Kanonklar for 17. mai

<p> For første gang på fem år er det igjen klart for kanondrønn fra Ulsnes på nasjonaldagen. </p>

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Onsdag formiddag testet forsvaret de tre nye saluttkanonene. Til sammen ti skudd ble avfyrt under dagens generalprøve. Kanonene fungerte utmerket, smalt godt og er klare til bruk.

De amerikanske 105mm-kanonene med typebetegnelse M101 var i bruk i det norske forsvaret helt fram til midten av 1990-tallet.

Kanonene på Ulsnes ble ombygd til 75mm saluttkanoner i 1996. De kom til Stavanger fra Sverresborg i Bergen, og rakk så vidt fram før 17. mai.

Frivillige kanonfolk

På kort varsel har Heimevernet i Rogaland samlet sammen befal fra distriktsstaben og noen av heimevernsavdelingene. Onsdag formiddag fikk de opplæring på de nye kanonene. Bare to av HV-folkene har artillerierfaring fra tidligere.

— Jeg er glad vi fikk disse kanonene. Det er veldig grei kanon. Enkel å betjene og driftssikker, sier distriktssjef Oberst Rolf C. Wold ved Rogaland Heimevernsdistrikt.

Rundt klokken halv tolv onsdag formiddag kunne oberst Wold og en haug med pressefolk overvære generalprøven. De frivillige kanonfolkene gliste bredt og var tilsynelatende fornøyd med det spesielle oppdraget i solskinnet.

Nytt saluttbatteri

De to gamle russiske saluttkanonene fra før 1. verdenskrig ble pensjonert i 2002, og må pent finne seg i å stå på utstilling under morgendagens salutt. Til sammen 21 skudd blir avfyrt midt på dagen i morgen. Den gamle tradisjonen med kanondrønn klokken 7 på morgenen er det altså slutt på.

Det er forsvarssjefen som har bestemt at Heimevernet skal ivareta saluttplikten rundt omkring i landet.

Nå søker Heimevernet etter frivillige som kan tenke seg å bli med i saluttbatteriet på Ulsnes. Batteriet blir en egen organisasjon i HV-08, og skal sørge for salutt 17. mai, 7. juni og på fødselsdagene til de voksne i kongefamilien.

— Det arbeides også med å få salutt på frigjøringsdagen 8. mai, sier Wold.

Publisert: