Padlet fra barnebarnet

71 år gamle Kjell Stokdal fra Kverneland padlet Usken rundt lørdag. Det gjorde også barnebarnet, som kom i mål knappe fem minutter etter bestefar.

Publisert: Publisert:

Ingen sure miner, selv om bestefar Kjell Stokdal padlet raskere rundt Usken enn barnebarnet Egil Kverneland. Foto: Marit Hæreid

  • Marit Hæreid
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Levende og våt reklamevegg: Morten Sandanger med gul plakat. Bak står Mads Edvard Pedersen. Foto: Knut Vindfallet

Venter på oppholdsvær. Foto: Knut Vindfallet

Såpebobler og blå ballonger i regnvær: Hanne May Andersen og Isabel Anne Forne. Foto: Knut Vindfallet

Når Madcon tyter ut av høytalerne, så skjer det stadig: Folk bare danser. Også på Hommersåk. Foto: Knut Vindfallet

— Vi pleier å padle K2 til vanlig og vi trener sammen. Jeg synes det er kjekt å være med barnebarnet, og kanskje litt kjekt å slå han også, sier Kjell Stokdal fra Kverneland.

Det er sjette året på rad at Hommersåkrunden blir avviklet. Og i år som i fjor, skjedde det under Riskadagene. Lørdag stilte spreke padlere til "Usken rundt", med start og slutt ved Bryggen senter.

I år var det Arnt Åsland som padlet rasket, på 44.35 minutter. 71 år gamle Kjell Stokdal fra Kverneland ble nummer to med 50,04. Barnebarnet Egil Kverneland ble nummer fire med 54,45. — Det var ganske hardt å padle. Sterk motvind på tilbaketuren og mye sjø, legger Egil Kverneland til.

Lørdagen regnet bort

Riskadagene samler til vanlig mer folk i Hommersåkvågen enn det 17. mai gjør. Slik ble det ikke lørdagen.

— Vi har hatt bra vær under arrangementet i 21 år nå, så regn og vind - det måtte bare komme, sier Tom Gaudland, informasjonsansvarlig i Lions Club Sandnes/Riska.

Men været så ikke ut til å legge noen stor demper på aktiviteten for de frammøtte i Hommersåkvågen lørdag. Alt fra morningen av, da det ble servert gratis frokost, var det fullt i teltet på kaien. Hommersåk skolekorps og drilljentene underholdt, mens regnet høljet ned.

— Det ble veldig kaldt og vått, sier June Stedje Larsen, mens hun hakker tenner. Hun er drilljente, og lørdag ble drillstaven byttet ut med et sverd under en oppvisning på kaien, der Pirates of the Caribbean var tema.

Aktivitetspris

Hvert år deles aktivitetsprisen ut til folk som har gjort en solid innsats for bygda. I år gikk prisen til dirigent Saulius Trepekunas. Han har bodd i Riska siden 2004, og har de siste seks årene løftet musikklivet på Hommersåk betraktelig. Han bruker all sin tid som dirigent, for Hommersåk skolekorps, blandakoret Vice Versa på Hommersåk, mannskoret Sandneskameratene, Bore skulekorps og Bryne musikkorps. Og dirigenten fra Litauen ble overrasket over tildelingen.

— Dette hadde jeg absolutt ikke forventet. Prisen vil jeg dele med musikklivet i bygda. Vi er rundt 7000 mennesker i Hommersåk, og vi trenger et rikt musikkliv her. Og vi kunne trengt mer støtte fra kommunen for å få til mer. Det begynner å komme seg, men jeg mener vi kunne fått til enda mer kulturaktiviteter på Hommersåk, sier Saulius Trepekunas.

Humanitære prosjekt

I tillegg til å være en folkefest for bygda, er Riskadagene hovedinntektskilden til arrangøren Lions Club Sandnes/Riska. De siste årene har inntektene ligget på godt 200.000 kroner. I fjor ble overskuddet tett oppunder 300.000 kroner.

I tillegg til å yte hjelp til lag og foreninger i bygda, gir Lions penger til humanitære prosjekt.

— Det siste året har vi brukt 250.0000 kroner på å bygge et internat ved en skole for døve i landsbyen Eruba i Uganda. I tillegg har vi brukt ca.100.000 kroner på øyehelse i Uganda, forteller Tom Gaudland.

Bygdegave til Ulsneset

En del av overskuddet under Riskadagene går også tilbake til lokale tiltak, gjennom en bygdegave. Hvor stort pengebeløp gaven blir på i år, avhenger av inntektene i helga.

— I år skal bygdegaven gå til å utvide stiene på Ulsneset, forteller Sverre Berge, som var med å starte Lions Club Sandnes/Riska i 1984. Det nye turområdet på Ulsneset i Riska er blitt mektig populært etter at det ble tilrettelagt og åpnet i september fjor.

— Planen er å lage en sti forbi Riska Sveis og langs fjorden utover - fram til stien møter stinettet som alt er opparbeidet, forklarer Sverre Berge.

Palleløp søndag

Riskadagene blir avsluttet søndag med ulike konserter på kaien fra klokka 12 og utover. Trekkplasteret for Riskadagene er uten tvil palleløpet som blir arrangert klokka 13.00 søndag, i Hommersåkvågen.

I fjor prøvde 40 deltakere å ta seg over Hommersåkvågen på flytende paller - mens ca 1500 tilskuere så på. Søndag gjentas suksessen, og folk som ønsker å delta kan melde seg på søndag formiddag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. «Firerbanden» har fått permitteringsvarsel

  2. 16-åringen stupte med hendene over hodet

  3. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

  4. Ordføreren vil lage sjau

  5. – Flyet har vore fantastisk å flyga

  6. Flertallet av lærerne klarte ikke å følge opp sårbare elever i hjemmeskole

  1. Sandnes