– Hønene har det like bra

Geir Ove Salte og kona Elin Viktoria Salte bygde nytt hønsehus i 2013 og mener at hønene i bur med miljøinnredning har det like bra som frittgående høner.

Det skal være en maks ni høner per kvadratmeter for frittgående høner.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Hvis vi hadde sett at dette var feil måte å produsere egg på, hadde vi valgt frittgående høner, og da hadde vi aldri investert i nye bur med innredning, sier eggprodusenten Geir Ove Salte på Brusand.

Han investerte 5,5 millioner i nytt hønsehus i 2013, og innredningen kostet 1,5 millioner kroner. Dersom han skal legge om til frittgående høner, vil det være en ny investering på halvannen million kroner.

– Da kan jeg og kona glemme å tjene penger på dette. Da går vi her gratis, men det er kanskje håp for ungene, sier Salte.

Les også

LES OGSÅ: Butikker vil vrake buregg

Geir Ove Salte på Brusand har verpehøner i bur med vaglepinne, verpekasse og sandbad.

Bygde om i 2007

Han mener at norske høner har det bra uansett om de lever frittgående, økologisk eller i bur med innredning og mener at alle de ulike produksjonsformene har både pluss og minus.

Han får støtte av kollega Hans Aanestad fra Varhaug. Han bygde om til nye bur med innredning i 2007 fem år før de gamle burene ble forbudt i 2012. Begge eggprodusentene har 7500 høner i bur med miljøinnredning. Gruppestørrelsen varierer med størrelsen på burene, men det vanligste er 7–9 høner i hvert bur.

Gruppestørrelsen varierer med størrelsen på burene, men det vanligste er 7–9 høner i hvert bur.

– Det er føleri at folk mener at frittgående høner har det bedre, det er ingen forskning som tilsier at dyrevelferden er bedre, sier Aanestad. Han peker på at det koster mange hundre millioner hvis alle skal i næringen skal bygge om.

– Dersom jeg hadde visst at vi lå dårlig an og drev på en dårlig måte, ville jeg aldri hatt deg på besøk. Hvis det kan dokumenteres at måten vi driver på, ikke er bra. Så må vi legge om. Men det var ingenting som tilsa det da vi investerte i dette i 2013. Da var det akkurat kommet nye regler og krav til bur året før, sier Salte.

– Ikke bra for noen

Tor Gudmestad på Nærbø har 17.000 frittgående høner fordelt på fire avdelinger.

Tor Gudmestad på Nærbø driver med frittgående høner, mens synes det er galt at butikkjedene skal bestemme hvilke egg forbrukerne får kjøpe.

– Jeg synes ikke det er positivt for noen i næringen at butikkjeder vil kutte ut egg fra høner i bur med miljøinnredning. Det betyr at kjedene dikterer hva forbrukerne skal få kjøpe, og det er galt å hive en lovlig produksjon ut av butikkhyllene. Det er ikke nødvendigvis forbrukerne som etterspør mer egg fra frittgående høner. Så lenge det er en lovlig produksjon, synes jeg at butikkene burde selge alle typer egg, så kan forbrukerne velge hvilke egg de vil ha, sier Tor Gudmestad.

Selv bygde han nytt hønsehus til 6,5 millioner kroner i 2010 sammen med faren Tor Rune Gudmestad. Da valgte de å satse på en innredning med frittgående høner med flere etasjer (aviar) der hønene kan bly fritt opp og ned. Totalt er det 17.000 høner i hønsehuset fordelt på fire avdelinger med litt over 4000 høner i hver avdeling. Hønene leverer snaut 16.000 egg til dagen i snitt. Det gir over 5 millioner egg i året.

Tor Gudmestad og faren leverer over 5 millioner egg i året.

– I ettertid var det nok lurt å satse på frittgående, og det var litt spennende å prøve noe helt nytt, sier Gudmestad.

Før hadde de små, tradisjonelle, nakne nettingbur med tre høner i hver. Men disse ble forbudt fra 1. januar 2012.

– De gamle burene var små og nakne, og hønene fikk ikke utført sin naturlig atferd i burene. Hønene har det bedre i de nye burene med innredning, sier Gudmestad.

Selv var de i tenkeboksen om de skulle velge de nye burene med innredning, men vi falt til slutt ned på frittgående høner.

– Det er plusser og minuser med begge deler. Hønene i Norge har det bra uansett. Det er fint å se at hønene kan flakse fritt opp og ned og gjøre som de vil, men det er utfordringer med frittgående produksjon også. Det tar mer tid å drive med frittgående høner og du bruker også litt mer fôr. Men prisen er også litt bedre, sier Gudmestad.

Forskning viser en høyere dødelighet i frittgående besetninger, og det er også større smittefare hvis det skulle oppstå sykdom.

– Er du svak her, så er du ferdig, sier Gudmestad. Selv har han opplevd lav dødelighet og lite plukking blant hønene, men det kan varierer fra besetning til besetning.

Publisert: