Dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt nabojenta

STAVANGER: At tiltalte i retten hevdet at fornærmede fantaserte om «Fifty shades of grey» og samtykket til handlingen, taler for en enda strengere straff.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En 35 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha forgrepet seg på nabojenta. Hun var under 18 år da voldtekten skjedde. Handlingen beskrives som svært grov.

I politiavhør har tiltalte forklart at han ikke husker noe fra den kvelden, utover at han sto på trappen sin og tok seg en røyk. I retten endret 34-åringen forklaring. Fra vitneboksen sa han at han litt etter litt hadde fått hukommelsen tilbake og at fornærmede, slik han husker det, hadde gitt ham et flørtende blikk. Videre sa tiltalte at han av den grunn hadde fulgt etter fornærmede inn i hennes bolig.

Les også

Påstand om 8 års fengsel i svært grov voldtektssak

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

At mannen nå hevder at fornærmede samtykket til voldtekten, ser retten på som ytterligere et overgrep. Dette taler i straffskjerpende retning.

Blir anket

Rettssaken gikk for lukkede dører i Stavanger tingrett. Tre dager var satt av til forhandlingene, men allerede etter to ble saken tatt opp til doms. Allerede tre dager senere kom dom i saken. En enstemmig rett dømmer 35-åringen til 8 års fengsel, som er i tråd med statsadvokat Oddbjørn Søreides påstand.

I tillegg dømmes tiltalte til å betale den fornærmede jenta over 300.000 kroner i erstatning.

Retten mener at 35-åringens påstand om at fornærmede samtykket ikke har rot i virkeligheten.

Mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, sier til Aftenbladet at dommen vil bli anket.

Dødsangst

Det var lørdag 21. januar at voldtekten fant sted. Fornærmede hadde vært i bursdagsselskap da hun på kvelden reiste hjem. Før hun gikk inn så hun at naboen sto og røykte utenfor sin bolig.

Statsadvokat Oddbjørn Søreide er aktor i saken mot den tiltalte 35-åringen.

Ifølge dommen skal hun ha gått rett til soverommet sitt og lagt seg. Senere denne natten våknet hun av at noen var i rommet. Mannen var maskert og sa ingenting, men fornærmede forsto tidlig at det var naboen.

Hun ba ham flere ganger om å gå og at han måtte tenke seg om før han ødela for seg selv. Fornærmede forklarte i retten også at hun hadde dødsangst. At hun bebreidet seg selv for ikke å ha låst ytterdøra og at hun syntes synd på familiemedlemmer som kom til å finne henne i senga.

At tiltalte i sin forklaring sier at fornærmede samtykket, ser retten svært alvorlig på.

Får ikke kontaktforbud

I forbindelse med overgrepet skal 35-åringen ha stripset fornærmede fast. Da hun sa at dette var svært smertefullt, tok han frem en lighter og brant henne løs. Dette medførte at fornærmede fikk brannskader på armene.

Les også

Ålgård-dødsfallet: 29-åring erkjenner drap

Les også

33-åring tiltalt for drap og drapsforsøk

Aktor Søreide la i sin sluttprosedyre ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til kontaktforbud mot fornærmede. Begjæringen om kontaktforbud tas ikke til følge.

Advokat Ørjan Eskeland i Advokatfirmaet Torstrup, som er den tiltalte 35-åringens forsvarer, sier til Aftenbladet at dommen fra tingretten vil bli anket.

«Det er ikke opplysninger i saken om at tiltalte tidligere har begått straffbare handlinger overfor fornærmede enn det som fremgår av tiltalen, eller forfulgt henne eller krenket hennes fred. Retten er heller ikke presentert opplysninger som har sannsynliggjort at tiltalte vil gjøre dette i fremtiden. Retten vil i denne forbindelse også peke på at tiltalte er dømt til 8 års fengsel, noe som vil redusere en eventuell sannsynlighet betraktelig», skriver tingrettsdommer Are Trøan Nilsen i dommen.

Retten mener at både allmennpreventive hensyn, så vel som individualpreventive, taler for at 35-åringen dømmes til åtte års fengsel.

Publisert: