Svanhild i eventyrland

Svanhild Pedersen har skapt et eventyr av en hage i Sirevåg.
Svanhild_Pedersen_66_.jpg
Katter er det mange av i Svanhilds hage, men ingen er den andre lik.
Svanhild_Pedersen_15_.jpg
Svanhild_Pedersen_09_.jpg
Svanhild_Pedersen_05_.jpg
Det gamle badekaret ble med hjem fra Danmark. Det er sjeldent i bruk, men gjør seg godt på terrassen.
-Hun her har nesten vokst fra sin egen kropp, kommenterer Svanhild.

Så fort Svanhild Pedersen flyttet inn i sitt nye hus, renoverte hun annekset for å bruke det som keramikkverksted.

  • Kine Haukali
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En kald januardag for over fire år siden pakket Svanhild Pedersen den siste flytteesken og satte kursen mot Sirevåg. Etter mange år i huset på Austrått ble savnet etter havet og stillheten for stort.

I Sirevåg får hun både ro og fred og mer tid til keramikkhobbyen. Nå har hun skapt et eventyr av en hage av sine egne figurer og skatter fra strandkanten.

Tyske turister

— Bare kom inn dere, det er friluftsområde.

Svanhild vinker og roper på engelsk til noen tyske turister som kommer gående over berget på baksiden av huset hennes. De titter nysgjerrig ned på alle figurene og er raskt oppe med kameraene sine.

— Jeg ble lovet at jeg skulle få kjøpe denne tomten da jeg kjøpte huset her. Men så bestemte kommunen at det skulle være friluftsområde, forteller Svanhild.

Tomten Svanhild prater om, grenser til det som er hennes hage. Husets forrige eier stelte tomten som om den var hans egen hage.

— Jeg følte ikke at jeg kunne la det gro igjen her, så jeg har prøvd å vedlikeholde så godt som mulig. Så begynte jeg å sette ut noen av figurene mine, og så har det bare blitt sånn, smiler hun og slår ut armene.

Engler og zombier

Hagen er fylt med alt fra griser og troll til engler og zombier, store som små. Her finnes både dystre, brune ansikter og figurer av hvit leire med leken glasur. Svanhild har en fortid som frisør, og det var først da hun gikk av med pensjon at hobbyen virkelig skjøt fart.

— Det har vært representanter her fra kommunen ved forskjellige anledninger. De står fast på at tomten skal være friluftsområde, men de godtar at figurene mine får bli stående, smiler hun.

Tomten er blitt en slags eventyrlig park med stier på kryst og tvers fra berget, gjennom hagen og ut på gaten.

Lange kvinner

Langstrakte kvinnefigurer er Svanhilds signatur. Noen kan skimtes mellom blomsterstilkene i bedet. For ti år siden ble Svanhild rammet av kreft, og ideen om en høy kvinne kom til henne midt i en tøff cellegiftkur.

— Jeg var langt nede, og en av disse dagene lå jeg og syntes veldig synd i meg selv. Ideen om en høy figur hadde nok ligget i bakhode en tid. Den dagen slo jeg neven i bordet og sa at nå får det være nok. Så startet jeg på figuren jeg hadde sett for meg. Før kvelden var omme var jeg høyt oppe under taket, og den første lange damen var skapt. Så det kom noe positivt ut av det, konstaterer hun.

Sosial bading

Svanhild er født og oppvokst på Kvitsøy og tror at det er derfor hun alltid har lengtet til sjøen. Hun hadde hytte i Sirevåg flere år før hun bestemte seg for å kjøpe hus her i stedet.

— Det er fantastisk at det er så fredelig her ute. Nå får jeg nesten litt panikk hvis jeg er for lenge i byen. Men i begynnelsen var det også litt ensomt, jeg kjente jo ingen, forteller hun.

Det var før hun ble med i badegruppa i Sirevåg, som bader sammen hver uke, hele året. Etter hvert har hun også fått en god venninne i nabolaget, som setter like stor pris på turer langs jærstrendene som henne selv.

Skattejakt langs stranden

Rett som det er, plukker Svanhild med seg noe langs strandkanten som hun plasserer i hagen, enten det er drivved eller en gammel støvel. Når hun finner noe hun vil ha med seg hjem, er det lite som kan stoppe henne.

Biltaket er blitt brukt både til å frakte store gjenstander fra jærstrendene og et gammelt badekar som Svanhild fant på en bruktmesse i Danmark.

— Da jeg fant badekaret, ristet venninnene mine bare på hodet. Men vi fikk det hjem, ler hun.

— Hver gang jeg går tur, lurer jeg på hva havet har skylt i land denne gangen. Folk skulle sett meg og venninnen min, vi blir akkurat som barn når vi finner noe spennende i vannkanten. Jærstrendene er rene skattekammeret.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Julebordsesongen er nå avlyst

  2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

  3. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

  4. Tønes og Ingvar Hovland er enkelt og greit knallgode

  5. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

  6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.