Nekter å godkjenne Øglændkvartalet

Fylkeskommunen vil ikke gi seg i slaget om Øglændkvartalet. Nå havner prosjektet på bordet til kommunaldepartementet.

Denne delen av Øglændhuset skal bevares.Stridens kjerne er den inntrukne etasjen på toppen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det skriver Sandnesposten.

Nylig ga bystyret sin endelige velsignelse til det omstridte prosjektet, som utfordrer både byggehøyder og vern i området med de strengeste vernebestemmelsen i Sandnes sentrum. Politikerne har godkjent 27 meter, maksgrensen i sentrumsplanen er 16,5 meter.

Rogaland fylkeskommune har derimot opprettholdt sin innsigelse fordi saltaket på Øglændsgården skal erstattes med en ny inntrukken etasje.

Denne uken møttes blant andre ordfører Stanley Wirak og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal til politisk mekling, sammen med administrasjonen, i håp om å bli enige. Det skjedde ikke og dermed havner saken hos kommunaldepartementet, som skal ta den endelige avgjørelsen.

Hjørnebyggene på 27 meter er fortsatt like høye som nabobygningene i Bystasjonen, øvrig bebyggelse trappes ned mot eksisterende bygg.

– Det er trist at de skal komme med innsigelse på taket, for i gjeldene reguleringsplan ble det godkjent å rive og lage nytt, flatt tak. Så er det svært synd at de velger å utsette utviklingen av byen på denne måten, sier ordfører Stanley Wirak til Sandnesposten.

Forsvarer innsigelsen

Dette er dårlig nytt for utbygger SPG Eiendom som helst vil komme i gang med å realisere prosjektet så fort som mulig.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) forsvarer hvorfor fylkeskommunen velger å opprettholde innsigelsen.

– Vi har myndighet til å se til at kulturminner blir ivaretatt. Vi mener kvartalet og bygget er viktig å ta vare på. Bygget har mange kvaliteter knyttet til Langgata som er et viktig område av nasjonal verdi og interesse. Fylkestinget har langt på vei imøtekommet det Sandnes har hatt som ønsker, sier hun til Sandnesposten.

Bevarer Øglændhuset

Prosjektet inneholder 100 leiligheter på til sammen 11.000 kvadratmeter, 6000 kvadratmeter forretning og 3000 kvadratmeter næring.

Øglænds konfeksjonsfabrikk mot St. Olavsgate/Erling Skjalgsonsgate rives sammen med bakbygninger. Også forretningsbyggene nord for Erling Skjalgsonsgate (tidligere Paul Hetland) skal rives.

Øglændhuset skal bevares. Det samme skal Aaslandshuset (tidligere Dressman) på hjørnet Langgata/Erling Skjalgsonsgate som tilbakeføres til opprinnelig utforming.

Les også:

Publisert: