Mildere straffer for storsmuglere

Den litauiske faren (52) og sønnen (23) får halvert sine straffer etter å ha anket smuglersaken til Gulating lagmannsrett. De hevder fortsatt at de trodde de fraktet kontormøbler og ikke alkohol og tobakk inn i Norge.

Publisert: Publisert:

Etterforskningsleder Bjørn Søyland på Time lensmannskontor viser frem deler av gigantbeslaget som ble gjort på Håland industriområde tidlig om morgenen torsdag 4. september i fjor. Foto: Geir Sveen

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det var tidlig 4. september i fjor at politiet aksjonerte på Håland sør for Bryne etter å ha mottatt meldinger om mistenkelig aktivitet på industriområdet. Da politiet kom, var tre litauiske menn i ferd med å losse paller fra et vogntog.

LES OGSÅ:

Les også

Anker dom etter gigantbeslag

Varene på de til sammen åtte pallene var innpakket i papp. Etter å ha fjernet pappen fant politiet 5154 liter øl, 918 liter sprit og 30.000 sigaretter.

For strengt

Det var en litauisk mann (52) og hans sønn (23) som kjørte vogntoget med smuglervarene inn i landet. I tillegg satt tre andre østeuropeere på tiltalebenken under ankebehandlingen i Gularting lagmannsrett.

I Jæren tingrett ble alle dømt til lange fengselsstraffer fra 1 år og 6 måneder til 10 måneders ubetinget fengsel. Lagmannsretten er enig med tingretten i at saken er alvorlig, men mener likevel at tingretten har vært for streng i straffutmålingen.

En av de tiltalte, en 29 år gammel mann fra Litauen, blir i lagmannsretten frifunnet. Dette er mannen som kjørte trucken på industriområdet da politiet aksjonerte. Retten finner det ikke bevist at 29-åringen bidro til smuglingen. De finner det heller ikke bevist at han visste at det var smuglervarer han losset fra vogntoget.

De andre tiltalte får halvert sine straffer.

Alvorlig

I den ferske dommen fra lagmannsretten understrekes det imidlertid at retten ser alvorlig på smuglingen. På dette punktet stiller lagmannsretten seg bak tingrettens dom, som sammenlikner avgiftsunndragelsen med skattesnyteri.

«Retten viser videre til at slik kriminalitet (smugling journ.anm.) er samfunnsskadelig. Det dreier seg ikke bare om statens tap av til dels store avgiftsbeløp. Omfattende smuglervirksomhet undergraver det strenge norske regelverket for alkohol— og tobakksvarer, som i stor grad er motivert ut fra helsepolitiske hensyn», heter det i tingrettens dom.

Lagmannsretten legger til grunn at avgiftsunndragelsen i denne saken dreier seg om i overkant av 700.000 kroner.

Nekter straffskyld

I tingretten ble 52-åringen dømt til 1 år og 6 måneders fengsel, mens hans sønn ble dømt til 1 år og 3 måneders fengsel. I lagmannsretten blir de to dømt til ubetinget fengsel i henholdsvis 10 måneder og 8 måneder.

Deres fengselsstraffer anses utholdt i varetekt. Altså har både 52-åringen og 23-åringen sonet ferdig sine dommer.

Kun én av de tiltalte har erkjent straffskyld for smuglingen. Den litauiske faren og sønnen derimot, har hele tiden sagt at de trodde det var kontormøbler de fraktet til Norge. I likhet til tingretten finner imidlertid lagmannsretten det bevist at begge visste om den ulovlige lasten.

I dommen pekes det blant annet på at de to hadde med seg forfalskede dokumenter og at bedriften som angivelig skulle motta kontormøblene, ikke visste om denne bestillingen.

En 32-åring og en 35-åring, som lagmannsretten mener at var mottakerapparatet for smuglervarene, blir begge dømt til 6 måneders fengsel.

Ny smuglersak

Dommen i smuglersaken fra Bryne kommer kun dager etter at et nytt stort beslag ble gjort i Rogaland politidistrikt. Natt til onsdag 24. juni aksjonerte politiet mot to vogntog på Forus. I det ene vogntoget ble det funnet 700.000 sigaretter.

Dette er ifølge Tollvesenet tidenes femte største sigarettbeslag i Norge.

LES OGSÅ:

Les også

Politiet beslagla 700.000 sigaretter

Politiet er foreløpig svært tilbakeholdne med opplysninger om saken da det fortsatt er tidlig i etterforskningen. Fem personer ble pågrepet i aksjonen. Overfor Aftenbladet bekrefter politiadvokat Karen Mork at to litauiske statsborgere er varetektsfengslet på grunn av unndragelsesfare.

Også de tre andre personene er litauiske statsborgere. Disse er bosatt i Norge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Saudabu blir ny toppsjef i Equinor: - Det blir bra med en ingeniør

  2. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

  3. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

  4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

  5. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

  6. Torsteinbø tok på seg skylden i garderoben

  1. Jæren