Været kan avgjøre rød eller blå seier

Delvis sol, trolig litt regn og 15 grader på valgdagen i Rogaland, melder meteorologene. Det er ikke nødvendigvis bra for valgdeltakelsen, men det kan påvirke resultatet.

Sol er bra for venstresida, regn er bra for borgerlig side, viser forskning.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sol styrker venstresiden, mens regn styrker høyresiden. Og valgdeltakelsen er høyere når det regner enn når sola skinner, i følge professor Jo Thori Lind ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Avliver myte om at sol er bra

Mange tror kanskje at dårlig vær på valgdagen gir lavere valgdeltagelse. Det er en myte, skal man tro professor Jo Thori Lind. Han har studert valg og vær siden 1970, og professoren mener å ha funnet en trend.

– Jeg fant at hvis det regner på valgdagen, går valgdeltagelsen opp med omkring ett prosentpoeng. Det betyr at for flesteparten av velgerne skremmer ikke regn dem fra å stemme, men pent vær gir dem andre ting å gjøre enn å stemme, sier Lind til Aftenposten.

I sin studie har Lind konsentrert seg om kommunevalg fra 1970-tallet og frem til i dag.

Været har samme effekt på bergensere som på sørlendinger - iallfall på valgdagen.

Regn øker borgerlige stemmetall

I følge Norsk Telegrambyrå (NTB) bør de fleste i Sør-Norge forberede seg på regn når borgerplikten skal utføres mandag. Lenger nord kan man forvente lettere vær.

Oppholdsvær på valgdagen, vinner venstresidepartiene, og særlig Arbeiderpartiet på.

– Mine funn viser at de borgerlige partiene, og særlig de kommunale listene man finner i enkelte kommuner, vinner på regnvær på valgdagen. Hvis det derimot er oppholdsvær på valgdagen, vinner venstresidepartiene, og særlig Arbeiderpartiet, på det, forteller han.

– Er det slik at i regnværsbyer som Bergen betyr været mindre enn i en solskinnsby som Kristiansand?

– Nei, det er ikke noe som tyder på at bergenserne i større grad trosset dårlig vær for å stemme enn folk på Sørlandet, sier professoren.

LES OGSÅ:

Les også

Våteste august i Stavanger på 65 år

Ustabilt vær med sol

Meteorologisk institutt varsler ustabilt vær både sør og nord for Stad og Dovre på valgdagen. Selv om det kan bli en del fint vær enkelte steder i Nord-Norge, bør en mange steder også der være forberedt på nedbør.

– I Sør-Norge bør man absolutt ha med paraplyen dersom en skal ut og stemme, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NTB.

Sol og regn i Rogaland

I Rogaland tas det forhold om at det også kan komme torden. Lenger nordover blir regnet mer spredt. Etter klokka 12 og fram til klokka 18 er det meldt oppholdsvær i Stavanger og Sandnes, men på Bryne og enda mer i Egersund blir det regn.Også i Ryfylke blir det spredt regn hele dagen. Men det blir en mild valgdag med 14–15 grader.

Han sier værutsiktene er litt bedre lenger nord, men at det også der vil bli høyst variable forhold. I tillegg vil det blåse kraftig flere steder, spesielt i Troms og Finnmark hvor det er varslet sterk kuling tidlig på valgdagen.

Også i Agder-fylkene og langs kysten av Telemark vil det bli kraftig vind mandag, men det er uvisst om den vil komme fra venstre eller høyre.

– Det blir mest vind langs kysten og mer normalt innover i landet, sier Gislefoss.

For Østlandet varsles det liten kuling og varig regn mandag. Dessuten kan lokalt komme mye nedbør. Det samme varselet er gitt for fylkene lenger vestover. Både Telemark og Agder må regne med vind og kraftig nedbør.

LES OGSÅ:

Publisert:
 1. Vær
 2. Rogaland
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Norsk Telegrambyrå (NTB)

Mest lest akkurat nå

 1. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 2. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 3. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 4. Ryfylke har fått sin første vingård

 5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 6. Ny utrolig rekord for Haaland