Rådmannen vil ha eiendomsskatt i Sandnes

— Tiden er inne for å innføre eiendomsskatt i Sandnes. Det sa Sandnes-rådmann Tore Sirnes, da han tirsdag formiddag la fram sitt forslag til økonomiplan for de neste fire årene. – Helt uaktuelt, sier både ordfører og leder for største opposisjonsparti.

  • Ove Heimsvik
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Rådmann Tore Sirnes har regnet seg fram til at Sandnes kommune kan få mellom 60 og 80 millioner kroner i inntekter i 2012, hvis innbyggerne i Sandnes pålegges en eiendomsskatt på to promille.

Dette vil ifølge rådmannen i snitt gi hver husstand en utgift på 1600 kroner i halvåret.

OVERSIKT:

Rekordinvesteringer

— Ut fra min oppfatning av hva som er kommunens beste, er tiden inne for å revurdere kommunens syn på eiendomsskatt. Årsaken er at vi vet at kommunens gjeld vil fortsette å øke, fordi vi skal møte høy befolkningsvekst, høy lønnsvekst og høyere rente, sa Sirnes under presentasjonen i rådhuset.

Årsaken til at rådmannen mener tiden er inne, er at Sandnes står foran rekordhøye investeringer og ditto låneopptak de neste fire årene.

Blant annet setter han av 600 millioner kroner til utbygging av nye skoler og barnehager i perioden.

- Uaktuelt

Men politikerne lar seg ikke friste av utsiktene til titalls millioner i nye inntekter.

— Eiendomsskatt er totalt uaktuelt, fastslår Sandnes-ordfører Norunn Østråt Koksvik (H). Det samme sier lederen for det største opposisjonspartiet, Pål Morten Borgli (Frp).

— Jeg er helt sikker på at eiendomsskatt ikke blir innført, og vi vil ta kontakt med de andre partiene for å sikre dette. For oss er det veldig viktig å unngå eiendomsskatt i en vekstkommune som Sandnes. Årsaken er at vi har en veldig ung befolkning med høy gjeld og relativt lav inntekt, og eiendomsskatt vil slå urettferdig ut for denne store gruppen, sier Borgli.

- Må velge vekk noe

- Men hvordan vil du finansiere alle de gode formålene som skal ha penger de neste årene?

— Vi må gjøre ting smartere og velge vekk noe. Til syvende og sist handler dette om prioritering, sier Borgli til Aftenbladet.

Publisert:
  1. Sandnes

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

  2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

  3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

  4. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

  5. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?

  6. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten