausene hos oss. Kjell Magne og jeg har våre samtaler om det, men det tar vi ikke i lunsjpausen, sier Steensnæs.

Les også

 1. Sylvi for ever

 2. Fylkesleder nekter å uttale seg om KrFs vei videre

 3. – Umogeleg for Venstre å regjera med Frp, åtvarar Skartveit

Publisert:
 1. Kjell Magne Bondevik
 2. Siv Jensen
 3. Erna Solberg
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Knut Arild Hareide

Mest lest akkurat nå

 1. Boligbrann på Stokka

 2. Nå går Viking for medalje: – Vi er ikke redde for å si det

 3. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

 4. 38-åring erkjenner de faktiske forholdene

 5. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 6. Lager butikk av plasten i havet