Turistmagneten på Jernaldergården

9000 cruiseturister som hvert år besøker Jernaldergården, får en tidsreise tilbake til jordgolv og åpen ild. Kontrasten er stor til tause «Sverd i fjell» i Hafrsfjord der ingen forteller turistene om Norges fødested.

Vertinne Ingrid Hegland forteller om tidligere tiders levesett. Jernaldergården på Ullandhaug er en populær turistattraksjon i Stavanger. Her kan besøkende oppleve en bondegård fra folkevandringstiden (ca. 350 - 550 e.Kr.). Jernaldergården som stiftelse er faglig og administrativt underlagt Arkeologisk museum, UiS.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Selveste husfruen på Jernaldergården tar imot turistene når de kommer til Ullandhaug og gir dem en tidsreise 1500 år bak i tid. Husfruen er kledd i autentiske klær av ull og skinn når hun tar turistene gjennom en 45 minutter lang tidsreise.

Tidsreise til turistene

– Turistene setter veldig stor pris på den sterke kontrasten de får oppleve her. De kommer ofte fra nybonet glans om bord på cruiseskip og synes dette er veldig fascinerende, sier daglig leder Inger Horve.

I de unike langhusene fra Jernalderen blir turistene invitert inn i en hverdag med jordgolv og matlaging på åpen ild i et selvforsyningssamfunn, slik det var for 1500–1700 år siden.

9000 cruiseturister besøker Jernaldergården på Ullandhaug hver sesong. Men vikinghistiorien fra Hafrsfjord like nedenfor, er det liten interesse for å formidle.

Men vikinghistorien, som kunne vært fortalt gjennom «Slaget i Hafrsfjord» får ikke turistene høre om når de besøker Stavanger. Da må de reise til Avaldsnes på Karmøy og Norvegen historiesenter der. I Møllebukta i Hafrsfjord står det ikke ett ord.

LES OM: Potensialet i turisme:

Les også

«Hvis hver turist legger igjen 10 kroner, blir det fort penger av det»

Norges fødested

Arild Topdahl i Madla historielag er frustrert over Stavanger kommunes manglende engasjement i å fortelle historien om «Slaget i Hafrsfjord» til turister og innbyggerne i Rogaland. Også velforeningen «Sverd i fjell» har jobbet iherdig i årevis for å få kommune og fylket med på å vise fram Norges fødested på en bedre måte enn i dag.

LES OGSÅ:

Les også

Kommunen har brukt fem år på å si ja

Nytt besøkssenter skal stå ferdig høsten 2017 og endelig kan Jernaldergården tilby faste toaletter, kafe og innendørs utstilling.

«Highlights of Stavanger»

I dag er det bare Guidecompaniet som forteller om Hafrsfjord til turistene. Men guidene bruker mer tid på Jernaldergården, der det er tilrettelagt for historiefortelling.

Den tre timer lange bussturen, «Highlights of Stavanger» tar hvert år 9000 cruiseturister innom Jernaldergården. Samme buss svinger også innom Hafrsfjord, der turistene får en ti minutter lang stopp.

Horve er daglig leder ved Jernaldergården og har opplevd en enorm vekst i besøkstallene de siste årene. Hun tror det er resultatet av langsiktig og målrettet arbeid og profilering.

– Mange som har vært her, kommer tilbake med utenbys familiemedlemmer som er på besøk. Mange turister finner også veien hit på egen hånd.

23.000 besøkende

Om lag 23.000 besøkende er innom Jernaldergården årlig. Mange er skoleklasser og i helgene er det barnefamilier fra nærmiljøet. Men mange er også turister langveis fra.

Horve gleder seg stort til det nye besøkssenteret står ferdig denne høsten.

– Da kan vi endelig tilby et sted å spise og sitte ned innendørs. Det har vi savnet.

De provisoriske toalettene på Jernaldergården skal vekk når nytt besøksenter står ferdig.

Horve ser også fram til å få på plass en permanent utstilling der de kan vise fram funn fra de arkeologiske pionerarbeidene som er gjort på Ullandhaug. I år er det 50 år siden utgravingene av ruinene av langhusene ble gjort.

– I besøkssenteret får vi også bedre tilgang til vann og strøm og kan arrangere flere kurs i garving av fiskeskinn og toving av ull.

Les også

Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Hverken vertskap eller besøkssenter møter turistene i Hafrsfjord. Bare de ansatte i iskiosken kan opplyse om Harald Hårfagres bragd der for 1100–1200 pr siden.

Taust om Harald Hårfagre

I Harfsfjord er det ingen husfrue som møter de 180 busslastene med 9000 cruiseturister. Det er heller ingen som møter de øvrige turistene som kommer innom Møllebukta på egen hånd. Ingen omvisere eller plakater som informerer om det avgjørende slaget i Hafrsfjord som symboliserer samlingen av Norge til ett rike.

Les også

Kommunen har brukt fem år på å si ja

I Hafrsfjord er det stille. Turistene får hverken høre eller se historien om den ambisiøse Harald Hårfagre som etter sagnet ville imponere Gyda og lot håret gro mens han samlet Norge til ett rike. I følge Snorres kongesagaer brukte han ti år på bragden og fikk endelig ja fra Gyda. Da hadde håret grodd så langt at han fikk tilnavnet sitt. Det avgjørende slaget i rikssamlingen skal ha skjedd i Hafrsfjord og Harald Hårfagres viktigste kongsgård lå på Avaldsnes i nordfylket.

I et privat initiativ fra Madla Historielag har Stavanger kommune gått med på å sette opp et skilt som kommer til høsten.

LES OGSÅ:

Les også

Bare is-Sonja tar imot turistene i Hafrsfjord

Regnestykke: Hvis 10 prosent av 340.000 cruiseturister som besøker Stavanger i 2017, er innom Sverd i fjell, og alle legger igjen 50 kroner, blir det inntekter på 1,7 millioner kroner. Hvis 34.000 besøkende legger igjen 100 kroner hver, blir det inntekter på 3,4 millioner kroner.

Publisert: