Hå vil se på muligheter for samarbeid om legevakt på Jæren

Torsdag formiddag møttes hovedutvalget for helse og sosial-saker i Hå kommune for å diskutere fremtidig legevakt. Spørsmålet har vært om de skal stå alene eller samarbeide om en felles legevakt på Jæren.

Legevakten i Hå ligger i disse lokalene i Bekkeheien. Foto: Berit Stangeland Hårr

  • Tonette Nerås Haaland
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Flertallet stemte for innstillingen til Rådmannen: «Hå kommune ønsker å utrede en felles Jæren legevakt med Klepp og Time.» Det var seks som stemte for dette forslaget, og tre som stemte imot.

På møtet vedtok de også et tillegg, der det heter at rådmannen parallelt skal utrede konsekvensene av å stå alene med en legevakt i Hå.

Nestleder for hovedutvalget for helse og sosial-saker i Hå , Mariann Skjærpe. Foto: Ukjent

– Det er en veldig spennende sak, men vi ønsker mer fakta på bordet før vi tar en avgjørelse, derfor har vi bedt rådmannen om å utrede for konsekvenser ved å slå oss sammen med Time og Klepp, og en utredning om hva det vil koste å stå alene, både i forhold til økonomi og kvalitet, forklarer nestleder for utvalget i Hå, Mariann Skjærpe.

– Lokalisering av felles legevakt er veldig viktig

Hun forklarer at de er veldig fornøyde med dagens ordning, med et fornøyd publikum.

- Vi er veldig spente på hvordan de nye forskriftene vil påvirke legevakten på Hå. Derfor er vi åpne for å se hva en felles Jæren legevakt vil bety for oss, blant annet med tanke på beliggenhet.

Time vil beholde legevakten på Jæren

Er beliggenheten avgjørende på om dere vil slå dere sammen eller ikke?

- Ja, ettersom jeg har forstått på flere. Senterpartiet ønsket ikke å utrede om felles legevakt i det hele, i tillegg til to fra FrP, på grunn av viktigheten av nærheten som vi har i dag. Det er en langstrakt kommune.

Beliggenheten til en felles legevakt på Jæren er ikke avgjort enda, og vil være en viktig kampsak for kommunene. I innstillingen til Rådmannen i Hå står det: «I dag har vi legevakttjeneste på Jæren lokalisert på Kleppe og Bekkeheien i Hå. Med en felles legevakttjeneste vil det bli en sammenslåing av disse to til en legevakttjeneste. Hvorvidt denne blir lokalisert på Kleppe, Bekkeheien eller for eksempel på grensen mellom Klepp og Time ved Tu skule vil bli en del av utredningen.»

- Vi må ha mer fakta på bordet før vi kan ta en avgjørelse på dette, beliggenheten, kvaliteten og økonomi, så må vi veie det opp mot alternativet om å stå alene som vi har gjort frem til nå, oppsummerer Skjærpe.

Hun legger til at hun er glad for at det blir en utredning for begge alternativene for da får de klart for seg konsekvensene og gevinstene for begge deler, som gjør det lettere å ta et valg.

Framleis er det håp for legevakt på Jæren

Forståelse for avslag om Sandnes-samarbeid

Nå har Time, Klepp og Hå kommune kommet med sine avgjørelser etter de relevante hovedutvalgene har hatt møte, så nå skal saken diskuteres videre. Møtene var bare første instans.

Time kommune har vedtatt at de ønsker å fortsette samarbeid med Klepp kommune om legevakt, og avslo forslaget om å slå seg sammen med Sandnes. Klepp har utsatt sin avgjørelse inntil videre for å høre hva Hå avgjør. Hå kommune vil ha utredelse om begge alternativene før de bestemmer seg.

– Jeg forstår veldig godt at Time og Klepp ikke ønsker å gå til Sandnes, men jeg tenker at når Hå nå skal ha en utredning om felles legevakt, så er det opp til administrasjonen i kommunene å komme frem til en løsning som er best for alle innbyggerne i disse tre kommunene, avslutter nestleder i utvalget i Hå, Mariann Skjærpe.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  2. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

  3. Nå starter den tunge jobben for pub-gjengen

  4. Åpnet Maijazz med tusen tomme seter

  5. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

  6. – Vi ønsket oss et hus med varme farger, runde former og praktiske løsninger. Det har vi fått.