Krever fengsel for voldtektsløgn

Aktoratet mener at de to kvinnene (21 og 22) som erkjenner å ha løyet i forbindelse med en påstått voldtekt, straffes med ubetinget fengsel.

Publisert: Publisert:

Aktor Anne Mette Dale (t.v.) la ned påstand om at de to kvinnene dømmes til ubetingede fengselsstraffer for å ha avgitt falske forklaringer. Advokat Anne Kroken, som forsvarer en av de to kvinnene, mener at ubetinget fengsel er altfor strengt i denne saken. Foto: Fredrik Refvem

  • Cornelius Munkvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Både 21-åringen og 22-åringen erkjente straffskyld da saken mot dem kom opp i Stavanger tingrett. Begge var tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 166 – altså for å ha avgitt falske forklaringer.

Les også

Erkjenner straffskyld for voldtektsløgn

— Den klare rettspraksisen for brudd på straffelovens paragraf 166 er ubetinget fengsel. At de falske forklaringene blir avgitt i forbindelse med en så alvorlig sak som en voldtektssak, finner jeg straffskjerpende, sier aktor Anne Mette Dale.I sin avslutningsprosedyre påpekte Dale at kvinnenes falske forklaringer fikk store konsekvenser.

— De var medvirkende til at en mann ble varetektsfengslet siktet for voldtekt og trusler, sier aktor, som mener at begge de to kvinnene må dømmes til fengsel.

Lang tid

Mens 21-åringen ifølge aktor bør dømmes til 45 dagers ubetinget fengsel, mener aktor at 22-åringen bør dømmes til 45 dagers fengsel, hvor 20 dager blir gjort betinget med en prøvetid på to år.

Samtidig understreker hun at aktoratets påstand ville vært strengere om saken ikke hadde blitt halvannet år gammel før tiltale ble tatt ut.

Kvinnenes forsvarere, Anne Kroken og Ørjan Eskeland, mener at den lange liggetiden må gi enda større strafferabatt.

— Allerede i slutten av desember 2010 innrømmet våre klienter at de hadde løyet. At tiltale blir tatt ut først 18. mai, halvannet år senere, er ubegripelig. Et klart brudd på menneskerettighetene, mener Eskeland, og legger til at samfunnsstraff er en riktigere reaksjon overfor kvinnene.

Ville bli trodd

Det var kvelden 15. desember 2010 at den da 19 år gamle kvinnen var i Stavanger sentrum sammen med venner. Blant dem var den medtiltalte, som da var 20 år gammel.

På et tidspunkt skal 19-åringen ha kommet bort fra vennene sine og det er da den påståtte voldtekten skal ha skjedd. I politiavhør forklarte både 19-åringen og 20-åringen at sistnevnte hadde sett 19-åringen i smuget bak Burger King sammen med den angivelige voldtektsmannen. I et senere avhør innrømmet begge at dette var løgn.

— Jeg var lammet av redsel for ikke å bli trodd av politiet. Først da vennene mine sa at de skulle støtte meg – at de skulle vitne for meg – våget jeg å anmelde voldtekten, sier 21-åringen i retten og fortsetter:

— To ganger tidligere har jeg blitt utsatt for overgrep. Begge sakene ble henlagt av politiet.

Angret

Da det ble klart at de to kvinnene hadde løyet i avhør ble mannen de hadde utpekt som gjerningsmann løslatt fra varetekt. Senere, i april i år, ble både voldtektssaken og trusselsaken mot mannen henlagt. Henleggelsesgrunnlaget var intet straffbart forhold bevist.

Fra vitneboksen forteller 22-åringen at hun følte seg presset til å forklare seg falskt til politiet ved å si at hun hadde sett venninnen sammen med den angivelige voldtektsmannen i smuget bak Burger King.

— Jeg følte meg presset, men samtidig ville jeg jo hjelpe. Jeg ville være en god venninne og jeg trodde virkelig at hun var blitt voldtatt, sier 22-åringen.

I det siste avhøret angret hun og valgte å legge kortene på bordet.

— Jeg ville ikke lyve lenger. Venninnen min fant jeg et stykke unna smuget. Da lå hun på bakken og gråt. Hun hadde smerter og hun sa at hun var blitt voldtatt, sier 22-åringen fra vitneboksen.

Mulig voldtekt

I retten minnet advokat Eskeland om at de to kvinnene ikke er tiltalt for falsk anklage, men for falsk forklaring. Han mener retten må merke seg at hans klient virkelig kan ha blitt voldtatt denne kvelden selv om voldtektssaken er henlagt.

— Det er viktig for retten å ha dette spørsmålet som bakteppe. Jeg ber retten om å merke seg min klients uttalelser. Nemlig at hun var lamslått av frykt for ikke å bli trodd av politiet. Husk også at politiet startet etterforskningen i voldtektssaken før de tiltalte avga falsk forklaring. Politiet startet etterforskningen etter at min klient meldte seg på politistasjonen og senere på voldtektsmottaket 15. desember, sier Eskeland.

Videre minner han om at hans klient fikk påvist merker på armene, kul i hodet og blodige merker i nakken på voldtektsmottaket.

Kvinnenes forsvarer, Anne Kroken og Ørjan Eskeland, mener at samfunnsstraff er en riktig reaksjon i denne saken. Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

  2. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  3. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: ­– Helt sykt og ekstremt deilig

  4. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

  5. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

  6. Pågrepet for knivtrusler

  1. Stavanger