Hvorfor skal du gidde å stemme?

Du vet hva du liker, og valgomatene har gitt deg klart svar. Likevel tenker du at det greieste er å bli en hjemmesitter på valgdagen.

Publisert: Publisert:

Hjemmesitter.jpg

  • Elisabeth Bie
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kanskje har du lenge hatt et parti som ideologisk ligger ditt hjerte nærmest. Da du testet valgomaten fikk du bekreftet at dette var partiet for deg, både nasjonalt og lokalt. Så langt er alt greit. Men lokalt samarbeider dette partiet tett med et parti du ikke kan fordra. I tillegg er du ikke så begeistret for sentrale politikere i partiet lokalt.

Derimot liker du veldig godt en politiker fra et annet parti. Som du til gjengjeld ikke kan fordra politikken til.

I valgkampen har partiene lovet og lokket med ting de vil prioritere. Men i virkeligheten blir det mindre penger i kommunekassen å drive politikk for når jobber forsvinner. Selv saker "alle" er enige om, kan ikke prioriteres fordi pengene må gå til forpliktelsene en allerede har. Hva betyr da din stemme fra eller til?

Valgdeltakelse i Norge:<b>Rød: </b>Stortingsvalg. <b>Grønn: </b>Kommunevalg. <b>Blå: </b>Fylkestingvalg.

Så er det et lite nisjeparti som ennå ikke har vist sitt sanne "hestehandel og vedtak på bakrommet"-ansikt, og som ikke er med i noen uspiselig allianse. Hadde det ikke vært spennende med urokråker og friskt blod i bystyret? De kan jo til og med havne på vippen?Men kanskje er det så få som stemmer på dem at de ikke får inn noen representanter. Da er stemmen din bortkastet.

Selv om du prinsipielt mener at man skal gjøre sin borgerplikt og stemme, er det fristende å blir en hjemmesitter.

Forskningsleder Hilmar Rommetvedt på IRIS svarer på noen spørsmål som kan være greie å tenke over før du blir en hjemmesitter, eller sofavelger.

Hvor mye kan akkurat min stemme bety?

— Ved et stortingsvalg på 70-tallet avgjorde 50 stemmer som hadde havnet feil hvem som fikk regjeringsmakten. I lokalvalg har det skjedd at kumulering og oppføring av slengere fra andre partier på valglisten kan være avgjørende for hvilken kandidat som kommer inn. Det finnes eksempler på at én eneste stemme har avgjort.

Hvilke stemmer er bortkastet?

— I Stortingsvalget er det sperregrense for partiene, og da er stemmer på et parti som ikke får nok stemmer til å få inn mandater i praksis bortkastet. I kommunevalget er det ikke sperregrense, og det skal ikke så mange stemmer til for å få inn et mandat. Dermed er det svært få stemmer som er bortkastet i lokalvalg.

Om du ikke har stemt, har du da lov å klage på politikken i din kommune?

— Lov har du jo, men da har du jo overlatt muligheten til å bestemme til andre, så du har selv litt skyld i at det ble som det ble.

- Er lav valgdeltakelse en trussel mot demokratiet, slik det ofte hevdes?

— Tja. Det er jo en demokratisk rett å la være å stemme også. Men om folk blir helt likegyldige til politikk, har vi jo et problem. Det er også et demokratisk problem om folk føler at stemmen deres ikke betyr noe fra eller til. Tendensen er at folk identifiserer seg mindre med partier enn før, og skifter mening oftere. Samtidig er valgdeltakelsen ganske stabil.

Hvem tjener på høy valgdeltakelse?

— Når du ser på gruppene det er mange av blant hjemmesitterne: innvandrere, unge og lavt utdannede, er det logisk å tro at det er de sosialistiske partiene som tjener mest på det.

Det finnes en gruppe av såkalt permanent politisk passive hjemmesittere, som er helt uinteresserte i politikk. Er denne gruppen i vekst?

— Nei, det ser ut til at gruppen holder seg ganske stabil.

Kan været på valgdagen ha noe å si for valgdeltakelsen?

— Det er alltid flere som faktisk ikke stemmer enn dem som sier de ikke skal stemme i meningsmålinger, så praktiske ting som været kan ha en betydning. Samtidig har undersøkelser vist at for eksempel lang avstand til stemmelokalet, slik det ofte er i mindre kommuner, ikke har noe å si for valgdeltakelsen.

Hvorfor stemmer flere ved stortingsvalg enn lokalvalg?

— Konkrete saker mobiliserer alltid velgere. Mange føler nok at den nasjonale politikken angår dem mer. Fylkesvalget engasjerer minst fordi det har et begrenset saksfelt. Hadde fylkestingvalget vært holdt separat, hadde enda færre stemt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

  2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  3. Disse Viking-spillerne får tidenes mulighet

  4. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

  5. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  6. Brann i søppeldunk på Arkaden

  1. Politikk