Senterpartiet lover nasjonal turistvei også i Dalane

Vegvesenet vil ikke forlenge den korte Turistveg Jæren (41 km) samtidig som de forlenger den allerede lange Turistveg Ryfylke (260 km).

Vidar Volden, Kjetil Bentsen, Geir Sølve Hebnes, Johan Aakre, Hanne Marthe Vatnaland og Geir Pollestad kjemper sammen for en utvidelse av turistvegen.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Geir Pollestad (Sp) mener Turistveg Jæren er for kort med sine 41 kilometer fra Ogna til Bore. Han mener samtidig at både Jæren og Dalane forstås mye bedre som kontraster til hverandre. Samtidig er Turistveg Jæren den korteste og minst kjente av landets 18 turistveier. Jæren er tildelt smuler der andre har fått hundretalls millioner. Aftenbladet har skrevet om dette en rekke ganger, men saken punkterte for et par år siden da vegvesenet sa nei til forlengelse på er møte på Kvassheim fyr.

Det som var umulig for Jæren og Dalane var imidlertid fullt mulig i Ryfylke. Her har vegdirektøren nylig vedtatt å gi riksveg 13 langs Suldalsvatnet og fram til Røldal, med en avstikker til Sand, status som Nasjonal Turistveg. Denne lille forlengelsen alene er lenge enn hele Turistveg Jæren. Direktør i vegvesenet Jon Andersen har sagt til Aftenbladet at «valget av strekninger er tatt.»

- I veivesenet er vi ikke innstilt på å gå for en forlengelse av denne strekningen.

Håp

Siden han sa det i 2015 har turistvegene blitt forlenget fra 1991 kilometer til 2151 kilometer. Det gir Dalane fått nytt håp. Prosjektleder Bess Grastveit i Jøssingfjordsenteret har notert seg løftet Trygve Slagsvold Vedum kom med til Aftenbladet. «Senterpartiet vil ta det opp når en ny regjeringsplattform skal lages». Han lover altså at en utvidelse av Turistveg Jæren skal bli en del av forhandlingene når en ny regjeringsplattform eventuelt skal utarbeides.

– Det han sier er veldig forpliktende. Nå satser vi på at sentrale politikere løser saken for oss. Derfor er det veldig betryggende at det er en politiker som Geir Pollestad (Sp) som «eier» saken. Det var han som opprinnelig foreslo forlengelsen etter en biltur mellom Flekkefjord og Bryne på fylkesvei 44, sier Grastveit.

Utvidelse

Geir Pollestad er tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet. Han og partilederen har alltid vært et samkjørt tospann. Hvis det blir et regjeringsskifte, kan den nye «Solvik-Olsen» fort hete Geir Pollestad.

– Det er klart en spennende tanke for oss som ivrer for en utvidelse av Turistveg Jæren, sier Bess Grastveit.

Ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) i Sokndal forventer at Senterpartiet står ved sitt løfte og lar forlengelse bli en del av regjeringsforhandlingene.

– Det må ikke ende som bare snakk. Når vitensenteret står ferdig, blir en turistvei gjennom Jøssingfjord veldig viktig for oss.

Statsministeren var innom Jøssingfjord for et par uker siden. Hun fikk se de ikoniske stedene.

– Jeg benyttet sjansen og oppfordret henne til å tenke på en forlengelse av turistveien når hun satt i bussen på vei videre. Foss var det viktig å få sådd et frø hos henne, sier Pedersen.

Geir Pollestad ved det som kan bli nye Turistveg Jæren, hos Berentsen i Egersund.

Pollestad

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) forteller at en samlet komite på Stortinget sier i den nye reiselivsmeldingen at ordningen med turistveier skal utvides.

– Jeg ser at det kan bli problematisk å slå sammen de to turistveiene i Rogaland, men nå må vi kjempe for at Turistveg Jæren blir utvidet sørover til Flekkefjord, sier Pollestad.

Han får støtte av Johan aakre i Stavangerregionens næringsforening.

– Jæren er taperne av Norske turistveier. Denne veien sett i sammenheng med Dalane kan bli en vinner, sier Aakre.

Publisert:
 1. Turistveg Jæren
 2. Geir Pollestad
 3. Jæren
 4. Dalane
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Statsministerens kon­tor kan ha brutt enda flere lover og regler

 2. Vidar Nisja har fått ny jobb

 3. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

 4. Huset deres har vunnet arki­tektur­pris: – Plan­løsningen fungerer vel­dig bra for oss

 5. Verdensmesteren fra Sandnes gjør som Ingebrigtsen

 6. Overgrepssaken fra Branns nachspiel henlegges