To av fem Ap-velgere åpner for å regjere med MDG eller Rødt

Arbeiderparti-ledelsen har stengt en regjeringsdør for MDG og Rødt som 42 prosent av Ap-velgerne nå åpner igjen. Samtidig vil hver fjerde Høyre-velger ikke regjere med Frp.

42 prosent av velgerne til Ap-leder Jonas Gahr Støre og Ap-nestleder Hadia Tajik åpner døren for regjeringssamarbeid med MDG eller Rødt.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kommer fram i en måling om velgernes syn på regjeringssamarbeid og ulike partier gjennomført av Repons Analyse for Aftenposten og Aftenbladet (se fakta).

Selv om flertallet av Ap-velgerne (58 prosent) ikke under noen omstendighet ønsker at Ap danner regjering med MDG eller Rødt, så sier Ap-velgerne også dette:

 • Ap godt kan være med i regjering med Rødt (22 prosent). Ap kan til nøds det (20 prosent). Totalt: 42 prosent.
 • Ap kan godt være med i regjering med MDG (23 prosent). Ap kan til nøds det (19 prosent). Totalt: 42 prosent.
Ap-velgernes syn på regjeringsdeltakelse med RødtAndel (%)
Godt være med22
Til nød være med20
Under ingen omstendighet58
Ap-velgernes syn på regjeringsdeltakelse med MDG
Godt være med23
Til nød være med19
Under ingen omstendighet58
Dette var reaksjonen da Anna Kvam (MDG) under Arendalsuka fikk se den Høyre-bestilte målingen som sendte henne inn på Stortinget med fast mandat.

MDG: – Interessant

– Egentlig er ikke dette så overraskende, men det er interessant endelig å få tall som bidrar til å forklare den dårlige utviklingen som Ap har hatt på målingene de siste ukene, sier 1. kandidat Anna Kvam for MDG i Rogaland.

– Jeg tror dette handler om at en ganske stor del av Ap-velgerne og medlemsmassen opplever at partiet er i utakt med tiden og er i ferd med å miste grepet om hva velgermassen ser på som vår tids store utfordringer. Det er ikke dermed sagt at de som vil holde døren på gløtt for oss, er tilbøyelig til å stemme for MDG, men det er et uttrykk for en skuffelse over at Ap ikke har greid å være en tydeligere motpol til Høyre i klima- og flyktningspørsmål, sier Kvam.

– Jeg har ikke hørt at Ap utelukker verken budsjettsamarbeid eller sak-til-sak-samarbeid i Stortinget, selv om et regjeringssamarbeid eller en samarbeidsavtale av forpliktende art er uaktuelt for Jonas Gahr Støre, sier hun.

Les også

Sjokkmåling i Rogaland - MDG suser inn på Stortinget

Les også

MDG: - Oppsiktsvekkende av Ap

Les også

Prognose gir bare ni prosent sjanse for borgerlig flertall

Partisekretær Mari Eifring i Rødt håper Ap blir avhengig av Rødt etter valget for å få flertall på Stortinget.

Håper Ap ikke kan velge bort Rødt

Partisekretær Mari Eifring i Rødt sier dette er veldig hyggelige og interessante tall.

– Veldig mange velgere, også Ap-velgere, er veldig lei borgerlig styre og Høyre-Frp-regjeringens politikk som øker forskjellene og ikke gjør noe mens sosial dumping brer om seg. Vi trenger ny politikk, og mange ser at for å få både det og regjeringsskifte, så trengs også Rødt, sier Eifring.

– Jeg tror mange Ap-velgere er bekymret for at Ap ikke er tydelige nok og er redd for at de roter seg bort i et borgerlig samarbeid som vanner ut politikken. Mange bekymres både av flørtingen med KrF og åpningen til Venstre. LO sa jo selv at Venstre har en uspiselig arbeidslivspolitikk, sier hun.

– Tallene viser at Ap-ledelsen ikke har helt samme kurs som sine egne velgere. Mange Ap-velgere er betraktelig mer positivt innstilte til å samarbeide med Rødt enn det Ap-ledelsen er. Vi håper vi gjør et såpass bra valg at Ap ikke har annet valg enn å samarbeide med oss, sier Eifring.

Forskningsleder Hilmar Rommetvedt ved IRIS i Stavanger har dykket ned i tallene.

– Et flertall av Ap-velgerne er enig med partiledelsen at de ikke vil ha MDG eller Rødt inn i regjering. Samtidig er det over 40 prosent av Ap-velgerne som godt eller til nøds kan tenke seg regjeringssamarbeid med MDG eller Rødt. Det vitner om at velgerne kanskje er litt mer åpne enn partiledelsen er i samarbeid, sier han.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er tilsynelatende en mann Ap kan vurdere å gå i regjeringssamarbeid med, skal vi tro et ikke ubetydelig mindretall av Ap-velgerne.

SV-velgerne sier ja til Rødt-samarbeid i regjering (69 prosent) eller MDG-samarbeid i regjering (64 prosent), men vil helst ha Ap (91 prosent).

Senterpartiets forhold til SV er kinkig: 38 prosent av Sp-velgerne vil ikke under noen omstendighet samarbeide med SV i regjering, 26 prosent til nøds kan det, mens 36 prosent godt kan det. 59 prosent av SV-velgerne svarer at de godt kan tenke seg et Sp-regjeringssamarbeid.

Ap- og KrF-splid

Flørten mellom Jonas Gahr Støre (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) får tilsynelatende blandet mottakelse.

 • 54 prosent av Ap-velgerne vil ikke under noen omstendighet ha regjeringssamarbeid med KrF. Samtidig oppgir 28 prosent at Ap godt kan være med i en regjering med KrF, 18 prosent sier til nøds, totalt 46 prosent.
 • 43 prosent av KrF-velgerne utelukker Ap som regjeringspartner, mens totalt 57 prosent kan godt (40 prosent) eller til nøds (17 prosent) samarbeide med Ap i regjering.

– KrF-velgerne synes nokså delt i spørsmålet om et eventuelt samarbeid med Ap. Det gir uttrykk for noe av dilemmaet Knut Arild Hareide har hatt. I og med at KrF-velgerne er så delte i synet på Ap, så er det vanskelig å være krystallklar på hvilken retning han skal gå. Hvis han er for positiv til Høyre og for avvisende til Ap, så risikerer han å miste velgere som er positiv til Ap og motsatt, sier forskningsleder Rommetvedt ved IRIS.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, holder fast på at det er riktig å avvise regjeringssamarbeid med MDG og Rødt. Her sammen med nestlederduoen Hadia Tajik og Trond Giske.

Avviser Rødt og MDG

Ap-ledelsen er ikke uten videre overrasket over MDG- og Rødt-tallene blant Ap-velgere.

– Et stort flertall av Ap-velgerne sier de ikke vil sitte i regjering med Rødt og MDG. Det harmonerer bra med det vi har sagt. Vi har sagt at vi kan samarbeide med Rødt og MDG i ulike saker, men at vi ikke vil sitte i regjering med eller har en samarbeidsplattform med de to partiene. Det er både av respekt for de politiske forskjellene mellom våre partier og fordi Rødt og MDG har stilt krav som står for langt unna politikken vår, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap).

– Du er ikke med på at Ap-strategien om å stenge regjeringsdøren for MDG og Rødt er i utakt med deler av velgermassen?

– Det vil alltid være ulike meninger om samarbeid og enkeltsaker. Jeg er ikke så forundret over det. Jeg synes vår strategi står seg godt, og disse funnene her er ikke så overraskende, sier Stenseng.

Siv Jensen (t.h.) og Frp har mistet noe av fotfestet i velgerleiren til Erna Solberg (H) siden forrige stortingsvalg i 2013.

Hver fjerde Høyre-velger avviser Frp

Samtidig er stemningen tilsynelatende blitt dårligere på borgerlig side.

Velgerundersøkelsen (se tabeller under) antyder økt uro i oppfatningen av samarbeidet mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre og konsekvenser av det i fortsettelsen.

 • Andelen Frp-velgere som utelukker regjeringssamarbeid med KrF og Venstre, øker til henholdsvis 53 og 61 prosent, mens andelen var henholdsvis 38 og 45 prosent i 2013.
 • Venstre-velger-entusiasmen kjølner overfor Høyre, KrF og Frp. 37 prosent nå, mot 15 prosent i 2013, utelukker regjeringssamarbeid med KrF. 83 prosent nå mot 60 prosent i 2013 av Venstre-velgerne vil ikke sittet i regjering med Frp. 77 prosent av Venstre-velgerne mener Venstre godt kan regjere med Høyre, mens KrF-andelen her hos Venstre-velgerne går ned fra 62 til 41 prosent, mens andelen som utelukker KrF i Venstre-leiren, er over doblet fra 15 til 37 prosent.
 • Hver fjerde Høyre-velger (24 prosent) oppgir at de ikke ønsker regjeringssamarbeid med Frp, mot 16 prosent i 2013.
 • Det er også flere KrF-velgere nå enn i 2013 som stenger døren helt for regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre. 76 prosent av KrF-velgerne utelukker regjeringssamarbeid med Frp.
Andel (%) i 2013Andel (%) i 2017
Frp-velgere som utelukker regjeringssamarbeid med
KrF3853
Venstre4561
Høyre22
Høyre-velgere som utelukker regjeringssamarbeid med
KrF2933
Venstre2232
Frp1624
KrF-velgere som utelukker regjeringssamarbeid med
Høyre813
Venstre1625
Frp5776
Venstre-velgere som utelukker regjeringssamarbeid med
KrF1537
Høyre712
Frp6083
Nikolai Astrup (H), parlamentarisk nestleder i Høyre, advarer mot et Ap som muligens blir avhengige av MDG, Rødt eller begge etter stortingsvalget for å sikre flertall for regjeringsskifte.

– Høyre har god støtte for et bredt borgerlig samarbeid. Det viktigste for oss er jo at et borgerlig flertall gir en borgerlig regjering, og det er Høyre garantisten for, sier Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder i Høyre, om Frp-skepsisen blant en økende andel Høyre-velgere.

Advarer mot radikal kursendring

Astrup legger til grunn at Ap har åpnet for et tett budsjettsamarbeid med MDG og Rødt i Stortinget.

– Slik målingene ser ut nå, vil Ap være avhengig hvert fall av MDG, og kanskje Rødt, for å få flertall for sine budsjetter. Det vil innebære en radikalt endret kurs for Ap som velgerne bør være klar over. Rødt vil redusere vanlige familiers valgfrihet, øke avgiftene og innføre flere forbud. MDG vil bråbremse veiutbyggingen og petroleumsnæringen, sier han.

– Hvis Ap inngår budsjettsamarbeid med MDG, Rødt eller begge, så mener jeg Ap rett og slett ikke forstår at verdier må skapes for å kunne deles. Ap, MDG og Rødt vil være den mest næringsfiendtlige alliansen som Stortinget har sett på generasjoner, sier han.

Les også

Dødt løp mellom blokkene på ny meningsmåling

Les også

90.000 velgere har forlatt Ap på en måned

Les også

Nok en måling med Ap under 30-tallet

– Misvisende, Astrup

– Det er absolutt verdt å merke seg at hver fjerde Høyre-velger utelukker regjeringssamarbeid med Frp. Det er Høyre som har ansvaret for å ha løftet Frp inn i regjering. Retorikken som enkelte statsråder står for, understreker at årets valg er et viktig verdivalg, svarer partisekretær Kjersti Stenseng i Ap.

– Gjennom de siste fire årene har vi sett ganske mange saker der KrF og Venstre står langt fra regjeringen, og det har også vært veldig turbulente budsjettforhandlinger. Nå ser vi økende misnøye mot å samarbeide med Frp hos både Venstre, KrF og Høyre, sier hun.

– Vi har sagt tydelig fra om at vi står for langt fra MDG og Rødt til å sitte i regjering eller inngå samarbeidsavtaler med dem. Astrup burde heller konsentrere seg om at hver fjerde Høyre-velger sier det er uaktuelt å regjere med Frp. Når såpass mange sier det, er det ganske uklart hva alternativet er på borgerlig side, siden Frp er så tydelige på at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av, sier Stenseng.

– Stemmer du Ap, får du en regjering ledet av Jonas Gahr Støre. Flere partier har sagt at de kan støtte en Støre-regjering. Vi har kommet med en ganske tydelig avklaring overfor velgerne, og Astrup burde heller bekymre seg for at Høyre støtter seg mot et Frp som såpass mange av støttepartiene og egne velgere ikke vil ha, sier hun.

– Når Astrup sier «tett budsjettsamarbeid», så virker det misvisende. I en situasjon som krever, det er det helt naturlig at Arbeiderpartiet søker støtte for sine budsjetter med partier vi har et avklart forhold til, legger hun til.

Publisert:
 1. Stortingsvalg
 2. Nikolai Astrup
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Knut Arild Hareide
 5. Anna Kvam

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke

 5. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke