69-åring dømt for flere overgrep mot psykisk utviklingshemmet

ROGALAND: Gjentatte ganger i løpet av en sjuårsperiode, fra jenta var 13 år, utnyttet tiltalte fornærmedes psykiske utviklingshemming til å få sex.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld da saken mot ham startet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En 69 år gammel mann er i Jæren tingrett dømt til 4 år og 9 måneders fengsel for å ha utnyttet en jentes utviklingshemming for å oppnå seksuell omgang. Han dømmes også for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år.

LES OGSÅ: Tiltalt for omfattende seksuelle overgrep

Retten finner det bevist at det første overgrepet skjedde i 2007. Da var fornærmede 13 år gammel.

Utnyttet

Tiltalte erkjente ikke straffskyld da saken mot ham startet i Jæren tingrett. 69-åringen innrømmer at han har hatt sex med fornærmede, men hevder at det dreier seg om ett samleie og at dette skjedde etter at hun hadde fylt 20.

Retten finner det imidlertid bevist at de to har hatt seksuell omgang flere ganger over en sjuårsperiode. Retten finner det også bevist at tiltalte kjente til fornærmedes psykiske situasjon.

Les også

Voldtektsforbryter ble løslatt ved en glipp

I dommen skriver rettens leder, Tor Christian Carlsen, blant annet at aldersforskjellen mellom fornærmede og tiltalte er svært stor og at det ikke var en relasjon mellom dem som skulle tilsi seksuell omgang.

«Det kan altså utelukkes at tiltalte ville ha oppnådd denne seksuelle omgangen med fornærmede uten å utnytte den psykiske utviklingshemningen hennes», står det i dommen.

Venn av familien

Tiltalte var en nær venn av fornærmedes familie. En enstemmig rett mener at han ikke kan ha unngått å legge merke til fornærmedes dårlige fungering. At tiltalte utnyttet tilliten familien viste ham er et straffskjerpende moment.

Les også

- En voldtektsanklage ødela livet mitt

«Det tillitsbruddet blir ekstra alvorlig fordi tiltalte allerede før overgrepene begynte visste at fornærmede var svakt mentalt utrustet, og at han ved selvsyn var vitne til at foreldrene ikke klarte å gi henne nok beskyttelse mot overgrep», skriver rettens leder i dommen.

De to rettsoppnevnte sakkyndige, en psykolog og en nevropsykolog, var enige om at fornærmede er lettere psykisk utviklingshemmet i straffelovens forstand. De sakkyndige mener at fornærmede i dag mentalt sett fungerer tilsvarende 12-14-årsalderen.

Får erstatning

Retten finner ingen formildende omstendigheter utover at forholdene 69-åringen dømmes for har rukket å bli gamle før dom foreligger. Var det ikke for den lange saksbehandlingstiden, som blant annet forklares med innhenting av nødvendige erklæringer fra de sakkyndige,ville fengselsstraffen blitt satt til 5 år og 3 måneder.

Les også

Dømt for Dark Room-overgrep mot egne døtre: – Dommen er knusende

I tillegg til fengselsstraffen dømmes tiltalte til å betale fornærmede 250.000 kroner i oppreisningserstatning. Noen av samleiene han hadde med henne mener retten at grenser opp mot voldtekt.

I behandlingen av oppreisningsspørsmålet vises det blant annet til at fornærmede i perioder har slitt med frykt, søvnvansker, tilbaketrekking og depresjon.

«Alt dette er påregnelige følger av seksuelle overgrep», står det i dommen.

Publisert: