Spørsmål og svar om korona

Her finner du informasjon om korona. I chatten nederst på siden har vi svart på det leserne lurte på.

Her kan du stille spørsmål om koronaviruset. Foto: Fredrik Refvem

 • Pernille Filippa Pettersen
  Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

Koronasituasjonen har holdt seg stabil i denne regionen gjennom sommeren, men i september har det blitt meldt om flere smittetilfeller i Rogaland.

I en situasjon som fort endrer seg er det lett å miste oversikten. I chatten under kan du stille dine spørsmål om korona og få svar fra vår reporter.

Festet innlegg
27. november kl 20:00av Pernille Filippa Pettersen
DEL

Hei. Med tanke på at det et ganske lite smitte i distriktet vårt. Er julekvelden sammen med foreldre og barnebarn (totalt 9 personer) helt uaktuelt i henhold til regler?

KV

Hei KV! Det er for tidlig å svare på ennå. Heldigvis har smitten i regionen gått ned de siste to ukene, men vi vet fortsatt ikke hvordan situasjonen er om en måned (i julen). De regionale tiltakene varer til 7. desember. De nasjonale tiltakene er forlenget i tre uker til. Vi må derfor vente å se hvilke regler som er gjeldende når julen kommer. Forhåpentligvis vil det være ok å feire jul 9 personer, både foreldre og barnebarn. For sikkerhets skyld ville jeg hatt en plan B. Innsatsen vi gjør nå legger grunnlaget for årets julefeiring!

Pernille Filippa Pettersen
Siste spørsmål
Har du spørsmål om situasjonen vi er i med korona-viruset? Her kan du stille spørsmål. Vi skal prøve å svare deg så godt vi kan.
Still spørsmål
 • DEL

  Det er ikke lovpålagt med karantenehotell. Det er ikke enighet blandt jurister om det er rettsstridig å plassere norske statsborgere i karantenehotell. Hva skjer hvis en som er bosatt og arbeider i rødt land, er norsk statsborger og nekter karantenehotell fordi han kan bo i leilighet i foreldres hus som han har gjort ved tidligere ferie i Norge? Blir han avvist ved grensen og returnert til avreisested, blir han «tvunget» til karantenehotell, vil det bli bøtelagt?

  Er det forskjell om du kommer til Oslo og skal videre til Stavanger med hensyn til hvor du skal ha karantene?

  PF

  Hei 😊 Krav til de som skal være i innreisekarantene er beskrevet i paragraf 5 i covid-19-forskriften. Du finner hele forskriften her. I forskriften står det "personer i innreisekarantene skal oppholde seg på karantenehotell i karantenetiden". Dette er altså lovpålagt. Så er det en del unntak fra denne regelen. De har jeg listet i bunn av svaret.

  Innreisekarantene:

  Alle skal som hovedregel i innreisekarantene i 10 døgn etter ankomst fra et land eller område som er rødt. Utgangspunktet er at personer som skal i innreisekarantene skal oppholde seg på karantenehotell i karantenetiden. Personer i transitt skal ikke i karantene. Norske statsborgere blir ikke avvist ved grensen og returnert til avreisested. Hvis personen ikke kan dokumentere at en av punktene som er listet under gjelder for hen, må vedkommende i karantene på hotell.

  Plikten til å oppholde seg på karantenehotell gjelder IKKE for:

  • De som er bosatt i eller eier bolig i Norge, og som oppholder seg i boligen eller på annet egnet oppholdssted.
  • De som har kommet til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, og har en arbeids- eller oppdragsgiver som har sørget for et egnet oppholdssted med enerom i karantenetiden.
  • Asylsøkere og overføringsflyktninger som har egne ordninger.
  • De som er folkeregistrert som bosatt og de som har meldt flytting til Norge, selv om de ennå ikke er folkeregistrert.
  • Norske studenter som studerer i ett av de nordiske landene. De trenger ikke gjennomføre karantenen på karantenehotell selv om de ikke er folkeregistrert i Norge.

  De som ikke plikter å oppholde seg på karantenehotell skal ved innreisen kunne dokumentere egnet oppholdssted for å gjennomføre karantenen. Dette kan for eksempel være i eget hjem.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Det anbefales 5 personer i tillegg til husstanden men dette er en anbefaling sier dere, men hva er konsekvensen om en tar med 5 personer mer enn det som anbefales ?

  Johan Ørke

  Hei Johan. Konsekvensen kan være at samlingen kan bli opphavet til et smitteutbrudd med komplisert og utfordrende smittesporing.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei. Familien min har bodd i utlandet i noen år, men vi flytter hjem til Norge nå i desember. Må vi alle i hotellkarantene? Vi eier pr dags dato ikke eiendom i Norge, men kan gå i karantene i min mors hytte.

  EE

  Hei! Reglene sier at de som er folkeregistrert som bosatt og de som har meldt flytting til Norge, selv om de ennå ikke er folkeregistrert, ikke trenger å være i innreisekarantene. Dere må ved ankomst til Norge kunne dokumentere at dere har et egnet oppholdssted for karantenen. Dette kan for eksempel være i eget hjem. Det bør være mulig å unngå kontakt med andre i husstanden. For eksempel kreves det for arbeidsreisende at arbeids- eller oppdragsgiver har sørget for egnet oppholdssted med enerom.

  Mer om hva som er egnet oppholdssted.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Kommer Corona til å ha pause i julå?

  KS

  Hei! Nei, det tror jeg ikke. Så vidt jeg har forstått tar ikke virus pauser, dessverre. Forhåpentligvis vil den positive utviklingen vi ser nå fortsette sånn at vi kan ha en trygg julefeiring. Det gjenstår å se hvordan situasjonen er om tre-fire uker. Innsatsen vi gjør nå legger grunnlaget for resten av desember.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Vår sønn kommer hjem til jul og skal være i reisekarantene. Han har eget bad, soverom og oppholdsrom i 1.erasje. Kan vi ha besøk av to personer i 2. Etasje hvis han oppholder seg i 1. Etasje.?

  Ingrid Andersen

  Hei Ingrid! Det er anbefalt å ikke ha besøk når en i husstanden er i karantene. Hvis personen som er i karantene ikke har vært i 1. etasje, tenker jeg at det går greit.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Har en venninne på klepp som får besøk fra Torp i Fredrikstad kan hun feire jul hos på klepp da

  Oddi Bjerkestrand

  Hei Oddi! Her trenger jeg litt mer informasjon for å vite om jeg svarer på det du lurer på. Slik jeg tolker spørsmålet lurer du på om venninnen din kan feire jul hos deg på Klepp, selv om hun får besøk fra Fredrikstad?

  Hvis det er slik at hun får besøk fra Fredrikstad i før jul, så kan hun fortsatt feire jul hos dere på Klepp - så fremt det ikke foreligger nye forskrifter som sier at man må i karantene ved innenlandsreise.

  Man skal ikke feire jul sammen med andre hvis man har symptomer på korona eller er i karantene.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Kan me reise ne til Tysklandpå jul

  Arild

  Hei Arild! Helsemyndighetene anbefaler å unngå alle reiser som ikke er nødvendige. Både innenlands og utenlands. Du/dere må selv gjøre en vurdering rundt dette.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Siden FHI fritar oss som har hatt korona fra karantene i 6 måneder, vil det da si at vi er regnet som immune og kan ikke smitte andre i 6 måneder etter sykdommen?

  Ingvild

  Hei Ingvild! Vi vet fortsatt ikke nok om immunitet og hvor lenge den varer. Covid-19 er et nytt virus som det fortsatt forskes svært mye på.

  Risikoen for reinfeksjon og varighet av immunitet mot covid-19 er foreløpig ukjent, men det er rapportert sikre tilfeller hvor en person har blitt smittet på nytt i internasjonale publikasjoner.

  Men fortsatt er det å bli smittet på nytt av covid-19 sjelden, og det er rimelig å anta at man i de fleste tilfeller har en vedvarende immunitet mot sykdom også over 6 måneder. Vi trenger derimot mer kunnskap for å bedre forstå hvor lenge beskyttelsen varer.

  Kilde: Folkehelseinstituttet. Du finner artikkelen svaret er basert på her.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Jobber på en lokal ungdomsskole. Hva gjøres på kommunenivå for å sjekke at smitteverntiltakene som de forskjellige skolene bestemmer seg for er gode nok? For eksempel, får jeginntrykk av at noen skoler endrer på trinnvis tidspunkt for friminutt eller oppstart/slutt slik at alle elevene ikketreffes samtidig, mens andre gjør lite. Skolene våre er ikke dimensjonerte for en pandemi, og lærerne sitter for tette sammen på sine arbeidsrom. På tide å gjøre noe mer?

  Gunn

  Hei Gunn! Her finner du en oversikt over ulike smitteverntiltak og informasjon om koronasituasjonen for skoler. Hovedregelen er skolene skal følge opplæringsloven som normalt. Ved gult nivå vil det ikke være nødvendig å gjøre unntak fra regelverket. For å ivareta smittevernet ved rødt nivå kan det være nødvendig å ta bruk midlertidig regelverk for grunnopplæringen om covid-19.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Dattera studerer i Tyskland. Hun har registrert bostedsadresse i Norge. Hennes plan er å være her i 7 dager over jul. Er det mulig når karantenereglene sier at hun må være i innreisekarantene i 10 dager?

  Cato

  Hei Cato! Det er lov å returnere til utlandet før karantenetiden er over. De som forlater Norge i karantenetiden, kan benytte offentlig transport under utreisen. De som er over 12 år, skal bruke munnbind.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Vår datter er bosatt i Stockholm og var på skiferie i Østerike i mars da det brøt ut. Hun fikk etterpå påvist positiv koronatest og hun har etterpå tatt en ny test som viser at hun imun for ny smitte. Slipper hun karantene.

  dagfinn

  Hei Dagfinn! Personer som kan dokumentere at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 er unntatt fra karantene ved innreise. Siden din datter var smittet i mars, som er rundt åtte måneder siden, må hun i innreisekarantene. Grensen på seks måneder er satt fordi vi ikke vet nok om immunitet etter gjennomgått covid-19-infeksjon eller hvor lenge immuniteten varer.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Er vi ferd med i å gå i samme felle som Sverige, hvor vi ikke klarer å beskytte de eldre tilstrekkelig? Bør man ikke innføre besøksforbud for en periode slik som vi hadde i Mars?

  begrens besøk på sykehjem

  Hei! Det er flere regler for besøk på sykehjem og disse blir strammet inn når smitten i samfunnet øker. Her finner du liste over reglene Stavanger kommune har akkurat nå.

  Selv om det har vært smittetilfeller på sykehjem i regionene er det ingen ting som tyder på at det har vært situasjoner helt ute av kontroll her. Vi får krysse fingrene for at det heller ikke skjer i tiden fremover.

  God helg til deg!

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  et familiemedlem får besøk av kjæreste fra usa og skal ha karantenetid hos hu. må hu også i karantene? hu jobbar med barn.

  Sofia

  Hei Sofia! Nei, dersom du bor sammen med en person som er i karantene, følger du rådene som gjelder for den generelle befolkningen. Utvikler den du bor med symptomer mens vedkommende er i karantene, anbefaler Folkehelseinstituttet at du også holder deg hjemme i karantene.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei.Vi er en familie på 10 stk. 6 voksne og 4 barn. Kan vi feire julen sammen. VI har stor plass, så det er ingen problemer med å holde menteren.Ingrid

  Ingrid

  Hei Ingrid! De anbefalingene som foreligger nå sier at vi kan ha fem gjester i private hjem i tillegg til husstandsmedlemmene. Dette er et råd og ikke et påbud. Vi vet ikke enda hvilke tiltak vi vil ha i slutten av desember når julen nærmer seg. Dette vil avhenge av smittesituasjonen. Derfor er det litt vanskelig å svare på spørsmål rundt julen. La oss håpe at dere kan feire jul sammen, men ha en plan B for sikkerhets skyld.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei. Min kone kommer snart hjem fra et rødt land. Må hun bo på et karantenehotell? Isåfall koster det oss noe? Eller kan hun bo hos oss i samme hus?

  Roger

  Hei Roger! Det kommer an på. Er konen din folkeregistrert i Norge, har meldt flytting til Norge eller eier bolig/ fritidsbolig i Norge kan hun tilbringe karantenen på et egnet oppholdssted. Hun må dokumentere dette ved innreise til Norge. For eksempel utskrift/attest som viser at hun er folkeregistrert og en skriftlig bekreftelse som dokumenterer at oppholdsstedet for karantenen er egnet.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei, vi har booked hytte på Sirdal i desember firste uke for helgen , og vi er 10-12 personer i hus med 13 soveplass. Vi planlegger bursdag der.

  Går de alt bra me privat utleide hus ellers vi må kansellere alt? 🙄 Hus ligger på fjellet, langt i fra annet huses i området.

  Donatas

  Hei Donatas! Anbefalingene sier at vi ikke skal ha mer enn fem gjester i hus, hytte eller hage. Da telles husstandsmedlemmene ikke med. Jeg er litt usikker på om hytte regnes som et leid lokale. Isåfall må det være nok plass til at alle som deltar på hytteturen kan holde minst en meters avstand til hverandre. Det er kanskje litt vanskelig å få til når 10 personer skal bo i en hytte over en helg? Hvis man skal følge de anbefalingene som er nå, så er dette kanskje ikke helt i tråd med de. Maks fem gjester i private hjem, hytter og hager er derimot et råd og ikke et påbud. Det vil si at det ikke er noe krav om at dere må følge anbefalingen.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Min datter kommer hjem fra England til jul. Må hun dokumentere at hun skal bo hjemme hos oss når hun kommer? I tilfelle hvordan dokumenterer man dette?

  Line Olsnes

  Hei Line! Hvis din datter er folkeregistrert i Norge eller eier bolig/fritidsbolig kan hun tilbringe karantene på egnet oppholdssted. Slik jeg har forstått det må hun ha med dokumentasjon som viser at hun er folkeregistrert, for eksempel fra Skatteetaten, og dokumentasjon på egnet oppholdssted. Det kan være en skriftlig bekreftelse fra de som eier oppholdsstedet.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei,

  Når jeg tester meg for korona, står det bekreftelse på engelsk også eller bare norsk?

  Jonas

  Hei Jonas! Hvis du tester positivt vil du bli kontaktet av smittevernoverlege eller kommuneoverlege i kommunen de bor i. Jeg regner med de snakker engelsk hvis vedkommende som har testet positivt snakker engelsk. På HelseNorge, hvor resultatet av prøven kommer inn, er jeg faktisk litt usikker på om det er mulig å få informasjon på engelsk.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Jeg er Norsk statsborger med Norsk pass som bor og har adresse i Storbritannia og ikke i Norge.

  Må jeg fremlegge en negativ covid test ved innreise til Norge?

  Anders

  Hei Anders! Nei, du trenger ikke fremlegge negativ covid-19-test ved innreise.

  Pernille Filippa Pettersen
Publisert:
 1. Koronaviruset