Politiet stoppet møte i Tasta bydelshus

Politiet rykket ut med tre biler og seks politimenn og stoppet et møte i Tasta bydelshus der stemninga var i ferd med å bli svært så amper blant de vel 300 frammøtte.

Publisert: Publisert:

Innsatsleder Øyvind Sveinsvoll ved Rogaland politidistrikt i samtale med en av demonstrantene. I forgrunnen sitter generalkonsulen ved den etiopiske ambassaden i Stockholm. Foto: Jarle Aasland

  • Toril Risholm
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hele salen kokte av demonstrasjoner i Tasta bydelshus lørdag ettermiddag. Foto: Jarle Aasland

De to ambassadefolkene som skulle lede møtet, måtte finne seg i at folk fra salen dekket til regimets flagg. Foto: Jarle Aasland

Rundt 300 fylte salen, mange av etiopierne var tilreisende fra andre byer. Foto: Jarle Aasland

Stort engasjement da det ble diskutert med politiet. Foto: Jarle Aasland

Foto: Jarle Aasland

De to representantene fra ambassaden fikk høre mange historier fra hjemlandet. Foto: Jarle Aasland

Engasjementet var altså så stort av møtet ble stoppet av politiet. Foto: Jarle Aasland

Her viser demonstrantene fram noen av slagordene sine. Foto: Jarle Aasland

Politiet ga først beskjed om at alle demonstrantene måtte forlate møtet, mens de to ambassadefolkene og deres eventuelle støttespillere kunne bli sittende. Dette nektet de frammøtte demonstrantene, og flere fryktet at det skulle komme til åpen konfrontasjon mellom politiet og folk i salen. Deretter bestemte innsatslederen Øyvind Sveinsvoll ved Rogaland politidistrikt seg for å stoppe hele møtet og rydde hele salen.

Det var en klok avgjørelse, mente flere av de frammøtte demonstrantene. De ville ikke at de to ambassadefolkene skulle bli sittende igjen som «seiersherrer» mens de selv ble kastet ut.

— Målet vårt var å stoppe møtet. Det klarte vi, sier en av dem til Aftenbladet.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Mange av dem i salen tok ordet og fortalte om slektninger som var blitt fengslet, drept eller som hadde forsvunnet i politiets varetekt. Foto: Jarle Aasland

Måtte isolere ambassadefolkene

Stemningen ble spent at politiet valgte å isolere de to ambassadefolkene fra resten av møtedeltakerne. De eskorterte dem ut til en privat bil som fraktet dem vekk fra området. De 300 frammøtte fikk deretter slippe ut av salen.

Det var generalkonsul ved den etiopiske ambassaden, Mebrat Beyene Abay, som skulle lede møtet sammen med ambassade-sekretæren. Hovedtemaet var innsamling av penger i det etiopiske eksilmiljøet til et meget omstridt oppdemningsprosjekt — et prestisjeprosjekt for regimet i Etiopia.

Massedemonstrasjoner i utlandet

De etiopiske myndighetene har forsøkt å holde lignende "innsamlingsmøter" både i Sør-Afrika, Saudi Arabia, USA og Tyskland, og hver gang har møtene endt i svære demonstrasjoner mot brudd på menneskerettighetene i Etiopia. Folk fengsles uten lov og dom, frie valg er avskaffet, ytringsfriheten likeså, avisene er statskontrollert og mange journalister sitter fengslet.

Ikke frivillig betaling

Flere tok til ordet under møtet på Tasta bydelshus og sa dette ikke var en frivillig innsamlingsaksjon. De som ikke betalte inn penger, kunne forvente seg problemer når de henvendte seg til ambassaden for å få pass eller id-papirer.

Ruster seg til Oslo-opprør

Lørdagsmøtet var det første i sitt slag i Norge. Og eksil-etiopierne kom i egne busser fra Oslo, andre kom fra Steinkjær, Otta, Stord og Bergen for å demonstrere i Tasta bydelshus mot det sittende regimet i Etiopia.

28. april skal den etiopiske ambassaden i Stockholm holde et lignende møte i Oslo.

— Vi kommer til å fylle hele busser med demonstranter, sa flere av de frammøtte til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

  2. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: ­– Helt sykt og ekstremt deilig

  3. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  4. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

  5. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

  6. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen

  1. Stavanger