Stengte svømmehall etter legionellafunn

Svømmehall og dusjanlegg i Tastahallen er midlertidig stengt etter legionellafunn.

Publisert:

tasta230a.jpg

På døren til svømmehallen på Tasta i dag var det hengt opp en håndskrevet plakat med påskriften "dusjene er midlertidig stengt på grunn av legionella".

— I dette tilfellet har legionellaverdien gått langt over grenseverdien for tiltak, forteller Espen Svendsen i Stavanger Eiendom.

Gjennom sommeren har Tastahallen vært stengt og skulle ikke åpne før førstkommende mandag. Åpningen av hallen blir nå utsatt. I sammenheng med åpningen av hallen igjen gjorde forskningsinstituttet IRIS en rutinemessig prøve av vannet. Prøvene viste til dels høye konsentrasjoner av legionella i garderobene.

På bakgrunn av prøvene har helsesjefen derfor besluttet å stenge svømmehall og dusjanlegg inntil videre, opplyser Stavanger kommune.

Delvis åpen hall

Idrettshallen og møterom vil være åpne som vanlig. De som benytter seg av idrettshallen må dusje hjemme inntil videre.

I pressemeldingen fra kommunen heter det at stengingen av hallen i sommer skal være årsaken til legionellafunnet.

— I juli har ikke bygget vært så mye i bruk. Da oppstår det lettere høye verdier. Dette skyldes at det ikke tappes så mye vann som vanlig.

Klordioksidanlegget har ikke fungert etter hensikten i sommer. Det blir nå kjørt manuelt for å få legionellaverdiene ned, slik at svømmehall og dusjer kan åpnes igjen, skriver kommunen.

- Gjentakende problem

Dette er langt fra første gang bakterien har blitt påvist i Tastahallen.

— Tastahallen er et gjentakende problem og en utfordring for kommunen å holde så legionellafritt som mulig. Det vil alltid være en viss grad av legionella der. Vår jobb er å holde bakterien nede på et minimums nivå, sier Svendsen.

— Hva er grunnen til at det ikke blir legionellafritt?

— Vi kan ikke forklare hvorfor dette er et utsatt bygg, men siden 2007 hjar det blitt gjort en rekke oppgraderinger av anlegget. Det kan være at bakterien har blitt overført under oppgraderingene.

I 2015 laget Aftenbladet en oppsummering av hendelsene i Tastahallen etter rehabiliteringen:

  • 1. juli 2011 begynte en omfattende rehabilitering av Tastahallen. Planen var at hallen skulle være totalrenovert og klar til bruk før skolestart i 2012. * I mars 2012 ble det funnet legionella i Tastahallen og tre andre kommunale idrettsbygg.
  • Under rehabiliteringen ga takkonstruksjonen i Tastahallen etter. Det gjorde at store deler av rehabiliteringsarbeidet måtte stanse i påvente av at taket ble fikset.
  • I oktober 2012 ble åpningen av Tastahallen utsatt til april 2013. * Åpningen ble igjen utsatt, og hallen åpnet 2. september 2013. * 10. september ble det påvist legionella i dusjene i Tastahallen. Den ble stengt for all publikumsaktivitet ut året.
  • Dette ble utsatt til februar 2014. Åpningen ble igjen utsatt til over sommeren.
  • I september ble åpningen igjen utsatt på grunn av innkjøringsproblemer med anlegget som skulle fjerne legionellabakterier.
  • 30. oktober 2014 ble anlegget stengt fordi de nye flisene sprakk. Kommunen anslo at det ville ta tre uker å lokalisere feilen.
  • I begynnelsen av februar 2015 gjenåpnet hallen - inntil den raskt ble stengt igjen, onsdag 4. februar.
  • 19. august 2016: Svømmehall og dusjanlegg er midlertidig stengt grunnet legionellafunn.
Publisert: