Bibliotek i siloen?

Det er på tide å sikre Sandnes sin framtid som by, ikke bare som boligfelt, mener Eivor Davidsen og Espen Vik.

Publisert: Publisert:

Felleskjøpets siloer i sentrum hadde blitt et stilig bibliotek, mener Eivor Davidsen og Espen Vik. Foto: Eivor Davidsen/Espen Vik

I sentrumskjernen øst for Storåna bør Sandnes skape aktivitet hele døgnet, mener Eivor Davidsen og Espen Vik. Studenter, gründervirksomhet, utdanningsinstitusjoner, konsertarena, grønne hager, bibliotek, boliger og butikk står på deres ønskeliste. Foto: Lars Idar Waage

De nyutdannede arkitektene har sett på sentrum øst for Ruten i sin diplomoppgave. De mener byen må bry seg mer om sentrumsområdene og mindre om boligutbyggingen på østkanten.

Et boligfelt for Stavanger?

— Utviklingen i dag handler om Sandnes Øst, og det å utvikle Sandnes utover i periferien. Dette er med på å gjøre Sandnes til et stort boligfelt for Stavanger i stedet for å være en selvstendig by, sier Davidsen.

Les også

Skal siloene bli utkikkstårn i Sandnes?

Hun viser til at Sandnes kan bygge mye tettere i sentrumskjernen enn i dag.

— Problemet med utviklingsplanene i Sandnes er at politikerne tenker boliger i Sandnes Øst og næring i Havneparken (ispedd leiligheter i høy prisklasse). Om man virkelig ønsker et bysentrum med yrende folkeliv, må man tenke helhetlig, sier Davidsen.

Bokkafé med utsikt over byen

Eivor Davidsen og Espen Vik har tegnet en visjon av kvartalene øst for Vågen videregående skole. Arkitektene vil bygge nytt og blåse nytt liv i gamle bygg. De har tegnet siloene som eies av Felleskjøpet som bibliotek, hvor bøkene strekker seg oppover veggene. På toppen av siloene ligger en bokkafé med utsikt over hele distriktet.

Vik og Davidsen foreslår også å lage et vertikalt drivhus midt i byen.

— Vi ønsker at Sandnes skal har et bysentrum med mer blandet aktivitet igjennom hele døgnet; med studenter, grundervirksomhet, forelesningshus, konsertarena, grønne hager, bibliotek, boliger og butikk, sier Davidsen.

Hun er glad for at Ruten skal bli noe annet enn den er i dag. Vinner i den arkitektkonkurransen skal kåres 3. oktober.

— Sandnes trenger et grønt offentlig møtested i byen, sier Eivor Davidsen.

Publisert: