Ap snur i striden om sykehjemsmat

Ap-veteran Kitty Janzon vant fram. Nå går Arbeiderpartiet inn for at de gamle på nye Lervig sykehjem skal få fersk mat.

Fornøyd: Kitty Janzon (90).
Publisert: Publisert:
Jone Laursen, leder av Stavanger Arbeiderparti.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Denne saken har skapt stort engasjement, og da er det vår plikt som politikere å lytte til de som har både erfaring og vet hvor skoen trykker. Så det er klart at når Kitty ringer meg og sier sin klare mening, så tar vi med oss dette videre. Jeg tror Kitty og de eldre nå er fornøyd med det vi har landet på, sier Jone Laursen som er leder av Stavanger Arbeiderparti.

Arbeiderpartiet: Arnt-Heikki Steinbakk og Sahfana M. Ali. Steinbakk er Aps gruppeleder i kommunalstyret for miljø og utbygging. Ali er Aps gruppeleder i kommunalstyret for levekår.

Steinbakk og Ali

Arbeiderpartiets representanter i levekårstyret gikk først inn for rådmannens forslag om at kjøkkenet på Lervig skulle driftes av Stavanger Byggdrift som også driver storkjøkkenet på Stokka sykehjem.

– Men det var vår klare forutsetning at maten skulle lages på Lervig. Det har vi vært tydelige på fra dag en, selv om saken fra rådmannen var ullen på dette punktet, sier Sahfana M. Ali som er Aps gruppeleder i levekårstyret.

Saken skal også opp i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) før den avgjøres i formannskapet i slutten av mars. Både partileder Jone Laursen og Aps fremste i KMU, Arnt-Heikki Steinbakk, har tidligere sagt at de sannsynligvis ville gå inn for det samme som Ali.

Men nå har både Ali, Steinbakk og Laursen kommet fram til at den beste løsningen er at maten både tilberedes på Lervig og styres derfra:

– Da er vi sikret at maten blir laget på Lervig. Med Byggdrift-modellen kunne det fort skje at mye av maten ville bli laget på Stokka, fordi det hadde vært stordriftfordeler med det, sier Ali.

Les også

Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

Da levekårstyret behandlet saken den 14. februar, støttet Ap et forslag fra flertallspartiene (H, Frp, V, KrF, Pp) om usette saken fordi de vil ha mer informasjon om de økonomiske konsekvensene.

– Vi har lyttet

– Dette er en viktig sak. Vi trengte mer tid til å innhente informasjon og snakke med berørte parter. Vi har nå snakket med Aps veteranforum, ansatte, beboere på sykehjem, Eldrerådet, Seniorsaken og ikke minst Sykepleierforbundet, sier Ali.

Kirsten Harstad i Sykepleierforbundet er blant dem som har engasjert seg for at de eldre skal slippe å få «ferdigmat».

-Vår gamle høvding Hilmar Egeli og evig engasjerte Kitty Janzon har vært veldig aktive. Kari Helliesen har vi også hørt fra. Vi fikk også klare tilbakemeldinger på årsmøtet vårt nylig, blant annet fra Kari. Dette er nok den politiske saken i år som har ført til størst engasjement blant flest av våre velgerte og tillitsvalgte. Den og saken om piggdekkavgiften, sier Steinbakk.

Ap-veteran Hilmar Egeli har engasjert i seg i striden om sykehjemsmat.

– Og tilbakemeldingene har vært entydige: Fersk mat fra eget kjøkken er best. Det fortjener de gamle. Ikke en eneste av alle som har tatt kontakt har villet ha mat fra sentralkjøkken, forteller han videre.

– Mat er helse, mat er trivsel. Vi vil ikke gamble med det, men gå «all in» for å gi sykehjemsbeboerne det beste tilbudet, sier Steinbakk.

– Jeg synes Hilmar Egeli uttrykker det så godt: Et sykehjem er et hjem. Det finnes vel ikke et hjem som ikke har et kjøkken, legger han til.

Det er ingen skam å snu. Som politiker skal du lytte til folket. Det har vi gjort.

-Det er ingen skam å snu. Som politiker skal du lytte til folket. Det har vi gjort, tilføyer Ali.

-Pølse i slaktetida

– Hvis nå rådmannen kommer fram til at det er bortimot to millioner kroner å spare ved å la Stavanger Byggdrift ha ansvaret for Lervig-maten, hva da?

– Da står vi på at maten skal lages på Lervig og ligge under sykehjemstyrerens ansvar. God mat til de eldre er noe av det vi politikere må prioritere høyest, slår Ali fast.

– Stavanger kommunens budsjett er på ti milliarder. En eventuell kostnadsforskjell på to millioner, blir på mange måter en pølse i slaktetida, sier Steinbakk.

Diskusjonen fortsetter

De tre Ap-politikerne håper nå at det blir flertall for dette i formannskapet. Opprinnelig skulle saken opp den 23. mars, men nå kan det ta lengre tid på grunn av levekårstyrets vedtak om at de økonomiske konsekvensene skal utredes.

Som Aftenbladet før har skrevet, er der intern uenighet i Frp og Høyre i denne saken. Kåre Reiten (H) og Sissel Stenberg (Frp) som er leder og nestleder av levekårstyret, er blant dem som vil ha Lervig-løsningen, mens Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Ingebjørg S. Folgerø (H) er blant dem som er for Stokka-løsningen. Moi Nilsen er nestleder av kommunalstyret for miljø og utbygging og styreleder for Stavanger byggdrift.

Publisert: