Går i strupen på Høyre i kampen om statlige arbeidsplasser

«Fullstendig useriøst» hvis fylker skal premieres med statlige arbeidsplasser for å være «lydige», mener Geir Pollestad (Sp).

(F.v.) Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Geir Pollestad (Sp) kritiserer Siri Meling (H) for signaler hun nå sender om prosessen rundt utflagging av statlige arbeidsplasser fra Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rogaland kjemper i første rekke mot Trøndelag (nytt fylke fra 1. januar 2018), Østfold, Oppland og Hedmark om å få styre landbruket når statlige arbeidsplasser skal flyttes ut av Oslo.

Regjeringen skal etter sommeren avgjøre hvem som skal få flere hundre statlige arbeidsplasser fra Landbruksdirektoratet og potensielt andre deler av landbruksforvaltningen.

– Helt sprøtt

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) reagerer sterkt på uttalelser som Siri Meling (H) kom med i helgen.

Lederen av Rogalandsbenken påpekte at «Rogaland valgte å stå alene som fylke».

– Å flytte statlige arbeidsplasser er også å belønne de regionene som slår seg sammen til større enheter. Akkurat det kan tale for at det ikke kommer til Rogaland.

– Men har landbruksforvaltning noe med regionreformen å gjøre? spurte Aftenbladet.

– Nei, men en del av grunntanken bak større kommuner og større regioner er å flytte oppgaver til disse kommunene og regionene, sa Meling.

Les også

Regjeringen flytter hundrevis av statlige arbeidsplasser ut av Oslo

Les også

Rogaland vil ta byråkrater fra Trondheim

Les også

Regjeringen peker ut vinner i Bonde-Idol etter ferien

Statsminister Erna Solberg i aksjon i den muntlige spørretimen mot Geir Pollestad (Sp) i fjor.

– Jeg mener det er helt sprøtt at en representant fra et regjeringsparti fra vårt eget fylke offentlig sier at dette er et hensyn som kan brukes, sier Pollestad.

– Hvis Rogaland er en bedre kandidat enn Trøndelag, og Trøndelag trenger disse arbeidsplassene mer enn Rogaland, mener jeg det må være helt legitimt å velge Trøndelag. Men jeg mener vi ikke kan akseptere at noen skal belønnes for å være lydig for regjeringens politikk, sier han.

– Jeg reagerer på at Siri Meling «sprer aksept» for at regionreformen skal ha noe som helst å si for lokaliseringen av Landbruksdirektoratet. Hun må avfeie enhver antydning om at regionreformen er et akseptabelt grunnlag for en slik lokalisering, sier Pollestad.

– Det er jo ikke slik at direktorater skal deles ut som premier for lydig oppførsel, og hvis det finnes en slik kobling som den Siri Meling antyder, så er det fullstendig useriøst. Her må Høyre eller de som bestemmer, bekrefte eller avkrefte det, slik at vi vet hvilke kriterier som ligger til grunn, sier han.

– Jeg jobber for Rogaland, og det mener jeg hun ikke gjør når hun aksepterer den type begrunnelser, sier lederen i næringskomiteen på Stortinget.

Les også

Rogaland gikk ikke i krigen for 40 statlige UD-jobber

Les også

Her er Norges nye jordbrukshovedstad

Ap frykter «skinnprosess»

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) anser ikke lokaliseringskampen som tapt og lover at Ap vil kjempe for å få Landbruksdirektoratet til Rogaland fram til beslutningen er tatt.

– Men jeg frykter at dette er en «skinnprosess» og at Siri Meling her bereder grunnen for at Rogaland ikke får disse viktige arbeidsplassene, sier han.

– Jeg opplever en unnskyldende linje fra Siri Meling. Det er på sin plass - spesielt siden det er Rogaland Høyre som har vært hovedarkitekten bak at Rogaland forblir som Rogaland i dag. Det er jo interessant at Høyre her pisker seg selv, sier han.

Les også

– Langt mer enn 200 arbeidsplasser

Les også

– Minister, Ane Mari og 25 andre ordførere har et budskap

Les også

– Direktoratet må ligge i bondehovedstaden

– Merkelig avgjørelse om Fredskorpset

Stavanger og Rogaland meldte seg aldri på i kampen om Fredskorpset, selv om Stavanger ble løftet opp som en konkret kandidat innledningsvis.

Nå skal om lag 40 arbeidsplasser, direkte underlagt Utenriksdepartementet (UD), flyttes til Førde, en by uten direkte flyrute utenlands.

Pollestad sier at Fredskorpset ble nedprioritert av Rogalandsbenken.

– Flere innså at det ikke skulle til Rogaland og at det var forhåndsbestemt at det ikke skulle hit. Jeg opplevde et begrenset engasjement i Rogaland og på benken ellers.

– Det falt deg aldri selv inn å kjempe for å få det til Rogaland?

– Du må vurdere litt hvilke kamper du skal ta. Jeg bruker ikke tid og krefter på noe jeg opplever at regionen selv ikke er opptatt av, sier Pollestad.

Tvedt Solberg svarer slik på om han tar selvkritikk for ikke å ha løftet en finger for å få Fredskorpset til Stavanger.

– I all hovedsak er den prosessen styrt av regjeringen og departementet. Det er der beslutningen fattes. Det er veldig skuffende at Høyre og Frp ikke var villig til å løfte en finger for å få viktige kompetansearbeidsplasser som dette til vår region, sier han.

– På Rogalandsbenken har vi hatt mange diskusjoner og møter om Landbruksdirektoratet og Fornybarfondet. Det er brukt mye ressurser for å få de arbeidsplassene, men det har ikke vært noe om Fredskorpset, sier Tvedt Solberg, som synes Førde-løsningen framstår «merkelig og tungvint».

Siri Meling (H), leder på Rogalandsbenken.

Høyre: – Litt sært og ironisk

Siri Meling tar kritikken med knusende ro.

– Jeg opplevde ingen uenighet i spørsmål om Fredskorpset og de prioriteringene vi gjorde rundt hva vi ville jobbe etter. Vi kan selvfølgelig diskutere om det var rett eller galt, men jeg mener det er riktig å prioritere bruken av krefter etter noen få og utvalgte mål og ikke gå etter absolutt alle muligheter, sier Meling.

Landbrukskritikken fra Ap- og Sp-duoen kaller hun «nesten litt sær og ironisk».

– De rød-grønne hadde lite å vise til i utflytting av statlige arbeidsplasser, og hvert fall ikke noe til Rogaland. Vi kan vise til blant annet Skatteklagenemnda og Fornybarfondet og nå kjemper vi om Landbruksdirektoratet. Og så tar Pollestad og Tvedt Solberg en bisetning fra det jeg sa til Aftenbladet og later som om det skal være det avgjørende. Da tenker jeg at de har misforstått noe, sier hun.

– Vi må legge til grunn at regjeringen tar en skikkelig vurdering av fordeler og ulemper. Jeg er sikker på at Rogaland vil stille sterkt i den vurderingen, og så får vi håpe at det holder helt til mål.

– Så alle som måtte frykte «skinnprosess» og avtalt spill, kan bare ta det helt med ro?

– Hvis det var avtalt på forhånd, legger jeg til grunn at man ville sagt at landbruk eksempelvis skulle til Trondheim og så videre. Men så lenge det er åpent, må vi ta det på alvor, og da er Rogaland absolutt en kandidat å regne med, sier Meling og legger til:

– Jeg er blant dem som har ment at Rogaland står best som eget fylke. Jeg mener Rogaland er stort nok for å stå alene, sier hun.

Publisert: