De hjelper andre til jul

Det er flere som ønsker å hjelpe andre til jul både med mat, gaver og selve julefeiringen. Her er historien om to i Klepp som gjerne vil bidra til at andre får en fin jul.

Petter Nygaard Kirkhus gjentar suksessen fra i fjor og inviterer til julefeiring i Edeståvå til Håland Kjøtt.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

På julaften i fjor inviterte den unge kokken Petter Nygaard Kirkhus til julefeiring, sosialt samvær og gratis julemiddag i Edeståvå til Håland Kjøtt på Kleppe. Da var det 45 personer som møtte opp.

– Det ble en fin julefeiring i fjor, og jeg har allerede 20 påmeldte i år. Halvparten deltok i fjor, og resten er nye. Det er 20 flere enn jeg hadde på samme tid i fjor, sier Kirkhus. Og det er ennå lenge til julaften, så han regner med at det blir mange flere.

Han arbeider selv som kokk på Håland Kjøtt og har fått lov til å låne Edeståvå gratis fra arbeidsgiveren. I år får 23-åringen også selskap av samboeren og familie fra Trøndelag.

– I fjor var det en person som donerte en sjøflyreise som gave. Jeg følte det ble feil å gi den til en bestemt person, så den gikk til den som fant nøtta (mandelen) i grøten. Han var veldig fornøyd med premien, og jeg kan røpe at jeg har en annen spennende premie i år, sier Kirkhus. Han lover også sprø svor og saftig pinnekjøtt til de som kommer på julaften.

Les også

Åpen julefeiring i Edeståvå

Prosjektet «Jul for alle» har fått 25.000 kroner i støtte fra Sparebanken Vest gjennom kampanjen «Hjertebank for Rogaland».

– Vi har planer om å etablere en stiftelse eller organisasjon som skal stå for julefeiring for alle, og da kommer pengene godt med, sier Kirkhus. I fjor var et prøveår, men så lenge oppslutningen er god, har han planer om å fortsette å arrangere jul for alle.

– Når jeg ser at responsen er så enorm, er jeg nødt til å fortsette, sier kokken

Han er ikke alene om å hjelpe andre til jul. Flere organisasjoner og privatpersoner har bidratt med både mat, gaver og julefeiring de siste årene.

Annonse fra enslig far

Geir Arne Skjæveland ble rørt da han leste en annonse fra en enslig far som ikke hadde råd til mat og julegaver til sønnen på fire år. Nå har han starten sin egen innsamlingsaksjon.

– Det er kanskje litt seint å starte innsamlingen nå, men det er bedre seint enn aldri, sier Geir Arne Skjæveland (37) til Aftenbladet.

Geir Arne Skjæveland vil gjerne hjelpe folk som trenger det med mat og gaver til jul.

Forrige uke leste han en annonse på finn.no fra «en enslig far med en liten glad gutt på 4 år som gleder seg til jul». Faren hadde gått mange runder meg seg selv før han la ut en annonse der han ba om hjelp til jul for å få råd til mat og gaver.

– Det inspirerte meg til å sette i gang, og jeg ønsker å være med å bidra, sier Skjæveland. Fredag etablerte han siden «Julehjelpen 2016 Rogaland» på Facebook.

Les også

Takker for hjelpen etter utforkjøring på glatta

Han har selv prøvd å få kontakt med mannen i Haugesund som ba om hjelp, men annonsen er nå slettet, og Skjæveland regner med at faren har fått så mange henvendelser at han allerede har fått den hjelpen han trenger. Men Skjæveland har selv familie og vil gjerne bidra til å hjelpe andre som har det trangt økonomisk.

Han har aldri gjort noe sånn før så han var litt usikker på hvordan han skulle gå fram. Men fredag etablerte han siden «Julehjelpen 2016 Rogaland» på Facebook, og han har plassert en overbygd og avlåst tilhenger på Shell-stasjonen på Voll. Der er det mulig å komme innom for å levere leker, klær og gaver som skal gå til de som trenger det ved å ta kontakt med de ansatte på stasjonen.

Innsamling på bensinstasjon

Neste lørdag 26. november vil han selv være til stede på bensinstasjonen for å ta imot gaver og takke de som ønsker å bidra.

Tanken er at de som har det trangt økonomisk til jul og trenger hjelp, tar kontakt og kommer med ønsker om mat eller gaver, og at de som ønsker å hjelpe, tar kontakt for å levere gaver.

– Så langt har jeg blitt kontaktet av en familie som trenger hjelp og har jeg fått inn penger til å kjøpe mat til minst to familier. I tillegg har jeg blitt kontaktet av folk som gjerne vil gi leker og klær, mest for små barn, sier Skjæveland.

Publisert:
 1. Jul
 2. Klepp
 3. Facebook
 4. Rogaland
 5. Næringsmiddelindustrien

Mest lest akkurat nå

 1. Køen oppløst etter trafikkuhell på E39

 2. Bil kjørte av veien og havnet i vannet

 3. Slik skal kommunene klare å vaksinere alle over 65 før jul

 4. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 5. Strand: – Wirak er redd folke­meningen i Forsand

 6. Slet lenge etter hodeskade – nå har han fått ny kontrakt