– Spredning av nakenbilder kan bli en livslang krenkelse

Blir bilder og filmer av nakenhet først spredt på nettet, er det ofte umulig å få kontroll over dem. Konsekvensene for offeret kan være store, sier Hans Marius Tessem, leder i hjelpetjenesten Slettmeg.no.

Aftenbladet fortalte fredag om en 17 år gammel jente som opplevde at en sexfilm ble delt på Snapchat. Hun anmeldte det hun mente var gjerningsmannen, men saken ble henlagt.
 • Jone Østebø
  Jone Østebø
  Journalist
Publisert: Publisert:

For noen få år siden var det mye enklere å få slettet uønskede bilder og filmer på nettet. Da lå gjerne materialet lagret på bestemte nettsider.

I dag blir ofte bilder og filmer av sex og nakenhet delt via tjenester som Snapchat og Messenger, og man mister fort kontroll over hvem og hvor mange som har fått tilgang.

– Spredning av slike bilder og filmer har vært en problemstilling i mange, mange år. Før ble det brukt videokamera, men da var det begrenset hvor stor spredningen ble. Og hvis det var knyttet til nettsteder, var det lettere. I dag er for eksempel Snapchat vanligere, og det er noe helt annet. Da spres det i nettverk fra telefon til telefon som en sykdom, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssletting (Norsis) og leder i hjelpetjenesten Slettmeg.no.

Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no

Tessem sammenligner spredningen på nettet som en brann ute av kontroll. Man vet ikke når eller hvor bildene dukker opp igjen.

Kan dukke opp flere år senere

– Bildene kan dukke opp igjen flere år senere. Det blir som en livslang krenkelse. En jente fortalte meg at hun våknet hver morgen og tenkte på om det ville komme tilbake den dagen. Jeg har sett at det har gått ordentlig galt, med foreldre som blir sykmeldt og ungdommer som slutter på skolen. For noen får det store konsekvenser.

Aftenbladet fortalte fredag om en 17 år gammel jente som ble filmet mens hun hadde sex, og filmen delt på Snapchat. Hun kunne se at minst 400 hadde sett den og 20 lagret den direkte før den ble slettet.

– Det som er spesielt nå, er at bilder og filmer ofte blir delt i nettverket til offeret, noe som gjør at det rammer hardere. Hvis det var blitt lagt på en nettside, hadde det vært mer tilfeldig om noen kjente hadde kommet over det, sier Tessem.

Han mener omfanget av uønsket spredning av bilder og filmer i kategorien nakenhet er stort. Slettmeg.no behandler mellom 500 og 1000 slike saker i året.

– Men langt fra alle kommer til oss, bemerker Tessem.

– Ta kontakt med en voksen

Politiførstebetjent Kaare André Ødegaard er fagansvarlig i nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt. Han forteller at avdelingen ukentlig får henvendelser fra ungdommer som er fortvilet over nakenbilder og -filmer på avveie.

Politiførstebetjent Kaare André Ødegaard i nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt.

– Det er vanskelig å stoppe spredningen når det først er ute. Mitt råd er å ta kontakt med en trygg voksenperson, og det kan gjerne være oss. Både politiet og tjenesten Slettmeg.no kan hjelpe, sier Ødegaard.

Å dele nakenbilder uten samtykke er straffbart, og det er spesielt alvorlig dersom vedkommende er under 18 år. Da rammes handlingen av den såkalte barnepornoparagrafen.

– Veldig ofte er det tidligere kjærester som deler slike bilder når forholdet har tatt slutt. Selv om man har sendt bildet frivillig tidligere, kan det ikke deles videre. Det er en mental påkjenning å bli utsatt for dette, spesielt for ungdommer. Man vet aldri hvem som har sett det, sier Ødegaard.

Håp i teknologi

Tessem i Slettmeg.no har inntrykk av at stadig flere ungdommer mener at det ikke er greit å bidra til spredning av nakenbilder.

– Men det er en viss dobbeltmoral her, for slike bilder spres ofte som ild i tørt gress. Alle må derfor ta et ansvar om å si klart ifra dersom man mottar slike bilder, og be avsender om å slette. Holdningsarbeidet må fortsette, men i tillegg er det viktig at politiet prioriterer dette og straffeforfølger dem som står bak.

Håpet finnes også i teknologien. Programvare som er utviklet for å beskytte opphavsretten, kan brukes for å hindre ytterligere spredning. I slike tilfeller blir bilder og filmer merket.

– Facebook har brukt dette, blant annet for å stoppe spredningen av filmen av terrorangrepet i Marokko (da Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept, journ.anm.). Jeg tror ikke Snapchat har brukt det mye, men det er kjent teknologi, og jeg tror vi vil se mer av dette fremover, sier Tessem.

Les også

 1. Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg

Publisert:
 1. Nettvett
 2. Nakenbilder
 3. Internett
 4. Snapchat
 5. Videokamera

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»