Fjerde varmeste desember

Bare fire døgn hadde minimumstemperaturer under 0 grader, og bakken var uten snø gjennom hele julemåneden.

Dette bildet av fullmånen over Gand kirke ble tatt 14. desember.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I likhet med i fjor var desember 2016 svært mild – middeltemperaturen var 3,3 grader høyere enn normalt. Dette er den fjerde varmeste desember som er målt på Sola. I Stavanger falt det 152 millimeter nedbør, som er 23 prosent mer nedbør enn normalt. Det ble nedbør i hele 27 døgn, melder Roar Inge Hansen i StormGeo.

Men desember vil kanskje bli husket best for stormene som rammet Vestlandet, ikke minst ekstremværet "Urd" 26. desember med store trafikale problemer.

I Stavanger falt det nedbør i hele 27 døgn, men faktisk ble tre dager i desember karakterisert som pent vær: Den 2. desember, 6. desember og 14. desember. Resten av desember ble stort sett mild, våt og vindfull. 10 dager i desember hadde vind av kuling styrke eller mer på Sola.

Spesielt blåsende var det jula og romjula med til tider innstilte ferjesamband som skapte store problemer for de reisende. 2. juledag, den 26. desember, ble Vestlandet rammet av ekstremværet «Urd» med storm fra vest, om kvelden fra nordvest.

På Sola var vinden oppe i full storm med vindkast opp i 34 m/s, mens Obrestad fyr registrerte sterk storm og Eigerøya ved Egersund faktisk orkan (34 m/s) med vindkast opp i 44 m/s. På Sola og Obrestad var denne stormen like sterk som stormen «Nina» som traff Rogaland 10. januar 2015, men «Urd» var likevel svakere enn stormen som rammet Rogaland 5. desember 2013 (som ikke fikk noe navn).

Les også

Desembervær med overraskelser - 18,1 grader i Sunndalsøra

Ellers ble det registrert en dag med torden (26/12) og to dager med tåke (10/12 og 18/12) på Sola. Værmessig var Nyttårsaften ikke noe unntak i det generelle været vi opplevde i desember; 5-6 varmegrader og litt spredt regn med bris fra vest.

Publisert: