Vedtok "storkos med storkjøkken"

Friskt urtedryss på maten, blomster på bordet, fargerike tallerkener og fine servietter - levekårstyret vil sykehjemmene skal legge større vekt på å gjøre måltidene innbydende og koselige.

Alf Oskar Olsen koser seg med fruktsalat til dessert på Domkirkens sykehjem.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stavanger har som en av de første kommunene i landet utarbeidet en kvalitetsmelding for sykehjemmene. Da levekårstyret behandlet meldingen denne uka, var de mest opptatt av maten:

– Vi vil bruke meldingen til å løfte frem kvalitet på mat, ernæring og måltidsglede. Målsetningen er at vi skal klare å bevege hele sykehjemssektoren i Stavanger kommune fra «storkjøkken til storkos», sier Erlend Jordal (H).

Les også

Charles Tjessem tester sykehjemsmat

Fra møte i levekårstyret: Fra høyre: Nestleder Sissel Stenberg (Frp), Cille Ihle (H), Erlend Jordal (H), Line C. Christiansen (V) og Inge Takle Mæstad (KrF).

Enstemmig vedtatt

På vegne av flertallspartiene (H, Frp, V, KrF og Pp) fremmet han og partikollega Cille Ihle følgende forslag:

Levekårstyret vil sikre at alle sykehjem i Stavanger gjennomfører tiltak rundt måltidene slik at flere eldre har gode spiseopplevelser og øker inntaket av mat, og ber rådmannen fremme en kort sak som skisserer tiltak som kan bidra til dette.

Det ble enstemmig vedtatt.

Les også

Striden om sykehjemsmat: - Mat like viktig som medisin

Kos

Persilledryss frisker opp.

Når Jordal sier «fra storkjøkken til storkos», betyr ikke det at han har tenkt å avslutte ordningen med at ni av byens 17 sykehjem får mat fra storkjøkkenet på Stokka:

Det som ligger i begrepet, er at det ikke skal være institusjonspreg over måltidene. Maten skal se innbydende ut, og det skal være kjekt og koselig å sitte rundt bordet.

– Det som ligger i begrepet, er at det ikke skal være institusjonspreg over måltidene. Maten skal se innbydende ut, og det skal være kjekt og koselig å sitte rundt bordet. Jeg tenker på alt fra persilledryss over potetene til krydderplanter lukter godt, blomster på bordet, fine servietter, tallerkener med farga kant. Mye smått og stort kan gjøres for å øke trivselen. Storkos med storkjøkken er vel et mer dekkende begrep for det vi vil få til, sier Jordal.

Les også

Her lages maten til ni av Stavangers sykehjem

Farge på serviset

Han trekker forsking som viser at farge, form og tekstur betyr mye for matlysten. Ja, hvordan tallerkenen ser ut, spiller en stor rolle:

Bare 37 prosent av de eldre spiste opp all maten fra hvitt porselen, mens 64 prosent spiste opp maten på porselen med bred gul kant og rød stripe ytterst, viser forskning gjort av Måltidets hus i samarbeid med Norsk hotellhøgskole, kompetansesenteret Sesam ved Stavanger universitetssjukehus og Figgjo AS.

Vil koste litt

Erlend Jordal (Høyre).

– Da sykehjemsansatte før jul var på kurs i norske juletradisjoner, ble det forslått at de kunne bruke stikklaken til duk og spørre en beboer om å få låne en juleblomst de hadde fått til å pynte bordet med. Dette var i erkjennelsen av at mange sykehjem ikke akkurat har skapet fullt av fine duker og servietter..

– Det kommer sikkert til å koste noen få kroner mer. Nå ber vi rådmannen legge fram en sak om hvilke tiltak som trengs. Jeg tror mange sykehjem er flinke på dette, her kan vi lære av «best practice»,svarer Jordal.

Les også

Gleder seg til å glede de gamle i jula

– Kursing av ansatte ute på sykehjemsavdelingene - de som varmer opp og anretter maten fra storkjøkkenet kan vel også trenges. I følge Ingebjørg S. Folgerø (H) har det skjedd at noen har varmet opp remuladen...

– Helt sikkert. Og vi må være flinkere til å sørge for at de der ute ser mulighetene, de små prikkene over i-ene.

Les også

Helsepolitikerne kan tape striden om sykehjemsmat

– Dere kunne også ha foreslått at det skal brukes mer penger til innkjøp av enda bedre råvarer og at det flere folk skal jobbe med mat på sykehjemmene.

– Ja, men rammen rundt og prikkene over i-ene er faktisk viktig for at de skal få i seg nok næring. Hvis det ikke er trivelig rundt bordet maten ser trist ut, er det ikke så mye som blir spist selv om maten er god, svarer Jordal.

Les også

Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

Senere middag

Jordal og Ihle fremmet også forslag om at alle byens sykehjem skal servere middagen på tidlig kveld/sen ettermiddag, slik som Helse- og omsorgsdepartementet anbefaler.

Også det ble enstemmig vedtatt.

Ni sykehjem serverer middag etter klokken 14:30. Åtte sykehjem har middag mellom klokken 13:00 og 14:00. Fire av disse vurderer å flytte middagstidspunktet til etter klokken 15:30 i løpet av våren 2017.

Publisert: