– Nytorget en skamplett for byen

Sju år er gått siden striden om Nytorget raste, med underskriftsaksjoner og høylytt debatt i bystyret. Siden har det verken blitt kino, tinghus, internasjonalt hus eller et gigantisk parkeringshull.

Medaljens bakside. Slik står ett av kommunens egne hus og skjemmer ut i Kongsteinsgata.
Publisert: Publisert:
Per A. Thorbjørnsen krysser Kongsteinsgata mot husrekken som kommunen har kjøpt opp.
Midt i byen. - Vi har ikke råd til å la viktige sentrumsområder som dette stå ubrukt i årevis, sier Per A. Thorbjørnsen (V).
- Nytorget og Pedersgata er inngangen til de nye urbane områdene øst i byen. Da kan det ikke se ut som dette, sier kommunalråd Per. A. Thorbjørnsen.
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Rett skal være rett. Parkeringshall blir det nok under Bergeland, men inngangen kommer ikke på Nytorget. Det gjør heller ikke de andre formålene. Kinoen blir på Sølvberget, mens tinghuset styrer mot ny lokalisering ved jernbanestasjonen. Internasjonalt hus er foreløpig ingen andre steder enn i det blå.

Forfallet rår

– Slik Nytorget ligger nå, er det i ferd med å bli en skamplett for byen. Det haster å få på plass en ny reguleringsplan. Dette handler ikke om politisk uenighet i dag, men om et felles løft for å utvikle området, sier kommunalråd Per A. Thorbjørnsen (V).

Han er ikke kry, der han svinser rundt og peker på malingslitte trehus og ei gate som er halvt brostein og halvt asfalt, delt omtrent der midtstripen skulle ha vært.

– Kommunen har kjøpt opp en rekke eiendommer, blant annet langs vestsiden av Kongsteinsgata. Vi har lagt ut mangfoldige millioner kroner, men står uten noen plan om hva arealene skal brukes til, sier Thorbjørnsen.

Kjøpte opp

I alt eier kommunen 13 eiendommer i Brødregata, Kongsteinsgata, Nedre Dal gate og på Nytorget. Mellom desember 2005 og april 2007 punget kommunen ut 17,65 millioner for å sikre seg kontroll over det gamle trehuskvartalet. Det beløpet gjaldt til sammen seks hus.

– Det er for galt at husene står og forfaller, ikke minst siden husene ligger så nær sentrum. Nytorget er også selve inngangen fra det vi kan kalle gamlebyen til de nye urbane områdene som utvikles i Østre bydel, legger han til.

– Hva vil Venstre bruke Nytorget til?

Montmartre?

– Først og fremst vil vi bevare så mye som mulig, både jugendmuren, trerekken og så mye som mulig av den verneverdige trehusbebyggelsen. Jeg forstår at husene på vestsiden av Kongsteinsgata nok er tapt. I det kvartalet kan man tenke seg både kontorarbeidsplasser og boliger, men det blir definitivt ikke her at Høyre skal få oppfylt drømmen sin om høyhus på 30 etasjer, sier kommunalråden.

– Kontorer, er det de spenstigste vyene du har?

– Nei. Vi vil utvikle Nytorget som markedsplass, også for kunst og kunsthåndverk. Dette er et strøk som kan bli Stavangers svar på Montmartre i Paris, sier Thorbjørnsen.

Byplansjef Anne S. Skare sier at byplankontoret for tiden ikke jobber med Nytorget. Hun viser til kommunedelplanen for sentrum som etter planen skal være klar om to års tid. For Nytorgets del betyr det enda lengre tid, siden kommunedelplanen bare legger et grunnlag for mer detaljerte reguleringsplaner.

– Problemet med Nytorget er at stedet har vært og er aktuelt i flere lokaliseringsdebatter, blant annet når det gjelder nytt tinghus, sier Skare.

For lenge

Per. A Thorbjørnsen kjøper ikke den forklaringen. Han mener dessuten at det blir altfor passivt å vente i ytterligere 3-4 år før Nytorget kan falle på plass.

– Det er vel og bra at vi får en kommunedelplan for sentrum, men vi kan ikke vente så lenge. Det er ille at kommunens innkjøpte eiendommer får forfalle, men det er like ille at usikkerheten får spre seg til private eiere i området. Når det ser slik ut som det gjør, er det ingen spore til investeringer og videreutvikling for dem heller, sier Thorbjørnsen.

Publisert: