Hemmelige direktørsøkere trakk seg

To av de hemmelige søkerne til jobben som universitetsdirektør har trukket seg som kandidater etter at Aftenbladet vant delvis fram med sin klage om innsyn i navnene.

Universitetsdirektør John B. Møst blir pensjonist i august. Rektor Marit Boyesen skal være med å peke ut ny direktør blant 13 søkere til jobben.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har vært i kontakt med de to søkerne, og de har trukket seg, sier HR-direktør Halfdan Hagen ved Universitetet i Stavanger (UiS) til Aftenbladet.

Totalt var det 13 søkere til jobben som universitetsdirektør. 8 av dem var opprinnelig unntatt offentligheten. Da Aftenbladet klaget på avslaget om innsyn i søkerlisten, gjorde UiS en ny vurdering og valgte å offentliggjøre navnene på fire interne søkere. Men fire navn var fortsatt unntatt fra den offentlige søkerlisten.

Stillingen som universitetsdirektør blir ledig fra 1. august når John B. Møst blir pensjonist. Den har en varighet på to år. Da går UiS over til ny ledelsesmodell med ansatt rektor. Fram til da vil den nye direktøren utgjør den øverste ledelsen for universitetet sammen med dagens valgte rektor Marit Boyesen.

Tre av kandidatene som har søkt på jobben har vært inne til intervju, og prosessen er nå inne i en sluttfase. Hagen vil ikke kommentere om noen av dem som nå har trukket seg har vært inne til intervju.

Les også

Åtte hemmelige søkere vil bli ny direktør

Det skal i utgangspunktet mye til for å unnta et navn fra en offentlig søkerliste dersom det knytter seg særlig offentlig interesse til stillingen. Det er ikke tilstrekkelig med en generell misnøye med at søknaden blir kjent, det må foreligge særlige grunner og påvises at innsyn vil kunne føre til mer konkrete skader eller ulemper.

Aftenbladet klaget på avslaget om innsyn, og Felles klagenemnd mener at det kun er én av disse fire som har grunnlag for å bli unntatt fra den offentlige søkerlisten. Dette blir begrunnet med at virksomheten, der søkeren har en lederstilling, er i forhandlinger om en sammenslåingsprosess som kan bli skadelidende dersom det blir offentlig kjent at han har søkt på stillingen som universitetsdirektør.

Les også

Her er fire av de hemmelige direktørsøkerne til UiS

En av de tre andre trakk seg før den offentlige søkerlisten ble publisert, men en feil gjorde at søkeren likevel kom med, ifølge UiS. Siden søkeren ikke skulle vært med på listen i utgangspunktet, mener klagenemnden at det ikke er grunnlag for å be om eller vurdere innsyn i dette navnet.

Ifølge Felles klagenemnd er det ikke grunnlag for å unnta de to siste navnene fra den offentlige søkerlisten. Klagenemnden peker på at UiS må kontakte de to siste søkerne og varsle om at anmodningen om å bli unntatt offentlig søkerliste ikke er blitt etterkommet og at søkerne bør gis mulighet til å trekke søknaden slik at de ikke kommer med på den offentlige søkerlisten. Etter at UiS tok kontakt med de to, har begge valgt å trekke seg.

– Hvordan ser du på at Felles klagenemnd har en annen vurdering enn Universitet i forhold til offentliggjøring av navn på søkerlisten?

– Det må vi bare ta til etterretning og ta med oss ved neste anledning, sier Halfdan Hagen.

– Vil dette føre til at UiS endrer praksis i framtiden?

– Dette gjør at vi må vurdere mer nøye de forespørslene vi får fra søkere som ønsker å bli unntatt fra offentligheten, sier Hagen.

Hvem som blir ny direktør, blir endelig avgjort av universitetsstyret 9. mars etter innstilling fra et utvalg som består av rektor Marit Boyesen, dekan Elaine Munthe, konsernsjef Eimund Nygaard, førstelektor Åge Hultgren, rådgjevar Ragnhild Scheen og student Magne Bartlett.

Disse har søkt

Her er de fire interne søkerne som var unntatt offentligheten:

 • Marina Davidian, 54 år, IT-direktør ved UiS.
 • Einar Marnburg, 60 år, professor ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS.
 • May Brit Myhr, 56 år, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi ved UiS.
 • Gro Sokn, 46 år, fakultetsdirektør ved Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet ved UiS.

Her er resten av den offentlige søkerlisten:

 • Gyrid Garshol (52), tidlegere direktør ved Kunsthøgskulen i Oslo.
 • Holger Ekanger (53), direktør ved Macomb Community College i Mitchigan.
 • Sigrid McEntire (46), avdelingsdirektør i Barne-, ungdoms- og familieetaten.
 • Thorbjørn Gaarder (61), kredittsjef i Dominion Bank.
 • Arnljot Corneliussen (63), prosjektdirektør ved UiS.

Publisert:
 1. Universitetet i Stavanger (UiS)
 2. Rekruttering
 3. Jobb og karriere

Mest lest akkurat nå

 1. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 4. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

 5. Travel natt for politiet

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig