På Dysjaland skule dusjer gutter og jenter sammen

Foreldre reagerer på at gutter og jenter i 1. klasse dusjer sammen før svømmetimen.

Publisert: Publisert:

Rektor på Dysjaland skule, Atle Tanum, bekrefter at elevene i 1. klasse deler garderobe. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Det er ikke greit å normalisere nakenhet på denne måten. Til og med flere av de yngste skoleelevene vet hva sex er. At ungene selv ikke reagerer, men gjør slik lærerne ber dem om, betyr ikke at dette er uproblematisk, sier Frantzen, og fortsetter:

— Altså mener jeg at vi foreldre må reagere.

Flere reaksjoner

Aftenbladet snakket med moren et snaut døgn etter at nyheten kom på Solabladet sine nettsider. Frantzen hadde ikke regnet med at saken skulle skape et så stort engasjement, men angrer samtidig ikke på at hun valgte å gi beskjed.

— Flere foreldre har tatt kontakt med meg og takket for at jeg våget å sette fingeren på dette. De har ikke sagt noe om hvorfor ingen av dem selv har gitt beskjed, sier Frantzen.

Kommentar:

Les også

Er det ok at alle i førsteklasse dusjar saman?

Ifølge Atle Tanum, som er rektor ved Dysjaland skule, er det bare Frantzen som har reagert på dusj-praksisen.

— Vi har gjort det på denne måten siden starten – i 1987, sier rektoren.

Senvirkninger

Sindre EskedaI, som er FAU-leder ved Dysjaland skule, skriver følgende i en tekstmelding til Aftenbladet:

«Rektor sier at dette har vært praksis lenge, men at skolen er klar for å tilpasse praksis hvis foreldre synes det er nødvendig. Dette har jeg tillit til at rektor håndterer på en god måte.»

Frantzen mener så absolutt at praksisen bør endres.

— Jeg synes det er ubehagelig at gutter og jenter dusjer sammen. Jeg tenker ikke minst på mobbeproblematikken. Hvor sikre er vi på at det ikke blir tatt bilder i garderoben? Videre tenker jeg på mulige senvirkninger. Hvordan vil nakenheten påvirke elevene i fremtiden? Vi vet for lite om dette. Temaet må diskuteres, mener hun.

Praktisk

Rektor Atle Tanum setter pris på tilbakemeldinger fra foreldre. Samtidig undrer han seg over hvorfor ikke Frantzen tok direkte kontakt med skolen i stedet for å gå til Solabladet.

— Slik jeg ser det er vi nå i ferd med å lage en «snakkis» om noe som barn ikke tenker på i det hele tatt. Vi tar opp dusjordningen på foreldremøter. Ingen har så langt reagert på at førsteklassingene dusjer sammen, sier Tanum, som understreker at ordningen kun gjelder for de aller yngste elevene og har praktiske årsaker.

— Vi føler oss heldige som kan tilby svømmeopplæring så tidlig. Det er jo blant målene i Kunnskapsløftet. Samtidig som førsteklassingene bruker Dysjalandshallen, har også barnehagebarn tid i bassenget. Barnehagen bruker den ene garderoben. Førsteklassingene bruker den andre, sier Tanum.

Evaluerer

Etter at saken ble publisert har debatten rast på sosiale medier. Ifølge Tanum er de aller fleste debattantene enige med ham.

— Personlig ser jeg ikke at dette er et problem. Og når det gjelder mobbing mener jeg det er tryggere å ha alle i én garderobe. Da har lærerne kontroll, sier rektor, som er åpen for å evaluere ordningen.

— Vi evaluerer fortløpende. Dersom det er et problem for foreldre at de yngste guttene og jentene dusjer sammen, må vi se på nye løsninger, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Pustepause frå presset

 2. Trondheim-skole kjønnsdeler svømmeundervisningen

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmitte i Stavanger: – De neste to-tre dagene blir avgjørende

 2. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

 3. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 4. Rogaland Elektro sponser ansattes restaurant­besøk

 5. Ni finalister fra Rogaland i Det Norske Måltid

 6. Fikk brev fra sykehuset – skjønte ikke innholdet

 1. Sola