Vannskuter: Sandnes vil ikke være med på begrensninger

Ryfylke friluftsråd vil jobbe for at kommunene her i distriktet samordner de nye vannskuterforskriftene. Ja, det er viktig, mener Stavanger, Finnøy og Strand. - Ikke hvis det fører til begrensninger, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes.

Publisert: Publisert:

Sandnes-varaordfører Pål Morten Borgli (Frp). Foto: Pål Christensen

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ryfylke friluftsråd inviterer nå Stavanger, Sandnes, Randaberg, Finnøy, Rennesøy, Strand, Forsand, Kvitsøy, Hjelmeland, Suldal og Sauda til et møte den 21. juni om vannskutere.

-Hva vil dere oppnå?

– Hensikten er å legge til rette for at forskriftene kommunene vedtar blir så like som mulig. Vi har et politi som skal håndhevde dette og Statens naturoppsyn skal passe på verneområder. Hvis vi har forskjellige ferdselsregler i de ulike kommunene, blir det uoversiktlig både for brukere og myndigheter. Vi er opptatt av at båtlivet og det maritime friluftslivet skal ha gode kår. Da bør vi sammen diskutere dette på skikkelig måte, svarer daglig leder Hans Olav Sandvoll.

– Bør de lokale forskriftene dere ønsker skal være mest mulig samordna være omtrent lik den regjeringen opphevet? (Denne tillot ikke kjøring fortere enn 5 knop i en sone på 400 meter nær land).

– Det er opp til kommunene. Det oppstår farlige situasjoner, noe må gjøres, det kan ikke bare være helt like regler for båt og skuter. Det blir veldig utfordrende. Vannskuter er et fartøy med veldig høy hastighet og manøvreringsdyktighet, svarer Sandvoll.

– Du sier hensikten er å samordne, men jeg hører du mener det må begrensninger til?

– Ja, vi må i hvert fall sikre trygghet på sjøen, det er det aller viktigste, svarer Sandvoll.

– Må stå sammen

– Dette må vi selvsagt gjøre sammen med de relevante nabokommunene. Det er åpenbart at det vil være viktig å få til et samarbeid med blant annet Finnøy, Rennesøy, Sandnes og Strand. Vi må ha det, ellers blir det for komplisert for de som ferdes på sjøen og for de som skal håndheve reglene, sier ordfører Sagen Helgø (H). Per A. Thorbjørnsen(V) som leder kommunalstyret for miljø og utbygging understreker det samme.

Les også

Rekker ikke å dempe vannskuterne i sommer

Finnøy og Strand

Henrik Halleland (KrF) er ordfører i Finnøy. Foto: Jone Laugaland

Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) er også glad for initiativet til Ryfylke friluftsråd:

– Det er klart at her må kommunene må bli enige. Dette må samkjøres, det må vi bare gjøre.

Heller ikke Finnøy rekker å vedta noen ny forskrift før sommeren, de har ikke begynt på arbeidet.

Det samme gjelder Strand:

– Det blir ikke gjort før til høsten, sier varaordfører Astrid Norland (KrF). Hun synes det høres fornuftig ut at kommunene som er med i Ryfylke friluftsråd samordner seg i størst mulig grad.

Hvis friluftsrådet som ikke er positive til vannskuter, har hensikt få til begrensninger og restriksjoner, så er jeg mot det, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes. Stanley Wirak (Ap) er ordfører. Foto: Pål Christensen

Avslappet i Sandnes

– Vi har ikke laget lokal forskrift. Vi stresser ikke det så mye. Vannskuter er jo en liten båt egentlig, det er ikke noe annet enn det. Jeg føler det er oppfattelsen i Sandnes også. Her er folk som bor i Ryfylke og jobber i Sandnes som kjører vannskuter til jobb. Vi kan sikkert lage noen områder der det er begrensninger på fart, det har vi på båt også (f.eks på Lutsivannet).

Vannskuter er jo en liten båt egentlig, det er ikke noe annet enn det.

– Men du er ikke innstilt på å strengere fartsgrense nær land?

– Jeg har tro på at folk tar hensyn når de kjører forbi badeplasser og sånn. Det har jeg inntrykk av at folk gjør enten det er vannskuter eller vannski. Vi trenger ikke regler for alt.

– Ryfylke friluftsråd mener de lokale forskriftene bør samordnes. Hva er ditt syn på det?

– Vi er en masse kommuner som har kystlinje, vi kan ikke begynne å sette opp gjerder mellom kommuner. Men selvråderetten er viktig for meg. Jeg er opptatt av at kommunene bestemmer selv. Hvis friluftsrådet som ikke er positive til vannskuter, har hensikt få til begrensninger og restriksjoner, så er jeg mot det. Men hvis hensikten er å finne en god, fornuftig håndtering som er bra for folk flest og bra for brukerne, må vi se på det, svarer Borgli.

– Men du vil altså ikke være med på felles regler som blir tilnærma lik de regjeringen nettopp har opphevet?

– Nei, svarer Borgli bestemt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinnen i 70-åra fikk et illebefinnende under pensjonistturen. Det reddet Sør-Rogaland fra et omfattende koronautbrudd

 2. Uniformert politi ved Lye skule onsdag morgen

 3. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 4. Ny dommer kan påvirke valgutfallet

 5. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 6. Fire ansatte korona­smittet hos ConocoPhillips

 1. Sandnes
 2. Strand
 3. Ryfylke
 4. Forsand
 5. Rennesøy