Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i kiteulykken i Hunnedalen

Det var 49 år gamle Sindre Bø som døde i ulykken i Hunnedalen Skjærtorsdag. Arbeidsgiver UiS minnes en engasjert og kunnskapsrik kollega.

Ulykken skjedde i området mellom fylkesvei 45 og turisthytten Tomannsbu i Sirdal.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det var 49 år gamle Sindre Bø fra Stavanger som døde i skiseil-ulykken torsdag ettermiddag.

Det opplyser politiet i en pressemelding fredag. Navnet er frigitt i samråd med de pårørende.

Bø er far til to, og hadde to bonusbarn. Han var på dagstur i Hunnedalen sammen med de to barna sine da ulykken skjedde.

Ulykken skjedde like over fylkesgrensen til Agder i Sirdal kommune, mellom fylkesvei 45 og Tomannsbu.

Torsdag kveld sendte Sør-Vest politidistrikt ut pressemelding om at ulykken skjedde da skiseilet ble løftet av vinden, og at mannen falt ned og døde i fallet. Politiet karakteriserer hendelsen som en tragisk ulykke.

Mannen ble bekreftet død på stedet av mannskap fra Luftambulansen.

– Det er ikke opprettet straffesak i forbindelse med ulykken, da det ikke er grunn til å tro at det har skjedd noe straffbart, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen ved Sør-Vest politidistrikt.

Bø var en aktiv og friluftsinteressert mann og godt kjent i friluftsmiljøene i Rogaland. Han var en ivrig fjellklatrer.

Bø bidro også aktivt som frivillig i Rogaland alpine redningsgruppe under mange redningsaksjoner - spesielt i og rundt Kjerag. Han ble tildelt utnevnelsen «Edel dåd» for sin innsats under redning av en jente ned i en sprekk ved Kjerag.

Sindre Bø jobbet tidligere som journalist i Aftenbladet fra 1990 til 2006. Etter årene som journalist satte han seg på skolebenken igjen og tok master i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger. I flere år har han vært ansatt som lektor ved journalistutdanningen ved UiS og som prosjektleder i beredskapsrådet ved universitetet.

– Et veldig tap for hele klatremiljøet

Lars Nessa er leder i Rogaland Alpine redningsgruppe, hvor Bø har vært aktiv i mange år.

– Sindre har vært med nesten siden starten, og denne gruppa har eksistert i nesten 26 år. Han har vært med på veldig mange av de aksjonene som har lagt premissene for fjellredningen i Norge. Både de store oppturene og nedturene, blant annet store redningsaksjoner på Kjerag.

– Dette er et veldig tap for gruppen vår, og hele klatremiljøet. Det er bare utrolig trist.

Nessa kjente Bø godt, etter mange år i redningsgruppa. Han forteller at han ikke visste at Bø drev med kiting, men at han alltid har vært en veldig aktiv klatrer og vært glad i annen type friluftsliv - ski spesielt.

– Han har vært en undrende, nysgjerrig type som ikke tok ting for gitt. Han stilte spørsmål ved ting vi holdt på med, og han skrev mye. Mye av det vi holdt på med fikk vi skrevet ned på papir av Sindre. Han har tatt debatter og løftet opp tema som vi andre ville feiet under teppet. Han har hatt en viktig rolle i miljøet vårt. En kritiker, opponent og selvstendig tenkende, forteller Nessa.

Sindre Bø døde i en ulykke med skiseil i Hunnedalen skjærtorsdag.

– Blir et stort savn i kollegiet

Øystein Lund Bø er dekan ved det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger, hvor Bø var ansatt. Siden 2018 har Bø vært prosjektleder for sekretariatet for råd for samfunnssikkerhet og beredskap for kunnskapssektoren.

– Han har vært en veldig godt likt person hos oss på UiS, og han har kommet inn med veldig mye kunnskap og praktisk erfaring med sikkerhets- og beredskapsarbeid. Han var en god formidler, og har alltid fortalt gode historier om de tingene han har opplevd, forteller Lund Bø.

Han forteller at Sindre Bø blir et stort savn i samfunnssikkerhetsmiljøet:

– Det blir et stort savn for oss som kollegium, men tankene våre går først og fremst til den nærmeste familien - hans to barn, samboer, to bonusbarn, foreldre og øvrig familie.

– Både foreldre og samboer har også tilknytning til UiS, forteller Lund Bø.

Bø var også en profilert samfunnsdebattant og skribent som ofte var å finne på trykk med leserinnlegg både i Aftenbladet og andre aviser.

Det siste debattinnlegget Bø publiserte stod i Dagsavisen/Rogalands Avis og ble lagt ut på hans egen facebook- og Linkedin-profil under tittelen «Vi er vår egen trussel».

Sindre Bø spurte: Er det korona-viruset som er den største trusselen, eller oss selv og vår levemåte?

«Hvem skal vi skylde på, flaggermusene i Asia? Politikerne? Må noen gå? Eller må vi gå i oss selv? Trass i allverdens teknologi og medisinsk ekspertise, viser viruset hvor sårbare vi er. Gradvis forstår vi at måten mennesket har organisert samfunnet på, utgjør en risiko mot livet på Jorda. Hva er det vi må ofre for å oppnå mer bærekraftige samfunn?» skriver Bø i kommentaren.

Bø avslutter sin refleksjon rundt koronakrisen med denne formuleringen:

«En humorist påpekte den poetiske ironien i at det som kan felle president Trump er et kinesisk virus med samme navn som et meksikansk øl, Corona. For min egen del har jeg lyst til å påpeke at kinesiske tegnet for krise er det samme som tegnet for mulighet.»

Publisert: