Dale må jobbe seg fremover i utbyggingskøen

Dale står helt nederst på prioriteringslisten til Rogaland fylkeskommune, som vil at all utbygging skal skje langs bussveien. Utbyggerne tror gondolen får dem til å endre mening.

Publisert: Publisert:

Her vil utbygger TS Byggtjenester og BR Industrier at det skal bo 20.000 mennesker i fremtiden. Foto: Link Arkitektur

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

7000 boliger med opptil 20.000 innbyggere. En ny bydel, selvforsynt med miljøvennlig, fornybar energi. Et tilnærmet bilfritt samfunn, fordi en to kilometer lang gondolbane over Gandsfjorden skal løse transportbehovene. Det manglet ikke på spennende planer da de nye eierne Bjørn Rygg i BR Industrier og Thor Steinar Sandvik i TS Byggtjenester, presenterte nye Dale for knappe to uker siden.

 • Se og les om planene her.

Utfordringen er bare at en storstilt utbygging på Dale står langt bak i køen hos Rogaland fylkeskommune.

– I regionalplan Jæren er Dale presentert som det siste utbyggingsområde på Jæren. Noe som betyr at dette er en utbygning som ikke har en høy prioritet, sier Christine Haver, regionalplansjef i Rogaland fylkeskommune.

Christine Haver, regionalplansjef i Rogaland fylkeskommune. Foto: Rogaland fylkeskommunen

Hun utdyper.

– Vi ønsker en boligbygging som bidrar til å redusere biltrafikken og som fører til økt bruk av kollektivtransport. Vi investerer store ressurser i en ny bussvei og derfor vil vi prioritere utbygginger i tilknytning til den, i tillegg til utbygging i sentrum. Når vi først har lykkes med å bygge ut langs den nye bussveien, vil det bli interessant å se på nye områder, sier Haver.

Les mer:

Les også

Vil rive alle bygg på Dale

2030–2040

I dagens Regionalplan Jæren er Sandnes Øst merket gult. Noe som betyr at den først er prioritert utbygget i perioden 2030 til 2040. Dale/Gramstad ligger inne i samme tidsperiode, men er merket rødt og står dermed nederst på listen over prioriterte utbygginger.

– Når er det realistisk at Dale kan bli realisert?

– Jeg har ikke lyst til å si noe konkret om årstall. Det uavklarte er hvilke konsekvenser avtalen som ble gjort i forbindelse med kommuneplanen for Sandnes som tidfestet utbygging i Sandnes Øst, har for utbygging på Dale. Planen skal også revideres, så ting kan endre seg, sier Haver.

Den endelige revideringen av Regionalplan Jæren skal være ferdig i 2020.

Haver minner om at det er Sandnes kommune som i første omgang skal godkjenne reguleringsplanene for Dale. Kommunen har selv ansvaret for å følge overordnede planer, men det er fylkeskommunen som skal passe på at kommunen forholder seg til overordnede planer som Regionalplan Jæren og Byvekstavtalen.

Gondol fra Dale til Gausel skal gjøre det unødvendig med bil for å komme til Dale. Foto: Link Arkitektur

Dobbeltrolle

For tidligere Dale-eier, Rogaland fylkeskommune, vil det være en ren gullgruve om de nye Dale-eierne kommer i mål.

Bakgrunnen er at kontrakten mellom Rygg og Sandvik på den ene siden og fylkeskommunen på den andre, slår fast at at fylkeskommunen skal ha 250.000 kroner pr. boenhet av de 159 første som blir bygget, deretter 100.000 kroner pr. enhet. Regnet i 2017-kroner vil dette bety over 720 millioner kroner inn i fylkeskommunens kasse.

Fylkesrådmann Trond Nerdal er ikke bekymret for at Rogaland fylkeskommune har en dobbelrolle.

– Vi skal klare å skille de to rollene. Alt vi gjør i forbindelse med slike planer skjer i full åpenhet, og vi må forholde oss til overordnede planer. De kan selvfølgelig endre seg, men da skjer det gjennom enn åpen, politisk prosess, sier Nerdal.

Han vil ikke kommentere planene ytterligere før de blir en sak for fylkeskommunen.

– Gondol er løsningen

De nye eierne jobber mot å levere inn reguleringsplan til førstegangsbehandling i løpet av 2018.

– Link har startet sitt arbeid som går sakte men sikkert fremover. Nå er neste steg å ta kontakt med både fylket og Sandnes kommune for å overbevise om at verden vil se litt annerledes ut når vi kommer med gondolen. Vi håper og tror at den vil skyve oss høyere opp på prioriteringslisten, sier utbygger Thor Steinar Sandvik i TS Byggtjenester.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

 2. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 3. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 4. Ble ikke straffet for homohets. Her er dommerens forklaring

 5. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 6. – Et overgrep mot barnet

 1. Dale
 2. Sandnes
 3. Rogaland fylkeskommune
 4. Sandnes kommune
 5. Gondolbane