Snart ruller russen igjen – slik kan smitte unngås

Utbruddet i begynnelsen av mai førte til at over 100 russ ble smittet. Russen valgte selv å innstille all russeaktivitet på Nord-Jæren. Natt til søndag er den selvpålagte pausen over, og russen ruller igjen.

Russefeiringen på Nord-Jæren er snart i gang igjen.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:

Ifølge de nye retningslinjene for russen på Nord-Jæren kan bare 10 russ være i en russebuss samtidig. Det er ikke anbefalt å motta besøk inne i bussen. Ved samlinger utendørs kan man være maksimalt 20 samlet, men alle må holde minst én meter avstand både inne i busser og utendørs. Fortsatt anbefales å ha så få nærkontakter som mulig, og helst ikke mer enn 20 nærkontakter i løpet av russetiden.

Bare 10 i hver buss

Inkluderer grensen på 10 personer i en russebuss også de som har vært smittet og som nå er ute av karantene?

– Ja, det ville ikke være lett å kontrollere at noen ikke skulle telles med fordi de har hatt covid-19, så maksimalt 10 personer i bussen samtidig er vår anbefaling, også om noen av disse har hatt sykdommen og er friskmeldt, svarer smittevernoverlege Ruth Midtgarden i Stavanger.

– Innebærer grensen på 10 et forbud mot å være flere, eller er dette en anbefaling?

– Dette er en sterk anbefaling fra alle kommunene, og derfor ikke lovfestet. Grensen på 10 personer er vårt sterke råd. Ingen blir bøtelagt om de ikke følger denne anbefalingen.

Men selv om det ikke er straffbart å ikke følge anbefalinger, så kan det føre til en sterkt forkortet russefeiring dersom smitte oppstår. Så det er ikke alt som er lov som er like lurt, sier hun.

Kan vedta bruksforbud

– Vi vil følge godt med. Hvis bussen fylles opp, og vi vurderer dette som uforsvarlig, kan smittevernet (les: smittevernoverlegen) fatte vedtak om at bussen skal stanses, tømmes og at det skal nedlegges bruksforbud, sier Midtgarden. Hun understreker også at mange russ fortsatt er i karantene. De kan ikke delta.

– Det er straffbart å bryte karantenen, sier hun.

– Gjelder grensen på «maks-10-personer i hver russebuss» også russ fra andre kommuner som Klepp, Time, Hå og Strand, hvis de ruller på Nord-Jæren?

– Ruller du fra en kommune til en annen, så gjelder reglene i den kommunen der du er, men hvis reglene i hjemkommunen er strengere, så gjelder de strengeste reglene. Russ som ruller fra andre kommuner må følge reglene i kommunene de kommer fra, men alltid følge strengere regler i kommunen de drar til.

Forskjell på råd og forbud

– Flere klarer ikke å skille mellom anbefalinger og forbud. Er rådene tydelige nok?

– Rådene er tydelige, men for noen kan det være vanskelig å skille mellom råd og lovbestemmelser. Lite er forskrift-festet om privatlivet vårt, så mange av våre anbefalinger er nettopp det: Anbefalinger. Våre råd gis for å unngå smitte. Og russen har hatt alvorlig erfaring med smitte, og vil derfor være opptatt av å unngå liknende opplevelser. Den selvpålagt pausen fra russefeiringen tyder på at russen tar smittevernet på alvor.

– FHI har valgt en annen tolkning

– Rulling med buss forstås som en privat aktivitet innendørs, og da gjelder grensen på maksimalt 10 deltakere. Er dette en nasjonal regel eller er den en lokal anbefaling for Nord-Jæren?

– Folkehelseinstituttet (FHI) mener det ikke er et privat arrangement når folk samles i en buss. «Buss-rulling» er ikke et arrangement, sier FHI. Vi synes FHI har valgt en tolkning som kan diskuteres. Vi har valgt å lage råd tilsvarende private arrangementer for det er ikke forskjell på russen og befolkningen ellers. På Nord-Jæren har vi gitt et råd om at 10 personer er maksimalt antall inne, også i en russebuss- det samme som for private arrangementer, og 20 personer ute, sier hun.

Rådene for russetiden:

 • Ved samlinger utendørs skal det ikke være mer enn 20 personer i en gruppe. Det skal være minst én meter avstand mellom hver russ. Det må være minst fem meter til andre grupper.
 • Ved innendørs samlinger i private hjem gjelder nasjonale råd om ikke å ha mer enn fem gjester. Gjester som er fullvaksinert eller har fått sin første vaksinedose mot koronaviruset (minst tre uker tidligere), skal ikke telles med i tallet på gjester. Er det for eksempel 8 gjester, og tre av disse er vaksinert, er dette i tråd med rådene.
 • Rulling med buss forstås som privat aktivitet innendørs, og da gjelder maks 10 deltakere. I tillegg bør det luftes regelmessig i bussen.
 • Ikke ha besøk i russebussen.
 • Ha lav terskel for testing (selv ved milde symptomer).
Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Nord-Jæren
 3. Folkehelseinstituttet

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager