Spørsmål og svar om korona

Her finner du informasjon om korona. I chatten nederst på siden har vi svart på det leserne lurte på.

Her kan du stille spørsmål om koronaviruset. Foto: Fredrik Refvem

 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

Koronasituasjonen har holdt seg stabil i denne regionen gjennom sommeren, men i september har det blitt meldt om flere smittetilfeller i Rogaland.

I en situasjon som fort endrer seg er det lett å miste oversikten. I chatten under kan du stille dine spørsmål om korona og få svar fra vår reporter.

Siste spørsmål
Har du spørsmål om situasjonen vi er i med korona-viruset? Her kan du stille spørsmål. Vi skal prøve å svare deg så godt vi kan.
Still spørsmål
 • DEL

  Tidligere har små barn ikke blitt regnet med i antall som kan møtes privat. Gjelder dette fremdeles, og i tilfelle opp til hvilken alder? Nå tenker jeg ikke barn som går sammen i barnehagen, men om for eksempel om to småbarnsfamilier kan møtes hos besteforeldre, så lenge det ikke overstiger 5 voksne på besøk?

  Gro

  Hei Gro! Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

  Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei!

  Kommer UiS til å måtte holde alle sine eksamener som hjemme-eksamen? med tanke på de nye vedtakene?

  Emma

  Hei Emma! Regelen om 50 personer på private samlinger utenfor hjemmet gjelder ikke for utdanningsvirksomhet, slik eksamen er. Jeg vet derimot ikke hvilke ordninger universitetet har rundt eksamen, og oppfordrer deg til å kontakte ansvarlig for ditt studie angående dette. Lykke til! :)

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Er det mulig å bli testet på flyplassen, Sola, når en kommer fra Europa?

  Eli

  Hei Eli! Det er det. Du finner teststasjon når du går ut av bagasjeområdet på høyre side ved utgangen.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei

  Har problemer med å skjønne hvorfor man kun kan invitere 5 personer hjem, mens man privat kan invitere 50 personer til et leid lokale (uten krav til størrelse/ tilsyn etc.). 1-meterregelen gjelder selvsagt uansett. Vet dere begrunnelsen for dette?

  Anonym

  Hei! En av grunnene til dette er at regelen om avstand er vanskeligere å overholde i private hjem. Det er fort gjort å klemme nære venner eller familie, eller sitte for nærme. Det er flere eksempler fra regionene og andre steder i landet hvor smitte har oppstått i private hjem eller selskaper, slik som bursdag. Det er krav til størrelse på leid lokale med 50 personer. Man kan for eksempel ikke ha et lokale med 50 personer hvis det ikke er mulig for personer som ikke bor i samme husstand å holde minst en meters avstand til hverandre. Det er også ulike krav til arrangøren av en privat sammenkomst i leid lokale. Blant annet at smittevernhensyn ivaretas, liste over deltagere osv.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Vi har invitert 5åringens kohort til barneselskap, det blir totalt 7 barn fra samme kohort, noe som er innenfor de nye retningslinjene. To av barna må ha med seg en forelder, og vi er to voksne hjemme for å ta i mot gjestene. Altså blir vi 4 voksne, hvor to av oss bor i husstanden. Går dette innenfor retningslinjene?

  Stine

  Hei Stine! Dette er innenfor retningslinjene. Det anbefales at det ikke er mer enn fem gjester i private hjem. Dette inkluderer ikke husstandsmedlemmer. Dermed regnes du og din partner som en person og de to andre foreldrene som to personer. Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Forstår at vi alle skal omgås færre personer.Vi skal oppfatte alle andre som en person med smitte. En nærkontakt er en person en har vært nærmere enn 1 meter i 15 minutter. Hvis jeg spiser lunch med en venninne i dag (på restaurant/kafé), vil vi ha 1 meter avstand, men ikke 2 meter. (vi skal jo snakke, det er jo det som er poenget). Da er vi nærkontakter.I morgen skal jeg ha en kaffe med en annen venninne (på kafé, 1 meter avstand), men poenget her er også å snakke, så hun blir også nærkontakt. På kvelden fredag skal jeg på konsert med voksen datter. Vi følger reglene på konserten, men hun

  Anne

  Hei Anne! Se svar under det andre spørsmålet. Bakgrunnen for at vi skal redusere antall nærkontakter er blant å lette smittesporingsarbeidet. Tre smittetilfeller kan føre til mange dagers arbeid for smittesporerne, som gjør en viktig jobb for å stoppe at smitten sprer seg. Her må alle bidra slik at det ikke oppstår lokale utbrudd som sprer seg ukontrollerbart.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Her fortsetter jeg. Da har jeg altså 3 nærkontakter på 2 dager. Hvor mange nærkontakter er det lov å ha i løpet av 1 uke? Jeg tenker da på nærkontakter innendørs. Regner med at vi kan gå tur etc. med flere, bare vi holder avstand. (blir lett mindre enn 1 meter uten i terrenget), på turvei er det lettere å holde avstand.

  Anne

  Hei Anne! Kommuneoverlege Hans Petter Torvik sier at det anbefales og redusere antall nærkontakter på en uke til 10. Nærkontakt er en person du har hatt under to meters avstand til i mer enn 15 minutter eller fysisk kontakt med.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Vi er 8 personer som skulle møtes (4 par) altså fra 4 hustandere på middag privat, er det innafor reglene da det kun er 4 hustandere ?

  Anonym

  Hei! Det anbefales at det ikke er mer enn fem gjester i private hjem. Dette inkluderer ikke husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Foreldre planlegger bursdagsfeiring med 3 barn og deres familier. Dette er vel utenfor det som nå er regelen?

  Lars

  Hei Lars! Maks fem personer i privat hjem er ikke en regel, men en anbefaling. Her er de nye anbefalingene:

  • Det anbefales at det ikke er mer enn fem gjester i private hjem. Dette inkluderer ikke husstandsmedlemmer.
  • Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere.
  • Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.
  • Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.
  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Når du er nærkontakt til en som har testa posetiv på covid-19 , men har ingen symptomer må du forsatt karantene?

  Blir forvirra noen sier du skal kun i karantene hvis du har symptomer.

  Jeg har forstått det sånt at du skal i karantene uansett syk eller ikke når du er nærkontakt. Er dette riktig?

  Anoym

  Hei! Hvis du er nærkontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 skal du i karantene i ti dager, selv om du ikke har symptomer. Hvis du kategoriseres som nærkontakt skal smittesporing i kommunen du bor i ta kontakt med deg med instruksjoner. Hvis du er usikker på om du er nærkontakt: Gå i karantene, ta kontakt med smittesporing i kommunen du bor i og ta det videre derfra. Lykke til! :)

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hvordan kan man holder en meter avstand i kollektivtransporten?

  Man kan ikke invitere mer en fem personer til fest men sitter nesten timevis sammen i tette bus?

  Anonym
 • DEL

  Hei! Kan barselgruppe møtes hjemme hos hverandre i Stavanger nå?Sånn jeg forstår det nå, er det kun greit å ha 5 stk på besøk, men pga mødre og babyer er fra samme husstand kan vi være flere. Men vi kan altså ikke være flere enn 5 voksne med barn. Er dette riktig? Så lenge vi overholder 1 m og andre smittevernsregler selvfølgelig.

  Kristine

  Hei Kristine! Det er helt riktig ☺️👍🏻

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei. Har det kommet noe mer informasjon om pasienten på Lervig sykehjem som testet svakt positivt på mandag?

  Lao

  Hei Lao! Det er ikke noe nytt om smitten på verken Lervig eller Slåtthaug sykehjem per klokken 14 onsdag. Aktuelle beboere og ansatte blir retestet og kommunen venter på disse prøvesvarene. Det er naturlig å tro at det vil komme mer informasjon om smittesituasjonen i løpet av dagen onsdag. Du får følge med på Aftenbladet.no 😀

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  hei.

  Hvis en har et stort telt i hagen, der en kan ha 15 mann og alle kan overholde 1 meters regelen, vil det være mulig å gjennomføre?

  Per

  Hei Per! Den nye anbefalingen fra regjeringen sier at man ikke bør ha flere enn fem gjester i tillegg til de som bor i boligen i eget hjem, hage eller hytte. Dersom alle gjestene er fra samme husstand kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

  Regelen om fem personer er en anbefaling og alle må bruke fornuft og vurdere hva som er riktig å gjøre. Det er derimot viktig å huske at det er en grunn til at denne anbefalingen kommer. Mange klynger med smitte den siste tiden har oppstått på private arrangementer i hjemmet, slik som bursdager og andre selskaper. Det er vanskelig å holde en meters avstand når man er med venner, familie og kjente hjemme - særlig når alkohol er involvert.

  Her er det ikke et fasitsvar, dessverre. Det jeg kan si er at 15 personer ikke er i tråd med regjeringens abefalinger.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Dette her synes mer som en øvelse i å tolke regler, enn å hindre/redusere smitte. Kan man ikke heller gå ut med mål og henvise til statistikk? Det er innlysende at spredningen kommer mer, og kanskje kritisk ut av kontroll dersom man har tett kontakt med flere, og det er nok en grunn til å demonstrere hva som kan skje. Det er grunn til å minne om fornuften overstyrer regeltolking.

  Ellers kom jeg til å tenke på at smittebærere kan godt være dem som rengjør på fly, flerbruker toaletter osv der glatte overflater blir berørt av mange, rett etter rengjøring. Finnes det noe smittesporing på dette?

  MortenL

  Hei Morten! Jeg må si meg enig med deg her, det er ikke alltid like lett å tolke reglene. Det kommer en artikkel senere i dag og i papir i morgen som forklarer reglene. Håper den kan være med å gjøre de nye tiltakene mer forståelig ☺️ Foreløpig forskning viser at viruset kan overleve på flater, men så langt tyder ingen ting på at noen har blitt smittet på denne måten. Det viktigste vi kan gjøre for å unngå smitte er minst en meter avstand, holde oss hjemme ved symptomer og god håndhygiene.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Er student ved Universitetet i Stavanger og vi er i praksis for tiden (15 dager eller 3 uker), hvor vi tilbringer dager på skoler og så møtes på universitetet. I løpet av 1 uke har jeg regnet ut at jeg har nærkontakt med 70 stykker, og dette er bare i løpet av skoledagen. Hvordan ligger dette Ann i forhold til anbefalingene?

  Anonymt

  Hei!

  Det er vanskelig for meg å svare på hvordan dette ligger ann med tanke på de nye anbefalingene. Kanskje du/dere burde snakke med universitetet angående dette?

  Husk at nærkontakt regnes som personer du har hatt mindre enn to meters avstand til i mer enn 15 minutter eller fysisk kontakt.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Arbeidsreisende fra røde land (Norges definisjon) har til nå vært fritatt fra karantene også på fritiden etter negativ test nr 2, tidligst dag 5. Er det nå slutt på dette ?

  Max Hanche

  Hei Max! De nye reglene sier at arbeidstagere fra andre land som skal arbeide i Norge, må teste negativt hver tredje dag for å unngå karantene. Arbeidstagere fra land EU definerer som røde (mer enn 150 smittetilfeller pr. 100.000 innbygger), må i ti dagers karantene ved innreise til Norge.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  For elever i ungdom og vidergående skole, mener man da at de ikke skal omgås andre enn klassekamerater? Eller kan de ha ett fåtall nærkontakter utenom på fritiden?

  May

  Hei May! Anbefalingen om 5 personer i private hjem og å redusere antall private kontakter i løpet av en uke er anbefalinger. Derfor må hver enkelt person bruke fornuft og vurdere selv hva som er riktig.

  En nærkontakt defineres som en person man har hatt mindre enn to meters avstand til i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt. For elever på ungdomsskole og videregående skole, kan man i økende grad etter alder forvente at elevene kan holde avstand til hverandre og overholde de andre smittevern­rådene.

  På den måten begrenser elevene antall nærkontakter og kan omgås noen få, som de definerer som dine nærmeste, på fritiden. Dette bør være få og de samme over tid.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  Hei, vet dere hvor lang tid tar det å få svar på testen? Hvis en teste seg på kvelden blir da resultat tilgjengelig neste dag?

  Aleksander Ole

  Hei Aleksander Ole! Det varierer hvor lang tid det tar å få svar på koronatesten. Hvor mange som tester seg den dagen, om det er helg, når på døgnet du tester deg og når prøven din blir sendt til laboratoriet spiller inn på hvor lang tid det tar å få svar. Vanligvis får man svar på prøven i løpet av et døgn, men det kan ta opp til tre døgn. Hvis du tester positivt for covid-19 blir du oppringt av smittevernoverlegen, som umiddelbart vil gå i gang med smittesporing. Hvis du tester negativt, får du ikke automatisk beskjed, men du kan selv sjekke svaret på helsenorge.no.

  Pernille Filippa Pettersen
 • DEL

  God kveld, jeg lurte på om dere fant ut av vi skal gjøre når vi har grupper av mer enn 50 i samme sal eller kantine på skolen - henviser til spm mitt fra kl 10 i morges :-).

  Wim Keereman

  Hei Win! Det har jeg 😊 Regelen om maks 50 personer på private sammenkomster utenfor hjemme gjelder ikke for utdanningsvirksomhet. Det er et krav om at skoler, barnehager osv. skal drives smittevernfaglig forsvarlig. Med smittevernfaglig forsvarlig drift menes at det blant annet er iverksatt tiltak som bidrar til at syke personer ikke er i virksomheten, hygienetiltak og kontaktreduserende tiltak. Det kan derfor være mer enn 50 personer i samme sal eller kantine på skolen, hvis alle som ikke bor i samme husstand kan holde minst en meters avstand.

  Håper dette var oppklarende!

  Pernille Filippa Pettersen

Dette er de nye nasjonale tiltakene:

 • Mandag ettermiddag la regjeringen frem nye nasjonale tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. De nasjonale tiltakene skal vare frem til desember. I tillegg åpnes det opp for at kommunene kan innføre strengere tiltak, dersom det er behov for det.
 • Det anbefales at det ikke er mer enn fem gjester i private hjem. Dette inkluderer ikke husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere.
 • Det anbefales å redusere antall private kontakter i løpet av en uke.
 • Antall personer som kan samles på private sammenkomster utenfor hjemmet, reduseres fra 200 til 50.
 • Arbeidstagere fra andre land som skal arbeide i Norge, må teste negativt hver tredje dag for å unngå karantene.
 • Arbeidstagere fra land EU definerer som røde (mer enn 150 smittetilfeller pr. 100.000 innbygger), må i ti dagers karantene ved innreise til Norge.
 • Kommuner med mye smitte får anledning til å innføre enda strengere regler enn det som gjelder nasjonalt.
 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset