Vant bittersøt skatteseier

<p> Tore Lende har etter 15 år vunnet kampen mot skattemyndighetene. Men han er i ferd med å tape en større kamp.</p>

Publisert: Publisert:

Foto: Åsmund Ådnøy

Denne artikkelen er over 12 år gammel

Rot i forbindelse med en konkurs førte til at Tore Lende ble skjønnslignet på begynnelsen av 90-tallet. Han hadde ikke de nødvendige papirene for å levere selvangivelsen. Skjønnsligningen på rundt en million kroner vokste utover 90-tallet til 5-6 millioner. Av det han tjente, fikk han beholde 4000 kroner hver måned. Resten gikk til å betjene gjelden.

– I praksis var det et yrkesforbud for meg som var selvstendig næringsdrivende. I en slik jobb må jeg investere det jeg tjener i videre drift, sier Lende.

Gjeldsoffer

Siden 1992 har han kjempet gjeldsofrenes sak. Nylig fikk han beskjed om at gjelden hans blir ettergitt. Nye retningslinjer skal hjelpe dem som havner i uføret i forhold til skattemyndighetene (se annen sak).

Lende håper det kan gjøre noe med tenkemåten hos dem som krever inn skatt. Han har vanskelig for å skjønne at myndighetene i årevis prøver å kreve inn penger fra folk de vet ikke kan gjøre opp for seg.

– Det verste har vært å bli kriminalisert og utstøtt. Jeg er blitt kalt parasitt og unnasluntrer. Jeg har måttet tåle mye fra kemnerkontoret. Jeg sank så lavt at jeg ikke ønsket å leve, sier Tore Lende.

Komiker

På bordet står et bilde av komikeren Jon Schau. Hans kamp mot skattemyndighetene har blitt til showet «På bar bakke». Tore Lende er blitt en god venn av Schau.

Lende bor i kjellerleiligheten under sine to tanter på Åse i Sandnes. Han er fortsatt gift. De færreste i samme situasjon er det.

– Jeg har klart meg på grunn av familien. Uten den hadde jeg vært død, sier han og mener ordningene for å drive inn gjeld, bare har skapt tapere. Kreditorene får ikke inn pengene sine, og folk går til grunne. Familier blir oppløst.

Selv har han hatt mer ressurser enn de fleste andre i samme situasjon. Lende har skrevet leserbrev i papir og på nett. Han har tatt saken opp med skattemyndighetene og stortingsrepresentanter.

Forakt

– På Stortinget møtte jeg i begynnelsen bare forakt, men nå har jeg støttespillere i alle partier, sier Lende.

Han har blant annet møtt Dagfinn Høybråten, etter å ha sendt et skarpt brev til KrF-lederen hvor han tok for seg avstanden mellom liv og lære når det gjelder partiets forhold til folk i Lendes situasjon. Nå regner han Høybråten som en av sine venner.

– Føler du det som en personlig seier at skattemyndighetene legger om kursen?

Bittert

– Jeg føler det er en seier. Men det er bittert at det tar 15 år å rette opp en slik urettferdighet, når jeg frykter at livet går mot slutten. Men jeg håper å trosse spådommene, sier Lende.

Han fikk kreftdiagnosen i juni 2006. Testene gir grunn til pessimisme. Selv vil han helst ikke vite. Han prøver å tenke positivt.

Aller helst ville han jobbet. Han har prøvd å holde seg ajour faglig, og har tre vegger fulle av faglitteratur om ledelse, pedagogikk og samfunnsliv.

Nå har han nok med å være syk. Til høsten kan det bli en ny runde med cellegift, selv om han har lite lyst til det etter kuren han var gjennom i fjor høst.

– Hvis disse nye reglene hadde kommet for 10 år siden, ville jeg og familien hatt et helt annet liv, sier Tore Lende. Han håper at endringen i skatteinnkrevingen kan smitte over på ordningene for andre typer gjeldsofre.

aasmund.aadnoy@aftenbladet.no

Publisert: