Tom Cruise på Preikestolen: Ny dato for filminnspillingen

MISSION IMPOSSIBLE: Innspillingen av Mission Impossible fremskyves med én dag. Preikestolen stenges helt fra og med 7. november til og med 9. november.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en e-post opplyser Audun Rake, som er daglig leder i Lysefjorden Utvikling AS og Stiftelsen Preikestolen, at innspillingen av den nye Mission Impossible-filmen blir fremskjøvet med én dag. Dette betyr at Preikestolen stenges helt for gjester fra og med tirsdag 7. november og ikke dagen som tidligere annonsert.

Les også

Tom Cruise-film fra Preikestolen får 6 millioner kroner i støtte

Les også

Ligg an til 10.000 fleire på Preikestolen enn i fjor

- Filmprosjektet er nå like om hjørnet og detaljene er i ferd med å falle på plass. Innspillingen starter altså en dag tidligere. Det er ikke endringer. Det betyr at også nedriggingen starter enn dag tidligere, sier Rake.

God progresjon

Hovedrolleinnehaveren i Mission Impossible, Tom Cruise, ble skadet i forbindelse med innspillingen av en stuntscene til filmen i London. Han skal være godt i rute til nye filmopptak, denne gangen på Preikestolen, ifølge Jupiter Springs Productions Ltd og deres norske kontakt Truenorth Norway AS.

Les også

Kristoffer Joner har rolle i «Mission: Impossible 6»

Les også

10–20.000 turister blir hindret av Tom Cruise

Forarbeidene til innspillingen på Preikestolen starter torsdag 2. november og varer til mandag 6. november. Selve innspillingen, som det er satt av tre dager til, starter så tirsdag 7. november. Nedriggingen skjer fredag 10. og lørdag 11.

Det er kun 7., 8. og 9. november at adkomst til Preikestolen blir helt stengt.

- De andre dagene kan turister komme fram til utsiktspunkt like ovenfor platået, slik som tidligere meldt, skriver Rake.

Skadet seg

Det var i utgangspunktet i september at Tom Cruise, Henry Cavill og Rebecca Ferguson skulle til Preikestolen for å spille inn de dramatiske sluttscenene til den nye Mission Impossible-filmen.

Så skadet imidlertid Cruise foten og opptaket ble utsatt på ubestemt tid. I slutten av september ble det klart at datoen er satt til tidsrommet 2. november til 11. november.

Les også

Ikke redd Preikestolen skal falle

Statistikk som Meteorologisk institutt har henta ut for Aftenbladet, viser at det ved målestasjonen på Liarvatn var en gjennomsnittstemperatur på 2,5 i november i fjor. Ser en de siste fem årene samlet, har gjennomsnittstemperaturen vært på 4, 5 eller 6 grader.

Liarvatn, som ligger på grensa mellom Strand og Hjelmeland, er rundt 300 meter over havet og trolig mest representativ for Preikestolen-været, ifølge klimavakt Anne Solveig Andersen. Månedens kaldeste dag var på −8,9 grader.

Utsettes ikke

Med sine 604 meter over havet kan det være snø på denne tiden av året, men ifølge Rake skal det svært mye til for at det ikke blir innspilling nå.

– Det er ofte dårlig vær så seint på høsten og det kan også være snø. De klarer fint å gjennomføre, men det kan ta litt lengre tid. Å utsette til våren har aldri vært aktuelt. Da vil de ikke få løyve til å fly helikopter på grunn av hekkende fugler, så dermed må filmingen skje før vinteren, sier Rake.

Publisert:

Tom Cruise på Preikestolen

 1. Tom Cruise kan returnere til Vestlandet

 2. «James Bond» får 47 millioner for å spille inn i Norge

 3. Ble presset av filmcrew til å doble antall klatretak på Preikestolen

 4. Rapport om filminnspillingen på Preikestolen: - Vi leide ut sjela i noen uker

 5. Håper å få vist «Mission Impossible» på Preikestolen

 6. Cruise-premiere på Preikestolen?

 1. Tom Cruise på Preikestolen
 2. Preikestolen
 3. Tom Cruise
 4. Lysefjorden Utvikling
 5. Film