Vil hogge tømmer på Preikestolen

Arrangøren av VM i Timbersports vil ta PR-foto og har søkt om helikopterlanding for å frakte to-tre tømmerstokker til Preikestolen.

Det skal tas et spektakulært bilde av en Timbersports-øvelse fra en attraksjon i landet der verdensmesterskapet arrangeres, ifølge søknaden. Her er Ben Cumberland, til venstre, og Dirk Braun foran tyrolske alper i 2016. Foto: Andreas Langreiter / TT / NTB Scanpix

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:

1987: Biskop Bjørn Bue og sokneprest Bjørn Brakestad holdt gudstjeneste. Foto: Fredrik Refvem

2005: Kaizers Orchestra holdt konsert på Preikestolen i forbindelse med Bylarm. Foto: Jon Ingemundsen

Foto: Jon Ingemundsen

2012 : En BMW M3 GT2 Art Car designet av kunstneren Jeff Koons ble transportert til Preikestolen med helikopter. Bilen er en av sju kunstbiler som kom direkte fra OL i London til ONS og Stavanger Kunstmuseum. Foto: Dag Myrestrand

2014: Tyrkisk CNN laget matprogram fra Preikestolen. Reporter Mehmet Yasin (t.v.) følger med når kokk Fredrik Hald tryller fram sjømatretter ytterst på Preikestolen. Foto: Karina Lavik

2012: Magnus Carlsen spilte sjakk på Preikestolen. Målet var å lage film for å vise fram regionen og promotere sjakkturnering i Stavanger. Foto: Anders Minge

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

VM i Timbersports arrangeres i Norge på Lillehammer 3. - 4. november med deltakere fra 24 nasjoner. Tradisjonen tro skal det tas et spektakulært bilde/video av en Timbersports-øvelse fra en attraksjon i landet der verdensmesterskapet arrangeres, ifølge søknaden. Bildet skal fange vertslandets identitet og brukes i den internasjonale og verdensomspennende markedsføringen av arrangementet. I dette tilfelle ønsker arrangøren å gjennomføre denne fotograferingen på Preikestolen, heter det i søknaden.

Dette er et nytt stunt i en lang rekke PR-framstøt som har vært på fjellknatten, se bildegalleriet.

Planen er å gjennomføre fotograferingen i begynnelsen av september. Det skal brukes helikopter til frakte opp fotoutstyr og to-tre tømmerstokker som er 1,5 meter lange. Selve fotograferingen vil ta 5–6 timer og søkeren ønsker plass til 2 kvadratmeter i det ytre området av Preikestolen til å plassere utstyret og tømmerhoggeren som skal fotograferes. Det skal ikke brukes motorisert utstyr.

– Vi vil selvfølgelig ta hensyn til turismen under fotograferingen og er i høyeste grad klar over at dette er en turistattraksjon, heter det i søknaden fra JCPR.

Det er i utgangspunktet forbud mot motorisert ferdsel i Preikestol-området. Forsand kommune behandler alle søknader om landingsløyve for helikopter og vil ta stilling til saken i kommende uke, ifølge saksbehandler Rune Idsøe.

Utenom kommunal godkjenning, trengs det tillatelse fra grunneier. Den biten håndteres av Stiftelsen Preikestolen.

– Hvis det ikke medfører motorsagdur, er det greit. Men det vil være vanskelig å gjøre dette ute på selve Preikestolen. Det må bli på platået over, mener daglig leder Audun Rake.

Styret har vedtatt at det skal tilrettelegges for en dobling av turisttrafikken fra dagens 300.000 til 600.000 i løpet av 10 år. Derfor er Rake positiv til reklameverdien som både tømmerhogging, filminnspillingen med Tom Cruise og andre tiltak fører til.

Traff godt

Det er 25 år siden Rogaland fylkeskommune vedtok fylkesdelplanen for området. Dette er en plan som har styrt utviklingen av alt fra 2 meter bred hovedsti til servicebygg og 1000 parkeringsplasser.

– Du verden så godt de traff det den gangen. Jeg mener planen er relevant ennå, men den begynner å bli gammel. Dette utløser i seg selv behov for en gjennomgang. Fylkeskommunen bør ta opp Preikestolen og Lysefjord-området, og det er uheldig at dette ikke ligger inne i det nye planprogrammet som er vedtatt. Tiden er moden, mener Audun Rake.

Saksbehandler Rune Idsøe sier Forsand kommune først og fremst forholder seg til reguleringsplanen for område.

– Det er nok de som mener reguleringsplanen bør revideres. Det er tungvint når vi både må gi dispensasjon fra reguleringsplanen og behandle søknader etter motorferdselsloven. På Preikestolen, hvor det er lagt til rette for stor ikke-motorisert ferdsel, er det størst interesse for helikopterlanding i hele kommunen. Så dette er egentlig krevende saker, sier Idsøe.

I praksis tillates ikke landinger fra mars på grunn av hekkesesongen til midten av juli, altså toppsesongen for turisme. August er også høysesong. Resten av året er det mer kurant å gi landingsløyve. For øvrig er det ikke forbud mot overflyging med helikopter. Regelen er at de som flyr sightseeing skal fly minst 150 meter over fjeller, og minst 300 meter fra folkeansamlinger.

– Men støyen vil uansett være et problem og det er ikke noe kommunen kan regulere, bare luftsfartsmyndighetene, sier Rune Idsøe.

Han mener kjernen er spørsmålet om hva Preikestolen skal være. Et tradisjonelt friluftssted eller reiselivsmål. Noen mener at det er et reiselivsmål hvor normalt friluftsliv ikke eksisterer. Den steinlagte stien er ikke noe man normalt forbinder med turer i naturen.

– Det er de som ønsker enda mer tilrettelegging, også for helikopter, mens dette kan provosere de som ønsker fred og ro i fjellet, sier han.

2013: Tyske Stefan Aaron spilte inn video til «The Stavanger song» på Preikestolen. Her sammen med daværende Forsand-ordfører Ole Tom Guse, til venstre. Foto: Tor Inge Jøssang

Utdatert

Tidligere Forsand-ordfører Ole Tom Guse (KrF) er enig i at fylkesdelplanen for Preikestolen er utdatert.

– Definitivt. Den legger opp til at dette er tradisjonelt friluftsliv, og det er flere år siden vi var der. Dette er masseturisme. Verken fylkesdelplanen eller reguleringsplanen tar hensyn til dét. Det er på tide å lage nye planer for å legge mer til rette for masseturisme, for å utnytte potensialet samtidig som vi ikke ødelegger noe, sier Guse.

Han nevner alternative stier for å spre trafikken. Det må bli lettere å få tak i drikke og bedre opplegg for å gå på toalettet. Hvordan skal avfallet fraktes ut?

– Denne uka var jeg med og bar ned to turister som hadde skadet seg. Det må bli lettere å redde folk enn i dag. På turen advarte vi folk som fylte vannflaskene midt i Neverdalsura. Når bekken renner langs stien er det ikke gunstig å drikke vannet. Noe må gjøres med disse tingene, mener Forsand-politikeren.

– Ulempen er at andre kan legge seg oppi forvaltningen av Norges mest besøkte fjelltopp?

– Dette er masseturisme, og har kommet for langt. Ingen må tro at det kan reverseres til tradisjonelt friluftsliv, slik en del ønsker. Jeg tror ikke Preikestolen blir ødelagt av om det tas bilder av tømmerhogging, sjakk eller andre pr-bilder. Det blir fantastiske bilder, men verdien som reklameobjekt synker etter hvert som bransjen bruker det til alt slags. Når en storfilm fra Hollywood spilles inn der oppe, så blir det ikke en ny storfilm samme sted. Så jeg er ikke bekymret for presedens. Vi bør heller diskutere om det burde vært krav til større avstand eller faste ruter for luftfartøy over området. For mye helikoptersightseeing vil også være en utfordring for lokalbefolkningen som opplever støyen nesten hver dag, sier Guse.

2012: Stavanger Turistforening og Stiftelsen Preikestolen studerer alternative stier og traséer til Preikestolen, men valgte i stedet å oppruste dagens hovedsti. Foto: Tor Inge Jøssang

Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Forsand kommune
 3. Tom Cruise
 4. Ole Tom Guse
 5. Forsand

Mest lest akkurat nå

 1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

 2. Skuffet Lotte Miller: – Trist, men jeg får ta revansj en annen gang

 3. Dette skjer i OL tirsdag 27. juli

 4. Ropstad bekymret over porno-trend

 5. Farevarsel om styrtregn i Rogaland

 6. Simen endelig i mål etter å ha løpt Norge på langs