Dette provoserer Frp

Ordføreren talte under Ramadan-markering på Stavanger stadion. Det burde Christine Sagen Helgø (H) aldri ha gjort, ifølge Atle Simonsen (Frp).

Publisert: Publisert:

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) deltok mandag under markeringen av avslutningen av Ramadan på Stavanger stadion. Foto: Anders Minge

 • Ola Fintland
  Journalist
 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Atle Simonsen (Frp) reagerer blant annet på at kvinnene sto plassert flere titals meter bak bakerste mann. Foto: Anders Minge

Nærmere tusen muslimer var mandag samlet på Stavanger stadion på Eiganes til fellesbønn for å markere avslutningen av Ramadan. For første gang var Stavangers ordfører invitert til å hilse de fremmøtte:

— Stavanger er den mest internasjonale byen i Norge etter Oslo, og det er jeg stolt over. Stavanger skal være en god by for alle, sa Christine Sagen Helgø (H), som for anledningen stilte i helhvitt med et sjal som løst dekket håret.

Kvinnene står bakerst

Atle Simonsen, Frp-politiker i Stavanger og nasjonal leder av ungdomspartiet FpU, reagerer sterkt på at ordføreren i det hele tatt deltok.

— Det er spesielt at ordføreren kaster glans, er der og hyller det som skjer når du på bildene ser at damene må stå helt bak. Kvinnene er plassert 50-100 meter bak den bakerste mannen. Her står de tildekket og blir rett og slett undertrykket. Jeg mener at religion ikke er en unnskyldning for å drive med kvinneundertrykkelse, sier han.

— Jeg skammer meg når hun er der på vegne av kommunen og Stavanger by og hyller det som skjer. I framtiden har hun mistet all mulig troverdighet når det gjelder å snakke om likeverd og kvinneundertrykkelse.

— Dagen handlet vel ikke isolert om likestilling?

— Jeg synes ordføreren bør tenke seg om før hun deltar på ting. Det tror jeg også hun gjør. Hun burde vært tydelig på at du ikke kan hylle et engasjement når damene blir forvist til bakerste rad.

- Burde ikke stilt opp

— Er ikke ordføreren en ordfører for alle, inkludert folk med annen kulturell og religiøs bakgrunn, og folk hun eventuelt måtte være uenige i?

— Hun burde vært tydelig på at dette ikke er greit. Du kan ikke bare stå og hylle det som skjer når damene står tildekket på denne måten. Du må gjerne ha andre kulturer og skikker for min del, men du får meg ikke til å juble for det og synes at det er greit. Kvinneundertrykkelse på denne måten er ugreit. Dersom ordføreren er enig med meg i det, må hun la være å stille opp. Jeg tror heller ikke kvinnene synes det er greit at alle lukker øynene og lener seg på et kulturelt mangfold.

— Det riktige ville vært en boikott fra ordføreren?

— Ikke boikott, men jeg synes ikke hun burde stilt opp. Hun burde sagt at dette ikke er greit.

— Men det er vel en tid og et sted for alt?

— Jo, men det går an å la være å stille opp, sier Simonsen.

Han mener seansen illustrerer et "veldig gammeldags kvinnesyn" og noe Vesten har forlatt for lenge siden. Hvis Simonsen fikk bestemme, ville det vært ulovlig å bære niqab og burka i det offentlige rom.

— Så lenge det er forbud mot finlandshette på offentlig sted, må det samme gjelde niqab og burka. Plagget er ikke problemet, men å gå uidentifiserbart på offentlig sted er problematisk.

— ID-hensynet og sikkerhet trumfer kulturelle og religiøse hensyn?

— Ja. Plaggene har ingenting med religion å gjøre. Dette handler om regler i det offentlige rom.

- Ordfører for alle

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener det er kunnskapsløst og bidrar til å nøre opp under fremmedfrykt og fordommer når Simonsen bruker argumenter om likestilling på denne måten.

— Jeg er grunnleggende uenig med kjønnsstrukturen i islam, på samme måte som jeg er uenig i elementer av kristendommen, spesielt når det gjelder synet på homofili. Men jeg bidrar ofte og med den største selvfølgelighet ved gudstjenester og andre kirkelige arrangementer. Dersom Atle Simonsen og Frp er så opptatt av likestilling, er det veldig spesielt at de ikke har reagert på det, sier Helgø.

Hun mener det var helt naturlig og en glede å hilse på byens muslimske forsamling på en av deres største høytidsdager.

— Jeg er en ordfører for alle, uansett religion, og det er viktig for meg å uttrykke både gjennom ord og handling.Jeg sier selvsagt ja dersom jeg blir invitert igjen, sier Helgø.

Hun understreker også at Stavanger er en internasjonal by, der 20 prosent av befolkningen har opprinnelse fra et annet land enn Norge.

— Dette var ikke en hyllest til islam, det var en anerkjennelse av og hilsen til det muslimske fellesskapet som utgjør en betydelig del av byens og landets befolkning, sier Helgø.

- Typisk Frp

Summer Ejaz, styremedlem i muslimsk fellesråd, kaller dette et veldig overraskende og typisk Frp-utspill.

— Anledningen brukes for hva det er verdt for å sverte Id og det at ordføreren deltok og markerte støtte og deltakelse i nokså vanskelig Ramadan også med tanke på det som har skjedd i verden.

— Publikum satte stor pris på deltakelsen til ordføreren, og Ramadan-feiringen ble kåret til den beste Id-feiring noensinne i Stavanger.

— Dette tar vi med helt knusende ro. At kvinner og barn står bakerst er tradisjonelt betinget. I Islam brytes ikke tradisjoner uten videre. Jeg er helt enig i at avstanden skulle vært mye mindre, men det forsvant i alle detaljer og gjennomføringen. Plasseringen praktiseres i alle muslimske land i tråd med tradisjoner. Slik vil det fortsette. Det har ingenting med kvinnefiendtliggjøring å gjøre.

— Det ser ikke ut som om Frp har tenkt å ha et annet syn på menneskeverd enn at partiet stopper opp med noen få klesplagg. Det kan ikke vi hjelpe dem med. Våre kvinner er veldig religiøse. De er glade i Islam og har stor kjærlighet til sin religion. Dette gjøres av fri vilje og av respekt for religionen. De står fritt til å vise klesplagg og symbolske verdier.

— Et fåtall kvinner hadde burka. Mange hadde niqab. Det er en tradisjon, og slik vil det fortsette. Jeg tror ikke andre enn Frp henger seg opp i dette. Jeg er stolt over våre tradisjoner, og jeg satte stor pris på at ordføreren deltok.

— Frp vil i praksis ekskludere muslimer fra å bruke offentlige rom under høytider. Er det klokt å ekskludere en så stor gruppe mennesker?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor har kirkeklokkene ringt den siste timen

 2. Brann i fritidsbåt i Jåttåvågen

 3. Tidligere Viking-spiller herjet med Brann

 4. For to år siden slaktet Mattilsynet dyra på gården. Nå kan det skje igjen

 5. Dette huset satte prisrekord i Sola

 6. Nesten som i Syden

 1. Stavanger