India-saken: Moren tok over barna

Moren i den såkalte India-saken har tatt tilbake barna fra barnas onkel — stikk i strid med anbefalingene fra barnevernet i Stavanger.

- Vi laget en avtale i Stavanger om at disse barna, nå fire og to år gamle, ikke kunne bo hjemme. Omsorgen ble overtatt av barnevernet i Stavanger og barna ble satt i fosterhjem. India likte ikke at Norge tok omsorgen fra ungene, og det ble det tatt opp på politisk nivå, sier Svein Kjetil Lode Svendsen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Dette er stikk i strid med anbefalingene fra barnevernet i Stavanger.

Les også

Den indiske onkelen får omsorgsretten

Den såkalte India-saken ble tilsynelatende løst i mars i fjor, da Stavanger tingrett tilkjente de to barnas onkel foreldreansvaret for dem.

Den indiske familien bodde i Stavanger, men barnevernet her i byen tok over omsorgen for de to barna i 2011. ## Avtale om omsorgen

— Vi laget en avtale i Stavanger om at disse barna, nå fire og to år gamle, ikke kunne bo hjemme. Omsorgen ble overtatt av barnevernet i Stavanger og barna ble satt i fosterhjem. India likte ikke at Norge tok omsorgen fra ungene, og det ble det tatt opp på politisk nivå, sier Svein Kjetil Lode Svendsen, som var advokat for mor og far da de hadde barnevernsaken her i Norge.

Les også

Barnevernet vil gi onkelen omsorgsretten i India-saken

Etter at onkelen tok over foreldreansvaret i fjor, reiste alle unntatt barnas far tilbake til India, til Vest-Bengal. Foreldrene har skilt lag.

Mot barnevernets vilje

— I dag, mens onkelen var på et rettsmøte, har mor med bistand fra politiet vært og hentet de to ungene og tatt dem, sier advokat Lode Svendsen tirsdag.

Les også

India presser barnevernet i Stavanger

Barnevernet i Stavanger har hele tiden stått hardt på at moren ikke burde få omsorgen, og dette er nedfelt i avtalen mellom Norge og India. Moren ba senere de lokale barnevernmyndighetene i India om å få tilbake barna, og disse myndighetene mente at onkelen ikke var god nok til å ta vare på de to.

Saken har vakt stor oppsikt i indiske medier.

Intern stridighet

Det skal ifølge Lode Svendsen ha vært intern stridighet i den lokale barnevernkomiteen i Calcutta som mente at onkelen ikke var god nok. To medlemmer av komiteen trakk seg, og mente saken var iscenesatt av en interesseorganisasjon for kvinners rettigheter.

Det indiske politiet nektet å imøtekomme kravet om å hente ungene i november 2012. Så ble saken liggende. Det har funnet sted en rettslig prosess som skulle ta stilling til om den norske avtalen skal stå seg i India. Norsk UD og Familie— og omsorgsdepartementet har vært involvert.

- Skal til onkelen

Indiske medier meldte tirsdag at moren nå har overtatt omsorgen for barna for godt, men dette er slett ikke sikkert.

— I løpet av dagen i dag la retten frem en midlertidig forføyning om at barna skal tilbake til onkelen frem til det kommer en endelig avgjørelse i saken. I mellomtiden har mor barna. Så gjenstår å så om moren vil føye seg etter det, sier advokat Lode Svendsen.

— Jeg regner med at hun vil føye seg, eller så kan det slå tilbake på henne, sier han.

Foreldrene har ment at årsakene til at barnevernet i Stavanger overtok omsorgen er kulturforskjeller, som at barna sover i samme seng som foreldrene, eller at de mates for hånd. Men barnevernet mener det er alvorligere problemer i familien.

Publisert: