Sokndal/Eigersund får avklaring før påske

Fylkesmannen anbefaler en sammenslåing av Eigersund og Sokndal. Problemet er bare at de to kommunen føler seg parkert på et ventespor fram til avgjørelsen kommer.

Publisert: Publisert:

Topptung delegasjon fra Sokndal/Eigersund i møte med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Oslo. Fra venstre rådmann Dag Sørensen, varaordfører Frank Toks, ordfører Odd Stangeland, statsråd Jan Tore Sanner, ordfører Trond Arne Pedersen og rådmann Gro Anita Trøan Foto: Siri Meling

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var en topptung fellesdelegasjon fra Eigersund og Sokndal som satte seg på flyet til Oslo for å møte Jan Tore Sanner.

Dette er saken: Kommunestyret i Eigersund har sagt ja til en sammenslåing i Dalane. Sokndal har i en meningsmåling sagt nei. Samtidig sa mange i Sokndal i den samme målingen at de ikke trodde kommunen kunne overleve alene i et lengre perspektiv. Med disse ulike signalene som bakteppe, anbefaler fylkesmannen overfor Stortinget at de to kommunene blir slått sammen. Kommuneledelsen i begge kommunene er positive til en sammenslåing.

Ventespor

Problemet er bare at vedtaket til Fylkesmannen har plassert de to kommunene i et vakuum. Det vanlige andre steder er enten et nei, og kommunen fortsetter som før. Eller et ja, og en prosess som fortiden pågår for fullt.

Hvordan kan Sokndal og Eigersund innlede en prosess når de ikke vet om det til slutt ender med en sammenslåing?

Det ville de drøfte med statsråd Jan Tore Sanner.

– Han forsto vårt problem. Vi befinner oss på et ventespor. Andre som jobber med sammenslåing får penger til stedsutvikling, digitalisering og samferdsel i 2017. Det gjør ikke vi siden vi står på ventesporet. Vi ble henvist til å ta det opp med Fylkesmannen. Nå ber vi om et møte med henne siden vår situasjon er veldig spesiell, sier ordfører Odd Stangeland (Ap).

Tung innstilling

Det bekymrer eigersundordføreren at Sokndal/Eigersund mister verdifull tid siden de blir stående på ventesporet fram til ferien.

– Sanner viste forståelse, men han kunne ikke si verken det ene eller det andre før vedtaket kommer. Det han sa var at innstillingen fra Fylkesmannen veier tungt, sier Stangeland.

Ordfører Trond Arne Pedersen er spesielt glad for ett signal fra Sanner.

– Han fortalte delegasjonen at når han skal legge fram sin innstilling før påske, så kommer han til å anbefale det han tror det er flertall for på Stortinget. Derfor kan vi med 99 prosent sikkerhet gå ut fra at det blir slik det står i proposisjonen. Det gjør at vi vet hvor vi står en del tidligere enn vi før trodde.

Sammensmelting

De to kommunene kommer uansett hvordan det går til å jobbe sammen om en del ting. Derfor setter Pedersen sin lit til at møtet med Fylkesmannen vil utløse penger.

– Det går for eksempel på sammensmelting av arkivsystemene i de to kommunene.

Kommunereformen i Dalane har stort sett bestått av at Sokndal og Eigersund fant hverandre og at det utviklet seg en god tone mellom de to naboene. I siste runde ble Lund med, uten at det kom noe konstruktivt ut av det. Bjerkreim ønsket aldri å delta i prosessen.

I forhandlingene mellom kommunene ble de enige om å foreslå en ny kommune der målet var at tjenestetilbudet skulle bli bedre, ikke dårligere. I sluttdokumentet heter det:

«Den nye kommunen vil bli en større og mer ressurssterk kommune med god økonomisk soliditet, og dermed være bedre rustet til å håndtere nye og større oppgaver.»

En ny Dalane kommune bestående av «gamle» Sokndal og Eigersund vi ha i underkant av 19 000 innbyggere.

I løpet av våren blir rådmann Dag Sørensen pensjonist. Nå er Sokndal i gang med å finne en ny rådmann etter Sørensen. Dette dilemmaet ble ikke drøftet med Sanner.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. To nye smittetilfeller i Stavanger

 2. – Bjerkreim burde sendt nabovarsel

 3. Fami­lien pusset opp hele huset for 100.000 kroner. Endringen er total

 4. Fylkestinget overkjørte sju ordførere – vedtok sentralisering langs dobbeltsporet

 5. Om knappe to uker blir bussturen billigere for flere – og flere kan reise på samme billett

 6. SUS prøver å finne ut hvorfor så mange blir innlagt på ny

 1. Bjerkreim
 2. Odd Stangeland
 3. Kommunereform
 4. Eigersund
 5. Sokndal